ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Pripravuje minister zdravotníctva občanov na platby za zdravotnú starostlivosť?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Včerajší rozhovor odvysielaný rozhlasom ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským napovedá, že čoskoro s najväčšou pravdepodobnosťou budú nasledovať platby za spoluúčasť na zdravotnej starostlivosti poskytovanej občanom. Síce nepadli žiadne konkrétne čísla, no z kontextu debaty toto vyplynulo.

Od začiatku januára majú v niektorých ambulanciách vyberať 20 Eurové poplatky na „chod ambulancie“, ktoré majú pokryť zvýšené energie a náklady spojené s prevádzkou ambulancie. Odôvodnenie pre Interez.sk poskytol prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth. Poukazuje na vysoké preddavky za energie, ktoré poskytovatelia bez pomoci štátu nie sú schopní ďalej platiť. „Ak niekto platil okolo 1000 eur za malú polikliniku, teraz dostáva preddavkové zálohové platby za nejakých 3000 až 4000 eur. Druhá vec je, že musíme zamestnancom zvýšiť platy, pretože nám odídu,“ ozrejmil Šóth.

Potvrdil, že tendenciu k vyberaniu poplatkov majú aj členovia ASL. „My sme túto aktivitu zatiaľ tlmili. Keďže sa rozpočet pre zdravotníctvo nejakým spôsobom zvýšil, čakali sme, akým spôsobom sa to pretransformuje do ambulancií,“ podotkol. Asociácia však už pre pacientov pripravila list, v ktorom o nutnosti zavedenia poplatkov informuje.

Nechceme pacientom robiť problémy. Naopak, volíme cestu menšieho zla. Tým väčším je nezmluvný vzťah s poisťovňou a plná úhrada pacienta. V tomto prípade by pacient platil všetky vyšetrenia, odbery, lieky. Tým najväčším zlom je zatvorenie ambulancií, ktoré väčšine z nás reálne hrozí, ak nič neurobíme,“ uvádza ASL v liste.

Slovenská republika má jedno z najvyšších odvodových zaťažení a mnoho ľudí sa napriek tomu pre úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nedostatok lekárov a iného zdravotníckeho personálu dnes už desí ochorenia. V poslednej dobe sa v zdravotníctve vyskytol ďalší problém, ktorým je nedostatok niektorých druhov bežne používaných liekov napr. proti bolesti, teplote a antibiotík. Obstoja výhovorky, že takáto situácia je aj v iných krajinách? Oprávnená otázka totiž je, či takto nakumulované problémy sa okrem Slovenska ešte v nejakej krajine – samozrejme okrem tých rozvojových vyskytujú.

Pri takejto logike môžeme očakávať, že pri bežnom nákupe v potravinách, elektre, alebo trafike v cene chleba, televízora, alebo novín bude mať zákazník započítaný aj servisný poplatok na chod obchodu a zvýšené platové nároky zamestnancov?

Slovensko je v rozklade. Pozor! Nie len z viny súčasnej vlády. Aj zdravotníctvo v súčasnej dobe likvidujú žiaľ problémy nakumulované počas rokov resp. desaťročí. Každá vláda si myslela, že problém pre tisíce chýbajúcich zdravotných sestier a množstvo lekárov odchádzajúcich do dôchodku počkajú na tú vládu predchádzajúcu, prípadne, že si ich snáď nikto nevšimne. Problém je už spomenutá kumulácia všetkých problémov v štáte spôsobených fatálnymi zlyhaniami politikov prakticky od novembra 89 doteraz, ignorovanie reálneho stavu v krajine a prijímanie nesystémových riešení a reforiem na reformy, čo samozrejme raz musí viesť ku kolapsu. A vyzerá to tak, že ten spoločnosť čaká onedlho.

Vlády za posledné desaťročia akoby nechápali riziko orientácie Slovenskej republiky prakticky resp. do značnej miery len na automobilový priemysel a zahraničných investorov. Slovenskí podnikatelia boli, sú a vyzerá to tak, že aj budú pre politikov nezaujímavými, no je potrebné uvedomiť si, že ak ekonomika nebude postavená na drobnom a strednom podnikaní, tak akékoľvek výraznejšie výkyvy vo výkonnosti ekonomík krajín odkiaľ pochádzajú investori, bude mať fatálne následky pre našu krajinu. Dlhodobo upozorňujeme na fakt, že v prípade problémov v ktorejkoľvek z automobiliek ani jedna nebude obmedzovať, tobôž likvidovať materskú firmu, ale obmedzí prípadne odstaví svoje filiálky v iných krajinách.

Prečo malé a stredné podnikanie má byť pilierom ekonomiky tak malej krajiny ako je Slovensko? Nuž, z desiatok až stotisíc drobných podnikateľov ak skončí (skrachuje a pod.) 10, 100, alebo 1000 podnikateľov, ekonomika ani nezaregistruje. Ak ale skončí alebo obmedzí, či zredukuje prevádzku len jeden veľký investor, v prípade väčšej krízy, ktorú nie je možné v súčasnej dobe vylúčiť nedaj bože viacerí, zo Slovenska sa stane jedna veľká „hladová dolina“ a to nehľadiac na to, či budeme hovoriť o západnej, strednej alebo východnej časti krajiny.

V súčasnej situácii sa dobré rozhodnutia už asi minuli. Pre občanov a slovenských podnikateľov – obzerajúc sa okolo seba a vnímajúc neskutočnú byrokraciu všade kde sa človek pozrie a po novom už aj likvidačné ceny energií zostávajú riešenia už len horšie a zlé. A počúvajúc výroky niektorých politikov mám obavy, že občan na tom nebude oveľa lepšie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Každá vláda sa (nielen) na zdravotníctvo vykašľala. A táto napríklad si myslí, že stačí zdvihnúť platy nemocničným lekárom a vec je vyriešená. Pokiaľ sa nezmení nastavenie systému, stále to bude jedna veľká čierna diera, kam sa môžu liať miliardy a vec to nevyrieši. Hlavné, že súkromné zdravotné poisťovne generujú zisky.

  2. Anonym 13. januára 2023, 13:09 – problem vidim v sprave statu. Nemoze byt stat poctom obyvatelov mensi ako hlavne mesto mnohych europskych metropol spravovany sposobom, akym su spravovane staty s desat a viac nasobnym poctom obyvatelov.

    KORUPCIA je dalsim vaznym problemom a to dlhodobo a vsade.

    Klientelizmus a zatvaranie oci pred stihanim a trestanim gaunerov, skorumpovani policajti, prokuratori a sudcovia su dalsim problemom statu.

    Zdravotnictvo a skolstvo. A dalsie…

    Preto pisem o rozklade statu.

  3. Zlatí komunisti !!! Vtedy bolo všetko zadarmo pre občana a nebolo toľko zbytočných úradníkov. Všetci museli chodiť do roboty. Aj Majko !
    🙂

  4. Majko,Majko,to už je ozaj choré.Samozrejme,že táto vláda je zodpovedná za tento chaos Tvoje argumenty sú absolútne mimo.Je to jednoduché.Chudiatko,naša vláda nemôže za nič.Aki prokurátori,aki sudcovia,aki policajti? Už stačilo tie vaše rozprávky,Bol to úplne normálny štát,rozvrátili ste ho vy.hlupa vláda za pomoci médií.Tam hľadaj najväčšiu korupciu.

  5. Anonym naozaj tvrdis ze za vsetko moze tato vlada? Dalej ako od spicky nosa nevidis alebo nechces vidiet?kriticke myslenie mas naozaj na dobrej urovni

  6. Mečiar, keď sa uchopil moci sľuboval, že sa odbúra premnožená administratíva…A čo urobil? Koľko pribudlo okresov, krajov, pri každej vŕbe vysoká škola… Ešte na základnej škole sme sa učili, že strategické podniky štát nepredáva. Ajhľa, to neplatí pre nás, čo sa odráža na každom kroku. Čo je vlastne naše? Aby toho nebolo málo, ešte aj zdravotné poisťovne. Koľko si z odvod ukrajujú? Je to na hlavu postavené, aby poisťovňa určovala čo preplatí, akú liečbu, aké lieky. Či v ústave sme nemali zakotvenú bezplatnú zdravotnú starostlivosť a školstvo? A vôbec je to tam, alebo sa niekto postaral o to, aby sa to odstránilo a nahradilo to, aby sa zo štátneho rozpočtu financovali politické strany? Všetko okolo seba ničia.

  7. Prakticky takmer celý chod zdravotníctva zastrešujú ľudia. Okrem spomínaných poplatkov sú nekonečné zbierky, ako Červený nos…, koncerty a tiež, že si ľudia, ktorým poisťovňa zamietla uhradiť liečbu, vytvárajú si účty. Aby človek dostal účinnú liečbu, musí sa domáhať od poisťovni výnimku? Dokiaľ ju schvália, zatiaľ môže by neúčinná, alebo aj môže zomrieť. Tak isto lieky. Len tie najlacnejšie. Na ostatné si musíte priplatiť nie malú čiastku. Čo robia na ministerstve zdravotníctva, keď toto všetko má pod palcom poisťovňa?

  8. Platby u lekára odložiť a posielať to pani Caputovej a všetkej tej bande či dokur****tento štát plus dať na nich exekúciu Toľko škôd čo narobili sa pomalí rovná Putinovi

  9. Stačili by 4 kraje..bratislavský, zapadoslovenský, stredoslovenský, východoslovenský,zrušiť nezmyselný počet okresov,zoštíhlenie parlamentu na 100 poslancov, do parlamentu by sa dostali strany,ktoré by mali nad 10 percent..

  10. Nechať NR SR, okresné úrady a samosprávy. VÚC sú zbytočné. Kompetencie a financie VÚC presunúť na okresné úrady a samosprávy.

  11. Ahojte, momentálne je na stole , okrem iných problémov v zdravotníctve – poplatky , teda tie ďalšie, ktoré idú pýtať doktorkovia od poistencov. Je potrebné a to naozaj odporúčam , sa pozrieť presne ako to je a nehľadať nič iné. Oddeľme doktorkov a to na tých, ktorí čerpajú svoje odmeny , mzdy a ďalšie benefity ako zamestnanci. V poriadku. Nuž, ale tí ostatní sú predsa p o d n i k a t e l i a opakujem pre vás čitateľov, podnikateľské subjekty. Prevažne sro. A teda čo to znamená? Nuž sú to presne takí, ako aj ostatní podnikatelia. Obecne , ale právne podložené znamená, že každý podniká na svoje riziko. Teda, ak nemajú prostriedky na podnikanie nech si láskavo berú pôžičky, či úvery , alebo nech oslovujú vládu, či svojich poslancov. Dobre si pamätám, že takmer všetci doktorkovia sa schovávali za KDH, ktorá na šťastie je už na smetisku dejín, teda nie všetci viz. ničiteľka ženských pohľadov na život v dnes ešte akomsi hnutí. Lenže. Lenže páni doktori, ktorí vyštudovali za peniaze daňových poplatníkov vydierajú občanov. Pýtajú peniaze ľudí , aby mohli byť naďalej tými, ktorými sú. Teda priznávam, chudobného doktora som už dávno nevidel. Včera som poslal do zdravotnej poisťovne otázku, akým spôsobom mi táto bude vracať poplatky, ktoré páni podnikatelia – doktori budú odo mňa pýtať. A to mesačne odvádzam poistné pod hrozbou exekúcie ak by som ich neodviedol. A už sa objavujú indície, že sa bude platiť celá zdravotná starostlivosť. Nie veľmi dávno , počas covidu mi kamarát z USA do telefónu hovoril. ,,Pozerám z okna a ľudia umierajú priamo na ulici, hlavne tí čo vypadajú , že sú nesolventní,,. Takže budúci pacienti , je čas sa vyjadriť.

  12. To neexistuje nikto, kto by zastavil tieto zlodejské poplatky a ešte si ich aj odovodní? Ktorej ambulancii stúpli náklady na energie tak, aby od každého pacienta zobrala min. 10 €? Nebodaj tie tisíce € vyzbieraných len na tomto jednom vymyslenou poplatku pôjdu na zaplatenie energií? Alebo si niekto potrebuje zvýšiť príjem?

  13. Ak sa bude vyvijat situacia takto, ocakavam, ze uz na jar budu ludia v uliciach.

    A znovu na fatalnom zlyhani demokratickych stran budu profitovat strany ponukajuce „zarucene jednoduche riesenia“ zlozitych problemov.

    A samozrejme, ze sa to vyrazne dotkne aj ich volicov, kedze tie strany NIKDY NEMALI. NEMAJU a nikdy mat nebudu ZIADNE riesenia.

  14. Pre Ivca, menej zavisti voci doktorom. Ked budu chudobni doktori budete spokojna? Co Vam branilo studovat 6 rokov medicinu a potom 5-6 rokov atestaciu? Budte radi, ze este mate vobec doktorov, ked odidu do dochodku kvoli atakom od Vami podobnych ludi tak Vas nebude mat kto liecit. Jednoznacne treba zvysit prispevky statu za svojich poistencov a taktiez zvysit zdravotne odvody pre zamestnancov a zvysit kontrolu riadenia statnych nemocnic. Aktulany dlh statnych nemocnic je 680mil.Eur.

  15. Ako ja som nebol pn 22rokov.Platim statu nehorazne odvody!!!Tento mesiac 2100e a ked si doktorka odomna vypita nejaky poplatok tak jej naserem!!!Nech mi stat necha vsetky peniaze a ja si budem platit sam co uznam za vhodne

  16. Dobrý deň, budem sa snažiť povedať niečo k stanovisku Anonym 16. januára 2023, 7:58
    Presne tak, doktorkovia nám závidia, že občan dnes ide platiť za ich podnikateľské povinnosti. No toto? Skúste sa vžiť do role ktoréhokoľvek podnikateľského subjektu. To kto si dovolí pýtať od svojich klientov peniaze na prevádzku? Nuž odpovede sa určite nedočkáte. Takže ak nemajú peniaze , nech nepodnikajú, páni doktorkovia. Ja nehovorím a nikdy som nehovoril, aby neliečili. Nech teda začnú riadne fungovať iní zriaďovatelia, teda obce, VÚC, či štát a tí teda majú mať dosť prostriedkov na zakúpenie vybavenia ordinácií, či samotných nehnuteľností. Lenže spojenie doktorko – podnikateľ nejako nezvládajú, prečo asi? Lepšie je to vidieť na pracovnej dobe doktorka – nie celá dopoludnie v predpísanej ambulancii a po obede a večer vo svojej, tak neklamte. A rečičky, že prečo som neštudoval, či o čom je tu pointa? Otázka je za koho peniaze študovali a kde sú tí absolventi? A prečo tu nie sú? Tak isto je to o zdravotníckom personále. Tisíce žien zo Slovenska robia v Rakúsku, či Nemecku opatrovateľky za 14 dní 24 hodinových smien / SZČO / 1200 a viac € + strava grátis + cestovné atd. Samozrejme je mi ich veľmi ľúto. Vykrikovačka , teraz zakladateľka akejsi strany utiekla do europarlamentu . Toľko krát som jej napísal prečo tu neriešia sociálny dopad z chorého zdravotníctva – ani riadok a čo je horšie je to horšie a horšie. Ale hlavný problém terajška je teda ten, že čo tu ten občan má platiť za energie, či ďalšie poplatky doktorkov? Už dosť nás tu každý gniavi. A čo rôzne lobingy. Dostať sa medzi našich doktorkov zahraničným lekárom je o dušu. Poznám pritom samozrejme osobne chlapcov doktorov z Afganistanu , žijú tu a pracujú. A nevydierajú občanov. Aktuálne dlhy nemocníc ? Čo je to ten dlh? Ja keď som pracoval a bol dlh, tak som ho zaplatil ak som ho spôsobil. A dnes? Veď to je móda, hlavne tých, čo sa majú podieľať na rozvoji zdravotníctva. No a súhlasím o príspevkoch za zamestnancov štátu. Tí, ktorí vytvárajú hodnoty / nie zamestnanci štátu / sú pravidelne vítaní novými a novšími zvýšeniami preddavkami na sociálne a zdravotné poistenia. Takže štát čo? Nuž moc kriku okolo toho nie je . To má všetko riešiť občan? Ministerstvo zdravotníctva by som rozpustil zo dňa na deň. Ak s nimi komunikujem – nuž hrôza. No stačilo aj zajtra je deň.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img