ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Ceny energií likvidujú podnikateľov. Zatvárajú svoje prevádzky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V predajni mal vždy čerstvé a kvalitné šaláty, nátierky a tresku. Hlavne oškvarková nátierka  chutila výborne. S čerstvou bagetkou dopečenou priamo v predajni len pred chvíľou…

Na sociálnej sieti zákazníci ale našli tento oznam:

Ahojte naši ŠMAK priatelia,
s ľútosťou oznamujeme že z dôvodu príliš vysokých cien za energiu máme natrvalo ZATVORENÉ❗
Váš ŠMAK

Vysoká cena energií likviduje podnikatľov !

Nielen v Seredi extrémne vysoké ceny energií podnikateľov nielen prekvapili, ale reálne im neumožňujú podnikať ďalej. Jednoducho pri kúpnej sile obyvateľov – a to hovoríme o meste v jednom z najprosperujúcejších regiónov Slovenska – krajiny, navýšenie konečnej ceny tovaru o náklady, urobí tovar nepredajným.

Dlhodobo neskutočne vysoká byrokracia, požiadavky hygieny a všetkých štátnych orgánov voči podnikateľom, enormne vysoké odvodové zaťaženie a nároky štátu, vyslovene likvidujú drobných a stredných podnikateľov na Slovensku.

Každý nový minister, úradník a vlastne hocikto, kto je platený z daní práve nás občanov, je v rámci tej svojej reformy schopný vždy vymyslieť len ďalšie nové predpisy, normy a kontrolné mechanizmy, ktoré už nie sú pre podnikateľov akceptovateľné.

Pri prevaľovaní sa káuz odkrývajúcich neskutočné a dlhodobé tunelovanie verejných financií, je bežný poctivý a zákony rešpektujúci podnikateľ frustrovaný a čo je najhoršie, stráca motiváciu robiť poctivo a vlastne – niečo robiť.

Stav na Slovensku prekročil pomyselnú čiaru akceptovateľnosti a obavy z tvrdých masových protestov sú na mieste. Ekonomická situácia sa zhoršuje aj medzi väčšinou občanov a tí s najväčšou pravdepodobnosťou prehliadnu fakt, že z ďaleka za momentálnu situáciu nie sú zodpovední súčasní politici.

Oni „len“ namiesto okamžitého prijímania účinných opatrení nevyhnutných v krízových situáciách, riešia opatrenia, ktorými sa snažia udržať samých seba v hre o posty vo vedení štátu pri najbližších voľbách. Takýto postoj ale môže spôsobiť  ešte vyššiu popularitu vyslovene antisystémových strán a v prípade ich úspechu vo voľbách veľmi rýchly návrat krajiny do doby, kedy jednoduchí a  jednoduché riešenia zložitých problémov vyhľadávajúci ľudia po totalite budú túžiť a dokonca pre jej návrat robiť maximum.

– – –

Jeden z obľúbených obchodov teda končí. Budeme čakať, pokým ho definitívne nahradia nadnárodné obchodné siete? To skutočne štát v zastúpení „odborníkmi“ v jeho vedení a dobre platenými úradníkmi na postoch rozhodujúcich pre riadenie krajiny nedokážu pochopiť, že je to práve drobné podnikanie, ktoré dokáže udržať zamestnanosť a aspoň ako tak akceptovateľnú životnú úroveň občanov?

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ja už tomu nerozumiem. Veď tu máme vládu odborníkov, po 3 rokoch prijaté 3 Sulikove kilečká na zníženie byrokracie, vláda nekradne a navyše je to podľa Hegera ta najlepšia, najdemokratickejsia, najodbornejsia, najsamlepsia vláda aká by mohla byt. Tak kde je sakra chyba…?? Každý navyše ušetrené 3mld €, ktoré boli predtým ukradnuté a tu nevedia nikdy nič včas a zrozumiteľne vyriešiť.

  2. Ale prosím vás, obľúbený obchod? Keby bol obľúbený tak nezatovria. Zatvoril Leon? Juga?
    Skôr mi to príde, že teraz sa trh vyčistí od neperspektivnych a chorých biznisov, čo je úplne prirodzené.
    Nehovoriac o tom, že podnikatelia mohli zvýšené ceny energií dotovať z MH.
    Na jednej strane je pravda čo píšete je tu veľa bolestí a nezmyslov pre podnikateľov, na strane druhej netvarme sa, že sa nedá fungovať ako malý/stredný podnikateľ…

  3. dakujeme tejto neoliberalnej vlade co so slovenskom narobila a taktiez chujom co ju volili,ze aj nabuduce treba tychto potkanov zvolit.nedajte sa nachytat ficom uhrikom pellegrinim,radsej nech vas ekonom matovic nachyta,bude prca.

  4. 30 rokov každý rok nič iné nepocuvame,len ako si musíme utahovat opasky. Len mám taký dojem že začnú sa aj krky utahovat. Nuž chceli ste slobodne cestovať a banány,teraz pokapeme od hladu.

  5. Chodil som do tých lahôdok,nákupné ceny prevádzkovateľovi stúpli už po letných prázdninách,cena tresky 1kg-9,95 eur, to už bolo cez hranu,za to máte skoro 2kg mäsa.Ked zavreli Niklovku,tiež to politikov nezaujímalo,teraz utlmuje hlinikáreň,no a čo, mali si energie zabezpečiť dlhodobým kontraktom a prečo by mal štát im a iným podnikateľom pomáhať,je kapitalizmus,nie socializmus..

  6. Čo chcete mi v parlamente máme 10 000e mesačne na kseftoch 30 000e v pohode využijeme Preto staviame domy v USA a Austrálie nech nám nemáte čo zobrať

  7. Že vraj najlepšia treska!Asi ťažko,jedine tak najvyššia cena!!!A ísť tam neskôr poobede sa nenajete,lebo rohlíky neboli! Najlepšia treska a všetky šaláty za mňa Leon,aj cenovo dostupné .A prakticky poobede prázdne vitríny!

  8. Teraz na burzách plyn a elektrika je lacnejšia ako pred vypuknutím
    vojny .Na Slovensku je opak .Hanba.
    Anonym 13,1,23 13,27 si dobre trafený.

  9. Anonym 12 január 23 13,18.
    Tebe by som radil hlavu vyčistit .Mudrý porad čo by si spravil
    keby ti zvýšili mesačnu platbu za elektriku z 160e na 700e.

  10. A co takto vyjebat s tymto skurvenym systémom. Hned ako prisla tato faktura tak treba odhlasit elektromer. Nasledne po dvoch dnoch ho prihlaste ale na sukromnu osobu. Cena za el. bude ako na domacnost tarifa zastropovana štátom. A ze si to nedate do nakladov? Jebat nato dobehnete si to inak. Ludia majte rozum a nie sa nechat takto zdierat. V tomto skurvenom systeme a štate idete za dobrotu a čestnosť na žobrotu. Nesmieme sa dať.

  11. Tak o týchto lahodkach som nikdy nepočul a to žijem 40r v Seredi. Prosím ako dlho boli na trhu? Každý rok skončí v Seredi pár predajni aj keď mi je jasné že tie ceny energií ich vymažú tento rok viacej.

  12. Anonym 12. januára 2023, 21:25 – zia, jedine co ovladate su vulgarne nadavky a MYSLITE si, ze poznate aj navod, ako to cele oklamat.

    Znovu skratky a pokusy zlozite veci riesit jednoduchymi sposobmi.

    Nie, to co navrhujete nie je mozne.

  13. No takto. Kto chce sa vie takto zariadit a kto nechce tak bohuzial, tento skurveny system ho zožerie. Zatial mame len cca 30% domacnosti na hrane chudoby. A to este len zacina eldorado. Ale Majko urcite poradi ako sa da prezit a neskrachovat v tomto skurvenom systeme.

  14. Kto nevládze podnikať, tak nech ide do amazonu. Do krista, podnikatelia by len ruky naťahovali jak poľnohospodári. Štát daj, lebo bude v strate. Kurva ale keď je v zisku tak štátu nedá peniaze navyše. Radšej si nakúpi mercédes temeraf avto. Banda jedna, len by žebrali od štátu a teda od obyčajných pracujúcich ľudí. Nič im nedať 🤣

  15. Niekolko ludi ti tu napisalo, nezaplat, ved to radi aj premier, alebo zaplat a ziadaj kompenzacie od MH, ked ta ruinuje mesacne dat 500€ ktore sa ti vratia, tak mas nieco v biznise zle nastavene, a energie to nebudu…

  16. Amateri.Ty asi robíš v amazone .Ludia tam robia ako otroci za každu maličkost im strhávaju peniaze Majitel Bazoš je miliardár.asi z toho že ludom dobre zaplatí.Vlastni jachtu . drahé autá .palác a mladu milenku.Možno mu to štát kupil.

  17. Treba svoju nenávisť otočiť na tých tam hore oni môžu za to kam nás dostali A už im nevadí likvidovať obyčajných ľudí Ľudia ich volili preto aby zastupovali ob Len jejich chamtivosť a nadvláda bezohľadnosť dostala tento národ tam kde sme

  18. mohol by mi prosím niekto vysvetliť túto drobnú nezrovnalosť,dnes v médiách prebehla táto správa:správa č.1.:
    „Vláda preto predstavila pomoc, ktorá zastropuje tieto výmery na úrovni 199 eur za megawatthodinu pri elektrine a 99 eur za megawatthodinu pri plyne.“
    správa č.2.:
    Cena plynu pro evropský trh klesla pod 58 eur (zhruba 1392 Kč) za megawatthodinu (MWh). Plyn je tak nyní ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nejlevnější za více než rok
    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plyn-cena-ttf-mwh-energetika.A230116_100713_eko-zahranicni_akp
    Prečo vláda zastropuváva cenu plynu na 99eur za MWh,keď reálne stojí 58 eur,a elektrinu za 199eur,keď ju na Slovensku vyrábame za 50 eur za megawatthodinu?

  19. Preto lebo si debo a obyvatelov treba ojeb8t aby bolo na financovanie vojny… čo si myslíš odkiaľ sa berú lóve na vojnu? Ze to tahajú naši poslanci zo svojich platov? Nebuď jednoduchý a študuj 🏳️‍🌈

  20. Nastuduj si cenotvorbu pri plyne a elektrine, neplatia len za „tovar“ ale aj distribúciu a ďalšia vec sú spotove ceny dnes, ale aké budú zajtra? Preto ak kupuješ elektrinu dopredu tak musíš cenu nastaviť tak aby ti pokryla náklady na jej kupu, a to je celkom alchýmia lebo nevieš akú cenu bude mať tá komodita o pol roka….

  21. Anonym 16. januára 2023, 19:40

    Môžem skúsiť. Existuje zákon o energetike a regulácii sieťových odvetví, ktorý pozná termín „referenčné obdobie“, ktoré slúži na výpočet cien na ďalší rok…na základe ktorého URSO povie aká bude regulovaná cena. Toto obdobie bolo od 1.1. do 30.6., vlani ho 4 krát menili, nakoniec ostalo 1.8.-30.9.. Tam však bola cena najvyššia v danom roku. Zákon je však zákon a nákupcovia energií vedeli predpokladať už aj počas referenčného obdobia a vedeli presne po jeho skončení aké bude cena energií. Podľa toho sa zariadili a nakúpili. Keď v septembri je cena 1000 eur tak nevieš, či v októbri nebude 2000, tak niečo nakúpiš, keď už je október a cena je 500 tak zase niečo nakúpiš…do konca roka vieš ako máš nakupovať, lebo vieš aká bola cena v referenčnom období. Je jedno koľko je dnes cena na burze, keď ten kto ti dnes dodáva energiu ju kúpil v auguste. Ak by ju nekúpil v auguste hrozilo by, že budeš bez nej.

  22. A preto je načase znarodnit so zretelom verejneho zaujmu vsetok majetok v spojitosti s plynom, elektrikou a vodou vcetne distribucie.

  23. s tým plynom to čiastočne spískal aj Sulík,viď.Hirmanova tlačovka:
    Keď v priebehu roka 2022 začali ceny elektriny stúpať, vedenie sa rozhodlo, že zmení vzorec výpočtu. No urobilo to veľmi nešťastne. „Žiadosť prišla z vedenia ministerstva. A to tesne predtým, než z neho odišiel exminister Richard Sulík. Našťastie, to isté sa nestalo s cenami plynu,“ povedal v pondelok Hirman.
    Ako referenčnú cenu totiž úrad bral do úvahy mesiace august a september, keď ceny na trhoch lámali rekordy. Keď z týchto mesiacov ÚRSO vypočítal priemer, bol veľmi vysoký. Priemerne podľa cenníka SSE vyšla cena elektriny od Nového roka na sumu okolo 500 eur. Ak by nedošlo k zmene výpočtu za Sulíka, cena elektriny pre firmy by bola pod 190 eurami. „To je výsledok predošlého vedenia. Súčasné vedenie za podpory vlády ho musí za pochodu riešiť a hasiť,“ skritizoval Sulíka Hirman.

  24. Pre pre 16.01…….Mna zaujima len jedna vec,naco su ministri,ked sa vyhovvaraju jeden na druheho,naco beru plat ministra,ked sa tam robia take chyby,ktore ovplyvnuju zivoty milionom ludi.Konstatovat,ze kto urobil chybu,moze kazdy blbecek.Su to proste dilitanti.

  25. Pre pre 16.01…….Mna zaujima len jedna vec,naco su ministri,ked sa vyhovvaraju jeden na druheho,naco beru plat ministra,ked sa tam robia take chyby,ktore ovplyvnuju zivoty milionom ludi.Konstatovat,ze kto urobil chybu,moze kazdy blbecek.Su to proste diletanti.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img