ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Bude Kosovo (znovu) ďalšou horúcou zónou v Európe?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na Balkáne to opätovne vyzerá na otvorený konflikt medzi Srbskom a Kosovom. Medzinárodné mierové sily  KFOR síce robia všetko preto, aby k otvoreným vojenským stretom a konfliktom medzi obyvateľmi nedošlo, no situácia medzi Srbmi a Kosovcami nebola a nie je dobrá napriek tomu, že Srbsko 29.12. 2022 odvolalo stav bojovej pohotovosti svojej armády.

Poznámka: v prípade záujmu použiť fotografie na ďalšie ich použitie, šírenie či publikovanie, požiadajte o originály v plnej veľkosti a kvalite.

Konflikt totiž stále zostáva živý.

Ešte v roku 2014 sme pri príležitosti  stého výročia začiatku  1. svetovej vojny vykonali spomienkovú cestu do Sarajeva, v ktorom bol spáchaný atentát na následníka trónu, čo v podstate vyústilo do svetovej vojny.

Reportáže z pamätnej cesty rozdelené na časti zamerané na všetky navštívené štáty (Maďarsko – Srbsko – Kosovo -Macedónia – Albánsko – Čierna hora – Bosna a Hercegovina – Chorvátsko – Maďarsko) po celej trase a celom Balkáne sa dočítate tu v archíve:

http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-balkan-2014/index.html

Trasu expedície sme zámerne volili tak, aby sme navštívili všetky po rozpade Socialistickej Federatívnej Republiky Juhoslávia (SFRJ) najviac balkánskymi vojenskými konfliktami  postihnuté mestá. Osobne sme si tak prehliadli Nový Sad, Belehrad, Niš, Prištinu, Mitrovicu, Kosovskú Mitrovicu, Skopje, Podgoricu, Mostar, Sarajevo, Srebrenicu, pamätné miesto genocídy moslimského obyvateľstva v Potočaroch, Tuzlu, Gostivar a ďalšie drobné mestečká, dedinky a miesta, kde prebiehali boje, bombardovanie a ktoré sú dodnes zamínované. Osjek, ale dovtedy jediné po II. svetovej vojne úplne so zemou zrovnané mesto Vukovar.

Kosovo je skutočne pre Srbov problém. Mesto Mitrovica je rozdelené svetoznámym Mitrovica bridge na časť  Kosovských Srbov a Kosovských Albáncov.

Most v Mitrovici bol, je a ešte dlho zostane neustále strážený jednotkami  KFOR. V čase našich niekoľkých návštev počas rokov nasledujúcich po sebe, poriadok v meste a regióne udržiavali Talianski Carabinieri.

Celú reportáž z Kosova nájdete tu:

http://archiv.naexpediciu.sk/clanky/expedicia-balkan-2014-2-cast-zenu-ti-znasilnia-a-dieta-rozoberu-na-organy/index.html

Kosovo sme následne osobne navštívili ešte štyri razy a vždy sme v krajine prespali a strávili dva dni. Intenzívne sme sa rozprávali s bežnými občanmi ako v Albánskej, tak v Srbskej časti Mitrovice, či v Prištine. Debatovali sme s ľuďmi pri obede – v reštaurácii na začiatku Mitrovica Bridge už máme známeho čašníka, s ktorým sme sa stretli a bavili pri každej návšteve. Pamätal si nás a tak sme mali veľmi aktuálne informácie z diania na tomto pre obe strany tak citlivom kontaktnom bode.

Situácia sa nezmenila ani za 5 rokov, jedine na Srbskej strane mesta s využitím dotácie EÚ zrekonštruovali námestie, na ktorom vyvesili stovky Srbských a Ruských!! vlajok. Ku komu kto inklinuje, je tak viditeľné už na prvý pohľad.

V mimoriadne tesnej blízkosti mínových (miestami len pol metra) polí sme prešli v oblasti Srebrenice.

Aj po viac ako dvoch desaťročiach sa tak v mnohých mestách v Bosne a Hercegovine namiesto reklám výrobkov alebo služieb pre občanov, na billboardoch nachádzajú výstrahy pre zamínovanými lesmi, alebo miestami cez aké sme prešli. Míny boli iba pol metra od cesty!!

Z pohodlia obývačky v ktoromkoľvek meste štátu EÚ sa javí svet úplne inak, ako priamo z miesta, kde boje prebehli, alebo práve prebiehajú. Kde zomierajú ľudia. Nie na obrazovke televízora v počítačovej hre, ktorú reštartujeme, ale tam, kde skutočne zomierajú skutoční ľudia. Otcovia a matky rodín a ich deti. A je úplne jedno, v ktorej krajine sa to deje.

Samotné Kosovo nebolo šťastným riešením konfliktov medzi ľuďmi a potvrdzuje sa názor, že išlo o nebezpečný precedens, ktorého skutočné následky ani dnes netušíme.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Majko zabudol na suvislosti. Kosovo je darom USA pre Albansko za moznost mat pri albanskom pobrezi najvacsiu namornu zakladnu v Stredozemnom mori. Celkom maju USA v Europe 28 zakladni. Bospor a Dardanely ako vstupna brana do Cierneho mora su nedaleko. Preto si Rusi drzia Krym.

  2. Zabudol si na mierotvorcu Dzurindu, ktory dal ako predseda vlady suhlas aby bombardery USA mohli preletiet nad Slovenskom.

  3. Národ ma krátku pamäť. Alebo žiadnu. Preto sa Mikuláš Dzurinda znovu pchá do politiky. Starý americký riťolez vystrieda mladého. Počkajte si na tú volebnú kampaň.

  4. Presne tak národ má krátku pamäť, náš obzvlášť krátku preto znova Ficovi rastú preferencie. Aj keď rozkradol s jeho ľuďmi viacej ako syn národa Vladimír.

  5. S tým Dzurindom to bude ešte zaujímavé. Intenzívne hľadá podporu v zahraničí u svojich sponzorov, ktorí sú mu vďační za predaj slovenských strategických podnikov. Netají sa ambíciou vyjsť s kandidátom, ktorého budú masívne pretláčať v médiách. Môžeme očakávať rovnaký scenár ako pri Kiskovi alebo Čaputovej, ktorých pol roka pred voľbami nepoznalo 99% obyvateľov a napriek tomu ich vďaka médiám pretlačili. Takže figúrka bude dosadená a Miki so svojimi sponzormi budú ťahať nitky. Národ má krátku pamäť. Ľudia sú schopní znova voliť Dzurindu, Smer, Hlas, polobláznov, zlodejov, psychopatov, feťákov, fašistov, mafiánov a potom sa čudujeme kde sme.

  6. Anonym 8. januára 2023, 13:58
    Polovicna pravda…nazor mozes mat dnes aky chces, to ano. Ale oficialny postoj Slovenskej republiky (si Slovak podla pisma ze?) je taky, ze Kosovo je Srbsko a Krym je Ukrajina. Co s tym spravis sokole?

  7. No co by s tym spravil . Nadalej bude tliapat koniny, ktore bude vydavat za nazor. A kto s tym jeho ,,nazorom,, nebude suhlasit bude sorosovec, slnieckar a este zapredana ouca.

  8. Ciganska zgerba kosovska, Putim ukonci ukrajinu a potom aj Dzurinda s Miklosom pochopia co znamena pravny stat….. nasledne aj tie novinarske kurvy budu vediet, no nebudu pisat co sa deje, itelektuali fasisticky…..

  9. Anonym 8. januára 2023, 19:05
    Vies to nejako pisomne rozvinut? Napr. to ze „Putim ukonci ukrajinu“? Alebo pise za teba alkohol?

  10. Gavrilo Princip ukončil rozmáhajúci sa liberalizmus tej doby. Vlastne máš pravdu. Dúfam že sa už narodil ďalší Gavrilo !

  11. V Kosove žijú asi 2 milióny obyvateľov. Väčšina z nich sa sústreďuje v hlavnom meste Priština. 90% obyvateľov sú Albánci, 7% kosovskí Srbi a zvyšné 3% pripadajú na národnostné menšiny. V Kosove sa platí eurami. Vďaka prítomnosti amerických vojakov sa dobre dohovoríte anglicky aj s miestnymi. Úradným jazykom je albánčina a srbčina.

    Kde je Američan, tam pokoj nikdy nebude.

  12. Kosovo je podstatne lepsie vybudovane, ako okolite Balkanske staty. Napr. cestna infrastruktura sa meni z roka na rok a dialnica od Pristiny do Tirany bola hotova snad za tri roky,resp. kazdym rokom sme pouzivali nove dobudovane useky.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img