ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Nový rok začnime s vytriedeným a udržateľným šatníkom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM| Podľa dát z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky textilný odpad za rok 2018 predstavoval približne 10,6 kg na jedného obyvateľa Slovenska, spolu je to 57 721 ton odpadu z textilu a obuvi. Tento odpad putuje prevažne na skládky, prípadne do spaľovní. Nemusí však končiť len takto, oblečenie a textil je možné posunúť ďalej, vymeniť alebo zo starších vecí vyrobiť nové. Aktuálnym trendom s environmentálnym aspektom v oblasti udržateľnej módy sa venuje novoročná výzva z kampane Zatoč s odpadom, ktorej autormi sú špecialisti environmentálnej výchovy a vzdelávania zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Textilné výrobky sú po výrobe potravín, bývaní a doprave štvrtým najzaťažujúcejším odvetvím na primárne suroviny a vodu a piatym, pokiaľ ide o emisie skleníkových plynov. Oblečenia je skrátka všade veľa, zlacnelo, je trendovejšie, cykly sa zrýchlili a nakupovanie sa stalo formou zábavy. Jeho životnosť je z pohľadu kvality aj módy veľmi nízka. A jeho cena nie je férová pre ľudí, ktorí ho vyrábajú, a ani pre životné prostredie.

Tento fenomén, známy aj pod pojmom „fast fashion“, ponúka tisíce štýlov, najnovších trendov, nový tovar na sklade každých pár dní. Používa pritom lacné a nekvalitné materiály, čo spôsobuje znehodnotenie oblečenia po niekoľkých vypraniach – z takéhoto „lacného a rýchleho“ oblečenia sa pri praní uvoľňujú mikroplasty, ktoré nezachytia ani čistiarne odpadových vôd. Oblečenie je vyrobené v krajinách s najlacnejšou pracovnou silou (nezriedka ide o detskú prácu) a slabou environmentálnou legislatívou.

Zatiaľ čo „fast fashion“ je teda neprehliadnuteľnou hrozbou pre ľudstvo aj našu planétu, „slow fashion“ je jedným z riešení globálneho problému. Pomalá, udržateľná či etická móda je presným opakom rýchlej. Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia. Cieľom „slow fashion“ je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. Pomalá móda by sa mala stať dôležitou súčasťou nového konceptu obehového hospodárstva, kde je oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné. Znižujú sa tak nároky na nové prírodné zdroje na jednej strane, a tiež množstvo vzniknutého odpadu na strane druhej.

Pod pomalú módu môžeme zaradiť aj koncept upcyklácie, pri ktorom ide o opakované používanie odpadu, nie o jeho rozloženie na rôzne druhy materiálu ako pri recyklácii. Na rozdiel od priemyselného spracovania si tento proces nevyžaduje ďalšiu energiu či vodu, iba kreativitu. V móde to znamená, že sa zo starých kúskov oblečenia vyrobia nové. Nekončia v koši, zostávajú v obehu a predlžuje sa ich životnosť. K tomu nabáda aj januárová výzva z kampane Zatoč s odpadom určená verejnosti.

 

Výzva SAŽP: Čo ukrýva môj šatník?

Naše šatníky a skrine častokrát ukrývajú kúsky oblečenia, ktoré tam ležia nepovšimnuté aj niekoľko rokov a čakajú na svoju „minútu slávy“. Skrine plníme novými a novými kúskami, pretože: „nemám čo na seba, nedá sa to skombinovať, viažu ma predsavzatia alebo spomienky, veď čo ak sa to raz zíde“. Začiatok nového roka je preto vhodný čas na upratanie skríň, ale aj zmenu prístupu k móde ako takej.

  1. Nájdite si čas a venujte chvíľu svojmu šatníku. Na internete či v knihách nájdete zásady, ako šatník, ale aj seba, odľahčiť od prebytočných vecí.
  2. Oblečenie, ktoré už nie je dobré, a ktoré nenosíte, posuňte ďalej (charita, swap, kamaráti a rodina, podobne).
  3. Odfoťte svoje vytriedené oblečenie a napíšte nám, aký ďalší level využitia ste mu pripravili.

 

Odborným garantom novoročnej výzvy je medzinárodné hnutie Fashion Revolution Slovakia. Registrácia do kampane prebieha na tomto linku: https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom/moda-sa-uz-nenosi

Vyhodnotenie decembrovej výzvy zameranej na originálne a environmentálne priateľské darčeky je zverejnené tu: https://www.ewobox.sk/clanok/najlepsie-darceky-su-zazitky

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img