ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Cyklotrasa v smere na Šúrovce bola ukončená

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vážska cyklomagistrála je diaľkovou cykloturistickou magistrálou, ktorá spája Komárno a Strečno. Zároveň spája Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj. Koncom mája odovzdala trnavská župa do užívania 3,6-kilometrový úsek Vážskej cyklomagistrály medzi hranicou Trenčianskeho a Trnavského kraja (konkrétne Železným mostom v Piešťanoch). V týchto dňoch bola ukončená ďalšia časť cyklotrasy a to z Horného Čepeňa po Šúrovce.

Ukončenie stavebných prác, financie navyše

Začiatkom septembra 2022 Trnavský samosprávny kraj začal výstavbu cyklotrasy v úseku Horný Čepeň – Šúrovce. Práce boli ukončené v decembri 2022. Hrádza po ktorej cyklotrasa vedie sa nachádza na pravom brehu rieky Váh. Ide o úsek v dĺžke 1,7 kilometra so šírkou cyklotrasy 3,5 metra vrátane krajníc.

Výstavbu realizovala spoločnosť JZPVK – Company, s.r.o. Zlaté Moravce, ktorá sa stala úspešným uchádzačom verejného obstarávania. Celková výška nákladov bola na začiatku realizácie vyčíslená na 384 694,68 eur. Nenávratný finančný príspevok činil 365 459,95 eur. Trnavská župe mala naplánované projekt spolufinancovať v sume 19 234,73 eur. „Celková cena stavebných prác sa navýšila o viac ako 26-tisíc eur s DPH z dôvodu potreby dodatočnej úpravy podložia,“ informovala Trnavská župa naše médium.

Kvalitu zaručí niekoľko aplikovaných vrstiev

Z pôvodnej hrádze bola odstránená vrchná vrstva až po zemnú pláň. Tá bola očistená od betónových prefabrikátov, vegetácie kríkov a pňov i humusového horizontu. Trnavská župa uviedla, že v zmysle projektovej dokumentácie boli na úrovni zemnej pláne zrealizované dve vrstvy štrkodrvy, ktoré boli zhutnené. Následne bol aplikovaný asfaltový spojovací postrek, prelievaný makadam a znovu aplikovaný spojovací asfaltový postrek. Poslednou vrstvou bol asfaltový betón. Takýto povrch by mal zabrániť prerastaniu buriny, vzniku prasklín alebo drveniu okrajových častí.

Miesto pre oddych, vandali už úradovali

Na cyklotrase bolo osadené aj cyklistické odpočívadlo. Nachádza sa tu drevený prístrešok, drevený cyklistický stojan, štyri lavičky a informačná tabuľa. Oddýchnuť si tu budú môcť cyklisti, korčuliari, kolobežkári aj bežci.

Posledné dni v roku 2022 vandali zničili na odpočívadle už nainštalovanú informačnú tabuľu. Trnavská župa ju nahradí novou, aby mohla slúžiť svojmu účelu. Žiaľ aj takto sa niektorí správajú k spoločnému majetku.

Pokračovanie cyklotrasy

Aktuálne prebieha ukončovanie procesu verejného obstarávania na výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály Šúrovce – most Siladice, ktorý sa napojí na zrealizovaný úsek. „Realizáciu stavebných prác spustíme po kontrole verejného obstarávania, čo očakávame už na jar tohto roka,“ uviedla Trnavská župa. Odbor stratégií a projektov Úradu TTSK informoval, že župa získala nenávratný finančný príspevok na výstavbu tohto úseku vo výške 1,2 milióna eur, za ktoré bude postavená 5,4 kilometra dlhú časť zo Šúroviec po spomínaný most v Siladiciach.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img