ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Minulosť už nezmeníme, ale aká bude naša budúcnosť závisí iba od nás

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od Nežnej revolúcie uplynulo  tridsaťtri  rokov a od rozpadnutia ČSSR tri desaťročia. Nielen Slovensko, ale aj každý z občanov začal písať svoj vlastný príbeh – Slovensko žiaľ na obraz politikov, ktorí sa síce o pád totalitného režimu nepričinili, no zato dokázali v správny čas byť na správnom mieste. Napriek tomu, že revolúciu pri kachličkovaní kúpelne ani nepostrehli, prípadne počas revolúcie rozmýšľali, či a kedy sa prikloniť na stranu revolúcie.

Demokraciu sme našťastie (alebo žiaľ?) dostali akosi do daru a to bez boja, krviprelievania a obetí, ktoré pre vymanenie sa z pod nadvlády, iní tvrdo zaplatili. A tak si slobodu aj inak vážia.

Demokraciu musíme neustále chrániť  pred stále väčším a ukričanejším počtom populistov snažiacich sa jej základné piliere zneužívať vo svoj prospech. Ak si nedáme pozor, môže sa stať, že sa raz zobudíme a z demokracie budú trosky a my budeme vlastne len predmestím iného totalitného režimu, alebo zväzu. Áno, až to hrozí. Zvnútra je totiž rozožieranie systému tak dôkladné a agresívne a populisti sú tak dobre motivovaní, až to vyzerá na ďalšie zachraňovanie Slovenska od síl snažiacich sa dostať k moci (namiesto do väzenia) práve stále mysliacim zbytkom príčetných jedincov vidiacich a vždy väčšinu včas upozorňujúcich na hroziace nebezpečenstvo. Otázkou zostáva, či ich upozornenia budú brané vážne, alebo si normálni ľudia povedia, že sa už sklamali toľkokrát, až sa vzdajú. Bez zápasu vo viere, že to znovu niekto vyrieši…

Posledné tri roky Slovensko a spoločnosť zmenili tak výrazne, až sa to ťažko popisuje. Dva roky prísnych koronaopatrení, izolácia množstva ľudí a opatreniami spôsobené straty príjmov z množstva ľudí vyextrahovali to úplne najhoršie a najprimitívnejšie, čo sa v ľuďoch nachádza. 

Došlo k úplnému rozdeleniu spoločnosti a to aj rodín čo do názoru a hlavne spôsobu komunikácie.

Množstvo ľudí sa dostalo do stavu, kedy sú si istí, že verejne môžu vedca, medzinárodne úznávanú autoritu, záchranára, politika, novinára, spisovateľa a vlastne aj prezidenta označiť za ko*ota a to už nielen anonymne, ale dokonca aj pod svojim menom. Beztrestne s dodatkom, že to je sloboda slova. Bez štipky hanby a sebareflexie…

Kde zostala základná definícia demokracia: „práva jedného človeka končia tam, kde  začínajú práva iného“?

Doba je zlá a bude horšie, aspoň z hľadiska nasledujúcich niekoľko rokov. A to verme, že Putin sa pri blížiacom sa prvom výročí agresívnej dobyvateľskej vojny rozpútanej na Ukrajine, nerozhodne rozhodne zasiahnuť  s cieľom zvrátiť vývoj nezvládnutého konfliktu.

Nielen z medzinárodného hľadiska, ale aj celoštátneho a vlastne aj vývoja v mestách kde žijeme, každého z nás čaká prispôsobenie sa novým podmienkam a stavu, ktorý de facto svet nepamätá takmer storočie. Čakajú nás výzvy a vysporiadanie sa so situáciami, ktoré nebudú jednoduché a už vôbec príjemné. Ako ich zvládneme, záleží len na nás.

Len to najlepšie, veľa zdravia, šťastia, odvahy a trpezlivosti popasovať sa s problémami ktoré tento rok prinesie prajem všetkým ľuďom, ktorí napriek vývoju ešte dokážu rozmýšľať ako rozumní ľudia a rozlíšiť dobro od zla.

Miloš Majko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Demokratické zriadenie doplatí na to, že bude chcieť vyhovieť všetkým.
    Chudobní budú chcieť časť majetku bohatých a demokracia im to dá. Mladí budú chcieť práva starých, ženy budú chcieť práva mužov a cudzinci budú chcieť práva občanov a demokracia im to dá. Zločinci budú chcieť obsadiť verejné funkcie a demokracia im to umožní. A keď zločinci demokraciu nakoniec ovládnu, pretože zločinci od prírody túžia po pozíciách moci, vznikne tyrania horšia, než akú dokáže vytvoriť najhoršia monarchia alebo oligarchia.
    Sokrates

  2. Ako môže niečo záležať od nás, keď jediné čo my demokraticky vieme spraviť, sú zvoliť si politikov a bohužiaľ, zatiaľ sa z každej vlády vyklubala banda zlodejov alebo zmrdov, ktorí len počúvajú a plnia príkazy buď Brussellu alebo Washingtonu. A ich predstavy sú na míle vzdialené predstavám občanov.

  3. Čo je to demokracia? Slovo, ktorým sa tak radi oháňajú novinári.
    Nedávno mi jedna pani povedala, že keď počuje slovo demokracia, tak sa jej vo vrecku otvára nožík. Ihneď ma napadlo. Iba jej? Kam túto krajinu doviedlo presviedčanie o prevzatí moci ľudom? Ten všemocný ľud má dnes v rukách namiesto moci žobrácku palicu. Vlastníkmi štátneho bohatstva sú zahraniční majitelia, ľud pracuje na ich zisky a vlastné prežitie a konzumuje potravinový odpad z celej Európy. Dnes už vieme, že celý 17. november 1989 bol podvod. Nie ale zo strany bývalých papalášov. Tí iba využili svoje informácie a možnosti. Podviedli nás tí, ktorí nám sľubovali slobodu. Je iba otázkou času, kedy budeme kričať „Do pekla s takouto demokraciou!“ Jedna česká televízia vysielala rozhovor zástupcov troch politických strán. Témou bolo uplatnenie priamej demokracie po vzore Švajčiarska. Celá relácia bola geniálnou ukážkou manipulácie s diváckou verejnosťou. Systém volieb a desiatok celoštátnych referend je lahôdkou pre politológa na úvahy a porovnávanie. Je to presne také, akoby ste porovnávali dva domy a chceli, aby všetko to, čo má sused, mali ste vo svojom aj vy. Jeden pevne stojaci, nevlhnúci, zdravý, bez potreby spevňovania, umožňujúci akúkoľvek nadstavbu, rekonštrukciu, doplnenie. Druhý s problematickou statikou, zaťažený hypotékou, neizolovaný, s opadajúcou omietkou. Porovnávať spoločenský systém Švajčiarska s ktorýmkoľvek krachujúcim systémom okolitých štátov je nezmysel. Švajčiarsko svojim finančným podhubím bolo nenapadnuteľné počas celej druhej svetovej vojny. Len preto, lebo v jeho bankách mali svoje veľké vklady všetky bojujúce strany. Obrazne povedané, peniaze v švajčiarskych bankách financovali vojnu. Demokracia nemôže existovať bez pevných materiálnych základov. Reči o nej bez vnímania podstaty fungovania spoločnosti sú iba bezduchým táraním na pobavenie aktérov a divákov.

  4. Demokracia v dnešnom oficiálnom chápaní a interpretovaní je podvod.
    V šiestej knihe Platónovho diela Štát ( nájdeme ho aj pod názvom Ústava ) Platón opisuje Sokrata ako sa dostáva do konverzácie s charakterom zvaným Adeimantus a snaží sa mu ukázať chyby demokracie tým, že prirovnáva spoločnosť k lodi.
    „Ak by ste sa vydali na cestu morom“ pýta sa Sokrates. „Boli by ste radšej aby kapitána volili hocakí ľudia alebo ľudia vzdelaní v umení plavby a moreplavectva ?“
    „Samozrejme, že tých ktorí sú vzdelaní“ odpovedá Adeimantus.
    „Tak potom prečo,“ odpovedá Sokrates, „si myslíme, že hocaký človek je schopný sa správne rozhodnúť pre osobu ktorá je schopná riadiť krajinu ?
    Dali sme právo voliť všetkým bez toho, aby sme toto právo spojili s múdrosťou. A Sokrates presne vedel, kde toto všetko povedie – do systému ktorého sa Gréci nadovšetko báli – do demagógie.

  5. keby si si nekopol do putina nebol by si to ty.ja dufam,ze putin ukonci vojnu vitazstvom,a toho sa boja vsetky zapadne oligarchicke kurvy aj s vyjebanymi novinarmi.

  6. Švajčiari dospievajú do štádia, ktorý bude pre mnoho slovákov nepochopiteľný ďalšie desaťročia. Od narodenia sa tam deti začínajú učiť uvedomovania. To je uvedomovania si príčiny a následku. Mnoho krát by si taký Slovak povedal, veď to nemá s „demokraciou“ už nič spoločné a prirovnal by to skôr k totalite. Tak napríklad viete, že dieťa nastupujúce do školského zariadenia obdrží pri nástupe zoznam potravín a nápojov, ktoré si do školy v žiadnom prípade nesmie priniesť? Nie, ono sa ale nehnevá, lebo predtým lež tam nastúpil ho naučili,že cukríky a sladké malinovky sú nezdravé. Keď to bude konzumovať, nielenže si sám spraví zle a bude trpieť, ale s ním zároveň bude trpieť celá krajina.

  7. Slovo demokracia sme vlastne zle pochopili. Týmto slovom sme si vysvetlili, že môžme všetko, no tá skutočná hodnota demokracie nás bude stáť ešte veľa zákazov a príkazov. Až pochopíme, že demokracia je vlastne celý rad “ čo nesmieš, „/a nesmieš to preto, že si sa svojim vývojom naučil, že to neprináša osoh celému spoločenstvu/potom tu budeme žiť skutočný raj na Zemi.

  8. „ Demokracia je na hovno systém . Volič nič o ničom nevie, volič je hovno . Volič vníma iba absolútny povrch.“Jaroslav Haščák 2006

  9. Mazureky sa tu dnes riadne vyzvracali a zasvinili tu diskusiu. Je zazitok, ked sa dezolat vyjadruje na temu demokracia. Volakedy to sedelo v senku pilo lieh a takto zafajcene to tam vykrikovalo. Oslavovalo to tam Luptaka, Slotu, Meciara. Nikto to nepocul smrdelo to len v karcme. Dnes sa nastupujuce generacie tejto prabiednej spolocnosti naucili jednym prstom tukat do klavesnice v druhej ruke stiskat starobrno z akcie a fonetickou slovencinou tu kontaminovat diskusiu propagandou teroristu z Kremla a velkouhorskeho oligarchu z Pesti.

  10. tu napisalo iq 168,ktore srka kavu v image kaviarnicke,a filozofuje ako ho sklamal igi olano,ale,ze da este sancu novej vlade a ta marfusa,je celkom sikovna IT ckara,ktora to vie, len prosti lud jej nerozumie ,aj heger nam IQ 168- mickovym pekne prehovoril do duse,je to mudry chlap, je náš, vysoko inteligentny premier.toto je ta spravna kasta vysokoskolsky vzdelanych ludi s pravym titulom cestne oddretym.kam sa hrabe fico co ma len ucnovku,alebo uhrik,ma tusim len zakladnu.
    ludia s IQ 168 a viac volime aj nadalej vladnu koaliciu,tak je to spravne.

  11. Raz si my praví vlastenci pekne naleštíme špičky topánok a vykopeme tú rusofilnú lúzu pekne do Ruska.

    Tam si snimi poradia =Povolávací rozkaz do prvej línie + fľaša vodky.

  12. Vladolfko! Nebude koho vyháňať. Naplnia sa slová básnika Samuela Ivanoviča Chalupkina, ktorý našu krajinu opísal takto: A čo mladé zutekalo a čo staré nevládalo.

  13. Štatisicky vzato : Mladí niesu neonacisti ako ty.
    Vy putinofili mate v priemere 60+rokov .
    Co ma vyzenies slepeckou palicou dedo?

  14. pre Vladolf 3. januára 2023, 20:35
    Tvoj nick, zodpovedá tvojmu IQ, ktoré je o veľkosti zvodidla po náraze. Fakt, že si skombinoval Vladimíra s Adolfom je jasný obraz, že si obyčajný chmuľo, ktorý frčí na kaviarenských kecoch a opravím ťa, nie ty niekoho vyženieš, lebo nato by si musel „niečo spraviť.“ A to vy kaviarenskí trapkovci nezvládate. Prajem aj naďalej vlhké sny o vyháňaní niekoho odniekiaľ. Blbeček.

  15. Ty budes ten dezolat co vie citat aj s porozumenim vsakze?

    Zaujimalo by ma tvoje iq a strategicke myslenie ked velebis fasistickeho diktatora v kremli

  16. hlupacik vladolf,myslis si,ze ten kto vladne 200mil.krajine je trulo?chodi sa mu klanat makron,merkelicka,saudsky princ a este chvilu pockaj,pridaju aj dalsi.tato krajina ma najmodernejsie a najucinnejsie zbrane vo velkom mnozstve,najvacsie zasoby nerastnych surovin,najvacsi nakupca zlata na svete,myslis,ze nie je dovod si to chranit?
    ale chapem ta mas len informacie z jedneho, trosku jednoducheho zdroja,aspon nemusis viac rozmyslat.chlapce ty nevies ani nahodou kde je sever,maximalne vies urcit kolko je hodin,ale takych je tu viac.

  17. Pre 3. januára 2023, 20:51
    A na rozdiel od teba viem aj písať. Čím vlastne velebím fašistického diktátora v Kremli?

  18. cize Vladolf – zvodidlo po naraze
    vladimir vladimrovic – potom co? ty musis byt doma v osade za debila aj medzi debilmi. takto si srat do vlastnej papule.
    toto sa rodi, ked sa paria ozrati surodenci.

  19. avantg 4. januára 2023, 0:30

    Takže ty mne povieš že ja som hlúpy a čítam hlúposti.
    Poďme si teda rozobrať tvoje „zaručené zdroje“ a klamstvá.

    RuSSko – 143 mil. nie 200mil. – z toho cca 100 tisic potkanov skoncilo na ukrajine v smetiarskych vreciach + státisíce emigrovali do EU.

    Putinovi sa nikto klanat nechodí, to neviem odkiaľ máš, ale spomen si na to ako Macron sám zverejnil rozhovor s Putlerom pred inváziou ako tam Putin klamal že ich nenapadne. . takže asi ty sa jediný klaniaš Kremlu.

    Najucinnejsie a najmodernejsie zbrane – Dezolé? mám to vôbec komentovať?

    áno Nerastné bohatsvto majú – a to je na tom to najtragickejšie ako vyzerá chudobná ekonomika RuSSka keď prihliadaš na to aké majú zdroje.

    Politika v Rusku bola vždy achilova pata toho zaostalého národa.

  20. Podľa môjho názoru už iba hlupák si môže myslieť, že na Slovensku o dôležitých veciach rozhodujú Slováci …. Všetko je už dávno rozhodnuté na západe …. Naši tupí politici s pančovanými školami, sú iba poslušní psíci …… Proste sa opakuje Mníchovská dohoda – zrada …..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img