ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Zisťovanie o domácom a výjazdovom cestovnom ruchu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Štatistický úrad SR aj v roku 2023 pokračuje v zisťovaní údajov v slovenských domácnostiach. V novom roku realizuje na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 692/2011 zo 6. júla 2011 o európskej štatistike cestovného ruchu Zisťovanie o domácom a výjazdovom cestovnom ruchu. Cieľom zisťovania je zabezpečiť pravidelné informácie o účasti obyvateľov na cestovnom ruchu, ktoré sa zverejňujú v ročnej periodicite.

Opytovateľ navštívi domácnosti

Zisťovanie prebehne vo viac ako 700 obcí a miest a zaradených je 8 200 domácností. V priebehu roka tieto vybrané domácnosti navštívi zamestnanec Štatistického úradu SR poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. Všetky poskytnuté informácie sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Zamestnanci sú viazaní mlčanlivosťou o všetkých štatistických údajoch a osobných údajoch, ktoré sa pri svojej práci dozvedia. Podrobnejšie informácie sa môžete dozvedieť na stránke ŠÚ SR na adrese www.statistics.sk alebo telefonicky na t. č. 055/6410 239.

Čo je cestovný ruch?

Cestovný ruch zahŕňa činnosti návštevníkov, cestujúcich a zostávajúcich na mieste mimo svojho obvyklého prostredia, nie dlhšie ako jeden nepretržitý
rok, zo súkromných / osobných (dovolenka, voľný čas, rekreácia, návšteva príbuzných a známych, ostatné dôvody) alebo služobných dôvodov.

Rozlišujeme domáci cestovný ruch, teda v rámci SR a výjazdový cestovný ruch, čo sú cesty do zahraničia.

Ako a kam Slováci najradšej cestujú?

Štatistický úrad na svojom portáli už teraz uviedol zaujímavé zistenia. Vedeli ste, že Slováci uskutočnili viac krátkodobých ciest ako dlhodobých a že podniknú v priemere 4 dovolenkové alebo služobné cesty za rok? Zároveň, že Slováci podnikli viac domácich ciest než zahraničných? Najviac cestujúcich bolo vo veku 35-44 rokov. Vzhľadom na krásy Tatier bol okres Poprad a jeho okolie najobľúbenejšou slovenskou destináciou pre Slovákov. Najviac Slovákov cestovalo na krátkodobé cesty do Českej republiky a na dlhodobé do Chorvátska. Hlavným účelom krátkodobých ciest na Slovensku bola návšteva príbuzných a známych. Najviac využívaným typom ubytovania na Slovensku bolo pre krátkodobé cesty ubytovanie u známych a pre dlhodobé cesty hotelový typ ubytovania. Najviac využívaným typom ubytovania v zahraničí bol hotelový typ ubytovania. Najviac využívanou dopravou počas domácich ciest bola automobilová doprava.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img