ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

„Chodník sa počas zimnej údržby neudržiava“ – nájdete v Galante pri niektorých chodníkoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Do mája roku 2018 bola povinnosť zabezpečiť schodnosť chodníkov pred nehnuteľnosťami uložená vlastníkom nehnuteľností a nie vlastníkom alebo správcom chodníkov. Túto anomáliu príliš dlho protiústavne zasahujúcu do práv občanov resp. občanom ukladajúcu povinnosť starať sa o cudzí majetok bezodkladne, bezodplatne a na vlastné náklady a dokonca niesť aj právnu zodpovednosť za prípadnú ujmu spôsobenú na mestských chodníkoch, zrušili poslanci NR SR 14.03.2018, kedy prijali nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Práve táto zákonná norma priniesla zmenu v povinnostiach čistiť chodníky.

„O chodníky sa po novom budú starať ich vlastníci, alebo správcovia. Rozhodli sme sa pre túto zmenu, pretože terajší stav je obzvlášť nespravodlivý voči chorým a starším osobám“ – vyjadril sa vtedajší minister dopravy Árpád Érseg a dodal „ dnešná zákonná úprava predstavuje precedens spočívajúci v tom, že zaväzuje určitú skupinu subjektov starať sa o veci patriace do vlastníctva iných osôb a to bezodkladne“.

Podľa nového zákona prijatého v roku 2018, teda o chodníky sú povinní starať sa ich vlastníci alebo správcovia miestnych komunikácií a tí aj zodpovedajú za škody, ktoré vzniknú v dôsledku znečisteného alebo zľadovatelého chodníka.Teda presne tak, ako sme to tvrdili  po celé desaťročie.

Chodníky a patrili občanom len vtedy, keď ich bolo treba čistiť.

Inokedy, napr. keď si potrebovali zložiť pred domom stavebný materiál, prípadne inou formou krátkodobo využiť tento verejný priestor, obec od občanov požaduje poplatky za užívanie verejného priestranstva. Chrapúňstvo a arogancia voči občanom a zákonu? – jednoznačne áno. A to presne také slovenské. Jeden rozkazuje a iní otročia na jeho majetku zadarmo.

Toto sme verejne kritizovali dlhšie ako 12 rokov, komunikovali sme s vtedajším vedením mesta, úradníkmi a dali sme dokonca podnet na prokuratúru pre protiústavnosť tohto stavu.

Čítajte tu: http://archiv.seredonline.sk/odpratavanie-snehu-nutene-prace/index.html

Dlhodobo sme boli ignorovaní a dokonca posledný rok platnosti starého zákona Mesto Sereď pod vedením primátora Tomčányiho dokonca vyňalo Trnavskú ulicu z údržby a to napriek tomu, že ani podľa vtedy platného zákona občanom a vlastníkom priľahlým nehnuteľností zákon neukladal povinnosť chodníky čistiť napr. od snehu. V prípade Trnavskej ulice teda bola povinnosť vždy uložená vlastníkovi chodníka, teda mestu alebo ním poverenému správcovi.

Nová povinnosť uložená obciam v danom momente vyvolala odpor a otázky, kde na to majú zobrať peniaze a ako údržbu vlastného majetku majú zvládnuť bezodkladne. Zaujímavé, že túto otázku si tí istí predstavitelia obcí nekládli v čase, kedy bola povinnosť uložená občanom. Po desaťročia samosprávu nezaujímalo, kedy, ako a za aké peniaze majetok obcí očistia občania. A už vôbec ich nezaujímalo, či je spravodlivé a normálne, aby za neudržiavaný cudzí majetok niesol v prípade škôd zodpovednosť občan.

Mesto Sereď sa snažilo z niektorých povinností „vykrútiť“ za platnosti starého zákona, no mesto Galanta zašlo ďalej. Prakticky od platnosti nového zákona sa snaží zodpovednosti zbaviť mimoriadne svojským spôsobom. Jednoducho na začiatok a koniec chodníka v štvrti s rodinnými domami osadili tabuľky s textom „chodník sa počas zimnej údržby neudržiava“. Asi by bolo vhodné predstaviť občanom menovite toho intelektuála, ktorý text napísaný na tabuľke vymyslel. Chodník „sa“ nikdy sám seba ani neudržiaval, ani udržiavať nebude. Povinnosť ho udržiavať zákon určuje jeho vlastníkovi, alebo správcovi.  Preto správny text, ktorý by napĺňal „ideu“ toho, kto tieto trápne a s najväčšou pravdepodobnosťou nezákonné tabuľky objednal a zaplatil, by mal byť asi takýto: „napriek tomu občania, že mestu platíte dane a zákon mu ukladá povinnosť o vlastný majetok sa postarať (ak je chodník v majetku obce), mesto si povinnosť neplní“.

Poznámka: Platí v prípade, že vlastníkom neudržiavaných chodníkov je mesto.

V každom prípade ale ide o verejné priestranstvo a bezpečnosť občanov, napr. detí idúcich do školy, či mamičiek tlačiacich kočík a tak správa týchto chodníkov a ich zimná údržba je nevyhnutná.

Čo je dôležitejšie pre samosprávu, ako bezpečnosť vlastných občanov?

Je pochopiteľné, že samosprávy sa netešia novým výdavkom a povinnosti. No zároveň si treba uvedomiť, že nemôže to byť občan, ktorý všetko a vždy zatiahne a to napriek tomu, že daňové odvodové zaťaženie na Slovensku patrí medzi najvyššie v celej Európskej únii. Samosprávy a štát musia hľadať rezervy v  zjednodušení správy štátu a samotných samospráv v maximálnom znížení byrokracie a tým nákladov na množstvo úradníkov a všetkých tých, ktorí  následne z pozície svojej funkcie vymýšľajú nové a nové tlačivá, aby dokázali svoju nevyhnutnosť. Ide o kruh, ktorého rozseknutie bude bolestivé, no ak nechceme v dohľadnej dobe zažiť krach štátu a teda základy jeho funkcií ako zdravotníctvo, bezpečnosť, vzdelávanie a iné, toto rozhodnutie bude musieť prijať niektorá z vlád, ktorá sa takto síce „popraví“, no zároveň zapíše do histórie z dlhodobého hľadiska pozitívne.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Hentie tabule treba jednoducho odstranit a umiestnit na spravne miesto, to jest ulica kde byva brucho/tomco/potkan. Jak sa on staral o nase mesto, sa musi teraz mesto postarat o neho a vratit vsetko co nam dal. Bodaj by mu setky deti krivo štali.

  2. V prípade že mesto nebude si plniť svoje povinnosti a čistiť verejné priestranstvá ktoré má vo vlastníctve – správe a prikazuje mu to zákon, tak to treba ohlásiť GP SR že štatutárny orgán t.j. primátor nezabezpečuje zákonné nariadenia a koná v neprospech občanov.

  3. Tieto tabule sú v rozpore so zákonom umiestnené. Je na primátorovi či akceptuje zákon, alebo nejaké svoj právo á súhlasí s takýmito tabulami i keď protizákonnými.

  4. Konečne nás zaujíma aj to, čo sa deje v Galante. Veď v Seredi je všetko OK. Ešte tak niečo o Šintave, Váhovciach a Šoporni.

  5. Ty si presne trafený. Vieš čítať? Najprv si naštuduj, kde sa tie tabule nachádzajú a potom návštív odborného lekára.

  6. Myslím si, že aj keby tabule neboli v rozpore so zákonom (že sú v rozpore so spisovnou slovenčinou, je jasné), tak aj tak podľa mňa nezbavujú vlastníka a správcu chodníka ZODPOVEDNOSTI za prípadný úraz, ktorý sa občanovi na takomto chodníku stane.

  7. Tak som sa dozvedel, že ja ako občan si skrz mesto platím okrem tabúľ aj poistku, keby som si spôsobil úraz na chodníku, ktorý sa sám nechce udržiavať. To je teda hospodárenie s peniazmi občanov…! (Galanta má pritom šťastie, že sa nenachádza na Orave, tam by bola poistka možno päťkrát vyššia.)
    Pán nový primátor! Dúfam, že splníte, čo ste ako poslanec sľúbili a tabule zmiznú. A najmä, že sa o tie chodniky mesto postará, keby náhodou nasnežilo.

  8. AKTUÁLKA
    Sniežik sa nám chumelí,
    zima je zimička.
    Polia, lúky vybieli
    zapadne cestička.
    V snehu húta zajko:
    Kto odhrnie? Majko?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img