ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Kuny z Chorvátska odchádzajú, prichádza Euro

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

A samozrejme ďalšie zdraženie v už aj tak dlhodobo vzhľadom na úroveň služieb predraženej dovolenkovej destinácii obľúbenej nielen u Slovákov.

V minulom roku malo Chorvátsko navštíviť šestnásť miliónov turistov, čo má byť stále o milión menej, ako pred korona opatreniami.

Chorvátsko za obdobie posledných dvoch desaťročí výrazne pokročilo hlavne v budovaní cestnej infraštruktúry. Dlhé diaľničné úseky s množstvom tunelov a mostov vybudované za mimoriadne krátku dobu odbremenilo turistov od využívania dovtedy mimoriadne exponovaných ciest cez hory, alebo opačne po pobreží. Cesta k moru do Zahrebu, Omišu alebo Dubrovníku sa síce zrýchlila a je bezpečnejšou, no aj drahšou. Na turistoch totiž chcú a logicky aj musia zarobiť nielen v reštauráciách, ale aj na poplatkoch za využitie novovybudovaných diaľnic.

Stále však Chorváti využívajú blízkosť strednej Európy od Jadranského mora a tak čo do cien v porovnaní s úrovňou poskytovaných služieb, sú na tom výrazne v neprospech klienta. Taliani, Španieli, či dnes už aj Albánci si udržujú ceny prijateľnejšie  a služby kvalitnejšie.

Je viac ako pravdepodobné, že prijatím Eura príde k pomerne výraznému nárastu cien rovnako, ako tomu bolo v Nemecku, Rakúsku, ale aj na Slovensku. Niet dôvod predpokladať, že v Chorvátsku bude situácia odlišná.

Na zavedenie Eura samozrejme doplatia zmenárne a banky, ktoré doteraz výrazne profitovali na zmenárenských službách pre turistov.

Od januára už teda nebude potrebné riešiť, či Kuny majú pred platbou byť živé alebo mŕtve a stresovať sa ich zháňaním.  😉

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. EU a Nato cista katastrofa. Uplny omyl. Uplne iny vyvoj ako mozno niekedy niekto predpokladal.
    Iba ze by aj nie a mozno cielil.
    Kto vie?

  2. Tak prečo sa do tej EU a NATO všetky balkánske krajiny tak hrnú, no daj dezolátik. Prečo chcú čo najrýchlejšie euro a nie napríklad ruble? Prečo?

  3. ty jebo 18,48,preco maju madari forint,poliaci zlote,cesi korunu?maju viac rozumu ako slovaci,ty maly kokotik,preto.takze ty vlastne dakujes pociatkovi a tej zlodejskej bande,ty chruno.

  4. ambra keď budeš hádzať o stenu sušený hrach a vysvetľovať čosi chrunovi ako je 18.48,tak je to stále to isté ! Zbytočná námaha.

  5. a to akoze cesi, madari a poliaci vyhrali, ze si ponechali svoju menu? akturalne urokove sadzby v madarsku su 13%, v polsku 7%, v cechach 7%, v eurozone 2,5%.. ale mas pravdu, „maju viac rozumu“, vyhrali…

  6. Ambra, chruno aj maly kokotik si ty, co sem pleties zlodeja Pociatka, ten sa nabalil na nastaveni kurzu eura k slovenskej korune. Za to euro nemoze, zneuzil svoje postavenie a informacie v spravnu chvilu. Rovnako ako niektori lokalni seredski darebaci, ktori poskupovali role za cenu ornej pody a potom zmenou uzemneho planu z toho urobili lukrativne stavebne pozemky. A keby si chodil do Chorvatska, tak by si zistil, ze tam euro funguje uz davno, domaci uprednostnovali platbu v eurach namiesto ich kun. Keby nebolo u nas eura, tak uz by si chodil kupovat chleba s korunami na furiku ako v kolumbii.

  7. Brat rus by už mal hodiť malú dvojku a trochu to zobrať na západ a zastaviť sa ako v 45 minimálne v Berlíne a spláchnuť túto rakovinu.

  8. Bolo by dobre vás, všetkých nevzdelanych chujov splachnut medzi hovná. Potom by si vedel ako by sme dopadli bez EÚ a s korunkou. Hneď sa choďte dat utratiť. Pozdravujem Magiána.

  9. Kde sa aj bere toľko proruskych kokotov co nadávajú na EU a na nato? Načo žijú aj také beznádejne existencie na Slovensku a neodstahuju sa trebárs do Čečenska? Jak nám tu bude na Slovensku dobre. Alebo sa jebliny rovno doma obeste. Štátu tým len prospejete 🤣

  10. Treba vystúpiť z únie keď diktujú nezmysly a v prvom rade riešiť to čo je na Slovensku..Nemecko má ekonomiku niekoľko násobne silnejšiu kúpia aj drahú elektrinu a pre chudobných neostane lebo všetka čo sa tu vyrobí ide na trh aký chumaj to mohol dovoliť? Podpísať? aj tak na to doplatí iba občan nie poslanec ktorý má 4000€

  11. Pre EU – ceny elektriny, plynu a ropy prudko klesajú, zima v Európe je teplá a pravdepodobne aj teplá bude naďalej, si nervózny?

  12. To,ze sa nechas ojebavat ty, svedci len o tom, ze drbnuty si ty. A este aj skurveny
    Damy, prepacte mi moju francuzstinu.

  13. Anonym 8:09
    Toto je naposledy čo sa vyjadrujem k tvojej osobe,teda pokiaľ si človek. Možno si sám Majko aby si sa mohol vulgárne vyjadrovať alebo ťa Majko platí aby si sem stále vypisoval tieto bludy. Daj si tabletku !

  14. Preco sa nevyjadris aj k prispevku, na ktory reagujem?
    A ano, Majko ma plati. Ty si to teraz odhalil. Ty asi budes doma tem ,,mudry,,?

  15. Anonym 6. januára 2023, 8:28 – ubezpecujem Ta, ze ked ja uznam potrebu vyjadrit sa a verejne sa Ti prihovorit recou Tvoho kmena, precitas si moj prispevok podpisany mojim menom a priezviskom.

    Nastastie ja si mozem dovolit luxus svoj nazor netajit a pisat ho VZDY a ZA KAZDYCH OKOLNOSTI pod svojim menom.

  16. No uz chorvati placu ako ich ojebali,ze v obchodoch je vsetko omnoho drahsie ako ked mali kuny,pritom im vlada SLUBILA,ze nic sa nebude zdrazovat ak pride euro,tak co slovaci spomenuli ste si na tu znamu pesnicku?nasledovat bude stary znamy scenar ako u nas.VIVAT EU VIVAT BRUSEL.

  17. Vláda im sľúbila? A ľudia uverili. Vláda nemá žiadne páky na to, aby zabránila zdraženiu kávičky v bare a podobných vecí. Rovnako ako u nás vláda sľúbila nezdražovať energie, ale nemá páky na to, aby to firmy dodržali. A tak to funguje všade. Vláda sľúbi a ľudia uveria. A kapitalizmus si žije svojim životom.

  18. Zvyšujú ceny a snažia sa občanov oklamať. To im neprejde,“ povedal. Vláda má podľa ministra na ochranu spotrebiteľov dostatok prostriedkov. „Na stole je všetko, od čiernych listín po cenové stropy,“ uviedol Filipovič.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img