ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM|  Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie očakávame, že hlásená chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení presiahne tento týždeň úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska. Je možné konštatovať, že súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami.

Chorobnosť na chrípku a aj iné respiračné ochorenia by mala počas vianočných prázdnin klesnúť, nakoľko sa vtedy deti nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí. Očakávame, že po vianočných prázdninách bude chorobnosť opäť stúpať a po čase dôjde k druhému vrcholu počas chrípkovej sezóny.
Naplnili sa naše predikcie o silnejšej aktivite chrípky v sezóne 2022/2023 – vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulých dvoch neštandardných sezónach sú ľudia k respiračným ochoreniam viac náchylnejší (populácia je k vírusom aj baktériám vnímavejšia).

➡️ Všetkým osobám, ktoré ešte neochoreli, naďalej odporúčame očkovanie proti chrípke.
➡️ Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela. Potrebné vitamíny a minerály získate konzumáciou pestrej a vyváženej stravy – najmä dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia, strukovín či celozrnných obilnín. Vhodné je vyberať si potraviny bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu.
➡️ Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl a otužovanie. Obliekajte sa primerane počasiu.
➡️ V kolektívoch odporúčame časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa s oknami dokorán.
➡️ Tiež odporúčame dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú. Odporúčame obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi.
➡️ Dodržiavajte respiračnú etiketu (kýchajte a kašlite do vreckovky – nie do dlane; použité vreckovky vyhoďte do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyte ruky vodou a mydlom alebo si ich dezinfikujte).

Ak máte vy alebo vaše dieťa príznaky respiračného ochorenia, je potrebné nenavštevovať prácu, školu či škôlku, ale zostať doma a liečiť sa.
➡️ Odporúčame chrániť sa respirátorom v preplnenej hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov či na hromadných podujatiach. Rovnako je to vhodné v situáciách, keď ste obklopení cudzími ľuďmi a nedokážete si od nich udržať bezpečný odstup alebo ak neviete vyhodnotiť ich zdravotný stav. Respirátor odporúčame nosiť v situáciách, ak začínate pociťovať príznaky ochorenia alebo ste sa do kolektívu vrátili tesne „po chorobe“.

Nosenie respirátora je stále povinné (vo vybraných prípadoch je prípustné aj rúško) na miestach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb chorých, zraniteľných skupín populácie, respektíve osôb s narušenou imunitou.

Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora konkrétne platí pre:
▪ personál zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární),
▪ návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb (klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti vo všeobecnosti nemajú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty),
▪ pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov, zákazníkov lekární.

PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH
hlavný hygienik Slovenskej republiky

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. mnoho ludi bolo chorych pocas covidu, imunita je v ludoch podlomená.

    Pojem ockovany a neockovany sa mozno opat vráti do módy ale nevadí budte pozitívny, teda negatívny…

  2. Nooo aj pán Krčméry nám pošiel… hlavný propagátor rúšok a zbytočných vakcín. Toľko sa chránil a aj tak mu to nepomohlo. A kam odišiel covídek ? Chrípka ho tento rok vytlačila na vedľajšiu koľaj ?

  3. Anonym 20. decembra 2022, 23:51 – prezrad nam kam si sa ty dopracoval? On az na Prof. MUDr. DrSc. Kde preboha si vycital ze po ockovani nemozes dostat zapal pluc? A ako si sa zo svojimi 9 ludovymi dopracoval k tomu ze prave vakcina ho dorazila?

  4. aj mengeleho navstivila zubata,ten musel mat v sebe chemicku tovaren.vsetko vedel vsetkych poucal,len sa prezieral,to nevedel,ze je skodlive,mne na lekara vobec nepripadal.
    ak pozeram debaty lekarov tak je to ina uroven,tento bol len tarajuci televizny spoteny balon.

  5. Pre Anonym 21. decembra 2022, 16:09 ja sa nepotrebujem niekde dopracovavat. Ale hlavne sa mozem kazdemu pozriet do očí. Na moj popud sa nikto nedal ockovat co neskor zomrel na napr. na krvnu zrazeninu a podobne ci ma dozivotne nasledky po vakcine. V tomto je moje svedomie ciste. Myslis ze bolo aj jeho? Mozno sa dockame aj sudnych procesov v Haagu.
    V tejto záležitosti právnici z celého sveta chystajú žaloby na Medzinárodný trestný súd v Haagu a avizujú procesy so zodpovednými pohlavármi, ktoré sa označujú ako Norimberské procesy 2.

    Bývalá zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva JUDr. Marica Pirošíková koncom augusta informovala, že Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu prijal v tejto záležitosti sťažnosť slovenských právnikov vo veci zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Podnet sa týka masového testovania a aplikovania experimentálnych vakcín proti Covid-19, čo zodpovedá porušeniu Dohovoru o zákaze biologických zbraní, ktorého je Slovensko signatárom.

  6. Nepotrebujes sa nikam dopracovat a tak to aj vyzera.
    Sudnych procesov v Haagu? Ozaj z celeho sveta, alebo 4 krajiny vratane CZ a SK?

    Byvala zastupkyna, JUDr. Pirosikova, vies preco byvala? Koncom augusta ale 2021 roku. Porovnavat testovanie a vakcinaciu zo zlocinmi proti ludskosti a vojnovymi zlocinmi, je minimalne chore.
    Napriek tomu prijatie STAZNOSTI nie je zalobou a dokazuje len ze demokracia naozaj funguje a aj napriek tomu ze je staznost nezmyselna, v demokracii sa da stazovat na cokolvek a dozadovat sa “spravodlivosti”.
    Pockaj si na vysledok “staznosti”.

  7. Takze teraz si presiel k ufologom.

    Novou platformou pro smazaná videa je web „NášTub“. Na jednou místě najdeme videa od Otevři svou mysl, Antonína Baudyše mladšího, Zdravého fóra nebo Goscha TV. Všechny tyto entitity byly mnohokrát usvědčeny z šíření dezinformací.

    Ked ty raz dostanes rozum, tak z toho uplne zblbnes.

  8. Aha, takze to co tu napises ty je bozska pravda a to co povie niekto mimo toho co berie tvoj mozog je dezinfo. Uz je viac ako iste ze tak ako aids alebo covid a dalsie virusy su laboratorne produkty ale ty stale veris ze to je z netopiera prirodzeny prenos. Lebo to tvdi Bill. A kolko hluposti nataral ten Krčmery a dalsi to uz nebudem ani komentovat.

  9. Anonym 22. decembra 2022, 7:29 – fascinuje ma sebavedomie ludi ako ty, ze s 3 ludovymi si myslia, ze odhalili par klikmi mysou a po klavesnici celosvetove sprisahanie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img