ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Rusi bombardujú Krivy Ryh aj historickú Odessu a spôsobujú stále väčšie utrpenie civilným obyvateľom Ukrajiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

A zjavne krvilačnému Putinovi nevadí, že ze obeť ostreľovania jeho raketami nepadajú vojenské objekty, ale už prakticky „len“ civilná infraštruktúra týchto miest. Bytovky na sídliskách, elektrárne a rozvodne a v historicky mimoriadne cennej Odesse aj budovy s nevyčísliteľnou hodnotou.

Dokonca to vyzerá tak, akoby si Putin povedal, že ak nemá Odessu obsadiť on, nebudú ju mať ani Ukrajinci. Prístup obyčajného a primitívneho barbara a cynického hlupáka.

Pokým Putinovou Ruskou armádou úplne so zemou zrovnaný Mariupol bol typickým socialistickým mestom s neskutočne veľkou železo spracujúcou fabrikou prakticky priamo v meste, resp. takmer v jeho centre, Odessa je turisticky zaujímavým a vyhľadávaným mestom na brehu  Čierneho mora a pýchou  krajiny. Je pravdou, že Odessa by bola pýchou akejkoľvek krajiny, ktorej súčasťou by bola. Patrí však Ukrajine a tak to musí aj zostať. Pýchou toto mesto bude jedine vtedy, ak ho šialenec Putin nenechá zrovnať so zemou rovnako, ako už spomenutý Mariupol.

O Mariupole sme písali a fotografie ako mesto vyzeralo ešte pred nezmyselným bombardovaním Ruskou dobyvačnou armádou, nájdete tu:

Obedoval som v reštaurácii s výhľadom na divadlo. Rusi ho zbombardovali a zabili v ňom stovky ľudí.

Ukrajinský Mariupol bol priemyselným mestom na brehu Azovského mora. Ruská armáda ho na Putinov rozkaz prakticky zrovnala so zemou

Putinova Ruská armáda utrpela hanbu prakticky všade, kde útočí na Ukrajinu a darí sa im jedine v ostreľovaní dnes už nepresnými  raketami, z ktorých drvivú väčšinu sa darí ukrajinskej protivzdušnej obrane zostreliť.

Rovnako, ako ostreľovanie Odessy, Mariupolu, Konstantinovky, Kyjeva, Kriveho Ryhu, Berďanska, ale aj Lvova a ďalších miest sa nás dotýka o to viac, že sme ich navštívili osobne. Vozili sme sa električkami a metrom po nich, presedeli sme hodiny v príjemných kaviarňach a reštauráciách v centre týchto miest. A dokonca sme sa plavili z prístavu v Odesse a Kyjeve a kúpali na dnes zamínovanom mori pri plážach priamo v Odesse.

Boje na Ukrajine Ruská armáda vedie už takmer rok. A nevyzerá to na skorý koniec tohto nezmyselného vojnového konfliktu. Preto zďaleka nie je jasné, dokedy bú nevinní ľudia trpieť a v akom množstve budú aj túto zimu nútení opúšťať svoje domovy a Ruskou federáciou vojensky okupovanú krajinu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ono je to naozaj zaujímavá taktika terorizovat civilné obyvateľstvo v mestách, ktoré mám záujem pripojiť k Rusku….obyvatelia takto dobytych miest budú určite hrdymi a oddanymi príslušníkmi RF…

  2. Nebolo by lepsie pouzivat geograficke nazvy v sulade s pravopisom slovenskeho jazyka? Na vsetky tie mesta predsa mame slovensky nazov. Nie je to ziadna exoticka cudzina.

  3. Podla mna ano. Ak niekto pravopis neovlada, tak to nevidi, samozrejme. Ale je to take cudne pre ludi, co boli schopni sa pravopis svojho jazyka naucit. To ako keby sme zacali hovorit, ze hlavnym mestom Rakuska je Vienna. Mne to pride divne. Odessa s dvomi ss.

  4. je to smutné ale všetky vojny za posledné roky začali utokom na infraštruktúru . robí to tak usa , francuzko a aj GB a aj rusi . je to svinstvo a je jedno kto to robí .

  5. co tam po energetickej infrastrukture, zelensky si poprosil 1000 generatorov, pre svojich ludi a to este nespomenul vianocne darceky

  6. co to tu pises majko,ved ukrajina vojnu vyhrava oslobodzuje postupne spominane mesta,rusi utekaju a kradnu zachody a koberce,take boli oslavne ody pred mesiacom,ci uz sa to zmenilo?nejde klamat do nekonecna,co pan novinar,uz aj americania pomaly otacaju,ze rusov sa asi nepodari porazit.

  7. Len aby bola pravda to co nám servírujete! Raz oslavujete ze rusi utekajú z ukrajiny a ze nemajú ziadne zbrane a potom placete ze bombardujú… kto sa v tom má vyznat pišete len to co vam vyhovuje

  8. Aj mne je to už pár mesiacov divné čo všetko sa popíše. Rusom dochádzajú staré hrdzavé zbrane zo 70-tych rokov, morálka nulová, klesajú počty vojakov, utekajú z Ukrajiny, ukrajinská armáda vďaka dodávkam zbraní zo západu odoláva a dokáže zneškodniť mnohé ruské rakety a napriek tomuto stavu, ktorý trvá už dlhé mesiace bombardujú Rusi ukrajinské mestá? Aké sú to informácie?

  9. autor akosi zamerne zabudol napisat ako Ukrajina v Donecku utoci vylucne na civilistov a civilne budovy. A este jedna paralela kym zena ukrajinskeho pseudo prezidenta si uziva blahobyt v Londyne tak ma tu drzost vyhlasovat ze ukrajinsky lud musi vydrzat bez vody a elektriny a nezlomit sa. Z Londyna sa to hovori, co nesedi pekne v Kyjeve tepša jedna. Potom nech ludi k dacomu vyzyva.

  10. Pre ratafaka 18. decembra 2022, 7:40
    V kazdej vojne sa nici aj civilna infrastruktura. Bohuzial. Robili to aj amici v Srbsku, v Iraku alebo aj Libyi, ci Izraelci v Palestine. Akurat to nefrcalo 24 hodin denne v mediach.

  11. Anonym 18. decembra 2022, 7:40
    V podstate mas pravdu. Ale treba si uvedomit, ze bombardovanie infrastruktury u nasich susedov dalo do pohybu tolko milionov nestastnych ludi a migrantov ako nijaka ina vojna v Europe od skoncenia 2. svetovej. Takze take velke ludske nestastie moze v mediach frcat 24 hodin denne.

  12. Anonym 18. decembra 2022, 18:42
    Odmysli si Európu a rovnaký scenár ako na Ukrajine bol relatívne nedávno na Blízkom východe. A dal do pohybu milióny migrantov, ktorých máme už aj u nás a rádovo v stovkách tisícoch v celej EU. A opakujem, médiá aj politici boli ticho ako voš pod chrastou. Pretože nikto nenabral odvahu a povedať v OSN či v Brusselli, že za migrantskú krízu v EU sú zodpovedné politika USA a najmä ich bezohladné napádanie krajín. Na druhej strane, prečo by to nerobili, keď si nikto voči nim nedovolí postupovať ako v príp. Ruska.

  13. pre Anonym 18. decembra 2022, 21:12
    Nie, Ukrajinu napadli Rusi. NATO má bohaté skúsenosti s prínosom demokracie v podobe leteckých útokov – najmä na civilnú a energetickú infraštruktúru zo Srbska, Iraku, či akejkoľvek inej krajiny, ktorú napadli. A tiež sa nepýtajú OSN ani nikoho, či môžu robiť čo robia.

  14. Rusi sa pravidelne chodia branit voci zlemu zapadu zasadne do susediacich krajin. Preto kazdy sused Ruska chce byt co najskor v NATO.

  15. anonym 18. decembra 2022, 21:32 celý západ sa desiatky rokov snaží dosiahnuť rozdrobenie Ruska, zmocnit sa zdrojov nerastných surovin na jeho uzemi. Ukrajina je podľa mňa, len ďalší zdroj energii pre západ. My sme pre západ len narazníková zóna, medzi Ruskom a západom. Tzv. menejcenný. Nemecko si dovolí otvoriť podnik a opravovať zbraňové systémy dodávané na Ukrajinu na našom území, pár km od Michaloviec so súhlasom našej vlády. Prečo neopravujú svoju techniku na území Ukrajiny? Útoky na infrastruktúru Ukrajiny? Kde nie je svetlo- nedá sa svietiť? Vystavuje naša vláda malé Slovensko riziku útoku zo strany Ruska, alebo niekto iný? Velenie Nato? Záleží mi na našej krajine a budem za ňu bojovať. Ale iba za záujmy obyvateľov, nie za záujmy politikov. Celá EU sa skladá na zbrane pre Ukrajinu, príde tam na návštevu polský policajt a dostane ako darček funkčný granátomet, s ktorým sa ešte aj odpáli vo svojej kancelarii. . Ako je takýto bezprecedentný darček možný? Koľko zbrani sa nelegálne vyviezlo z Ukrajiny do okolitých štátov? Aby sme raz neplakali, ako sa vlastné zbrane obrátili voči nám. Nebudme slepí, chráňme svoje rodiny. Hráme to na národnú hrdosť? Prosím vás, akú? Svoju hrdosť sme dávno stratili, desiatky rokov ohýbame chrbty pre spoločnosti ktoré svoje zisky vyvážajú do zahraničia a tzv. daňových rajov.

  16. Anonym 18. decembra 2022, 21:25
    Možno máš na mysli občiansku vojnu v Sýrii. Áno, rozbil sa štát o počte obyvateľov niečo cez 18 miliónov. Lenže teraz Rusi rozbíjajú náš susedný štát s počtom cez 43 miliónov obyvateľov. Takže aj počet vysídlencov je väčší a pre nás viac viditeľný.
    Pokiaľ viem, v Sýrii vtedy útočili voči sebe rôzne tamojšie frakcie, NATO nebolo zapojené do konfliktu. Až keď Asad povolal Rusov, tí tam všetko rovnali zo zemou, tak ako teraz na UA. A médiá to dávali dosť, nemyslím že bolo ticho. Keď sa mýlim, oprav ma.

  17. neopraví ťa, svoju úlohu splnil, teraz spí. A ty Laci nezabudni tvojmu putinovi bonznúť súradnice, kde sa akože opravujú zbrane, ty kolaborantský smrad

  18. na web strankach su videa od ukrajinskych vojakov ako strielaju z obytnych budov, potom ked tam padne bomba, tak medium píše, rusi raketovym utokom znicili civilnu bytovku. to je take iste ako ked v afganistane strielal po americanoch chlapik s flintov z prvej svetovej vojny, mali ho za snipera, tak mu tam naviedli raketu vzduch zem, padli dve podlazia a bol zneskodnení.

  19. Anonym 19. decembra 2022, 12:08 – hladal som Syriu na mape Ukrajiny a nenasiel som. Mozes nam poradit, ide o mesto, oblast, nejaku obyvatelku Ukrajiny? Lebo inak ten prispevok do temy nepatri a pre pribrzdenych, ako Ty, tato diskusia nie je.

  20. pre Miloš Majko 19. decembra 2022, 18:55
    Vidíš Miloš, ty si nenašiel Sýriu na mape Ukrajiny. Ja som zase nenašiel žiadnu zmienku o tom, žeby Srbsko, Irak, Líbya alebo Afganistán napadli New York, Los Angeles alebo Chicago. Čiže aký je rozdiel medzi nimi a Ukrajinou? Jediný rozdiel je v tom, že novinári a politici sa pozerajú len na východ, opačne to majú asi zakázané 😀 I Keď na SK nemáme ani politikov ani novinárov. Len indivíduá, ktorí sa na nich hrajú.

    Anonym 19. decembra 2022, 6:48
    Mýliš sa a moc. V Sýrii vypukla občianska vojna až potom, čo tzv. umiernené opozícia za výdatnej pomoci USA a Al Káidy, začali bojovať so sýrskou armádou a dobíjať čoraz väčšie územie, z ktorých utekali a stále utekajú tisícky civilov. Nebyť ruskej pomoci Asadovi, zo Sýrie je dnes druhý Irak, či Líbya.

  21. nehadaj sa z patronom ukrajiny,tu neplatia ziadne argumenty,majko ti vysvetli co mas pisat a co si mas mysliet,ziadny iny nazor tu nie je vitany.tak to AKCEPTUJ A RESPEKTUJ!

  22. Nehaníme Rusov za niečo, čo u kamošov schvaľujeme?

    Zo správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch ohľadom 78 dní trvajúceho bombardovania Juhoslávie.

    „Ohľadom porušovania medzinárodného humanitárneho práva zo strany NATO je organizácia Human Rights Watch znepokojená prípadmi, kedy sily NATO:

    · používali kazetové bomby v blízkosti obývaných oblastí;
    · útočili na ciele s otáznym vojenským charakterom ako sídlo rozhlasu a televízie, teplárne a mosty;
    · nepodnikli dostatočné opatrenia na varovanie civilistov pred bombardovaním;
    · nepodnikli dostatočné opatrenia na zistenie prítomnosti civilistov pri útokoch na konvoje a mobilné ciele; a
    · zapríčinili nepotrebne vysoké obete civilistov tým, že pri útokoch na vojenské ciele neoverovali možnosť prítomnosti civilistov.“

  23. 19. decembra 2022, 22:04
    Pardon, zabudol som. Uz asi minutu nevyskocil nikde v mediach Zelensky tak som myslel, ze novinarov zaujima aj zvysok sveta. Ale mylit sa je ludske. A len pre info, aj v Jemene sa bojuje. Syriu pravidelne odstreluje Turecko s Izraelom. Ako aj Palestinu. Ci? Jaj sorry, tu sa bavime o Ukrajine. Obete ne-ruskych konfliktov maju smolu. Nie su na programe dna. Mozno na buduce.

  24. Anonym 19. decembra 2022, 23:15
    Z tebou vymenovanych konfliktov ma prave ten rusky konflikt potencialnu moznost prerast do celosvetovej vojny. A to je uz trocha ine, ze?

  25. Anonym 20. decembra 2022, 8:09
    Rusi si mozno myslia ze mozu rozhodovat o celej planete. A ze mozu vyvolat celosvetovy konflikt.

  26. rozmyslam, ze ked sa o tych ostatnych konfliktoch nepise, nikto ich neodsudzuje a vlastne sa o nich asi ani nevie, odkial z prdele to ti dezolati vedia?

  27. 20. decembra 2022, 8:49
    Nepomýlili si si krajinu? Kto robí už 50 rokov po svete bordel a beztrestne? Rusko to není jasný pane.

  28. 20. decembra 2022, 8:56
    Dezoláti, antivaxeri, ačohentisti, atď. Ešteže, vám tie slovíčka vymysleli inak neviem aké pičoviny by ste furt papagájovali. A ok, daj kto kedy na politickej úrovni odsúdil akúkoľvek americkú agresiu za posledných 20 rokov? Všetci držali pi.e a šúchali s nohami. Vrátane novinárov.

  29. Anonym 20. decembra 2022, 9:20
    Susedne staty Ruska by vedeli rozpravat, ze kto im poslednych 50 rokov robi doma bordel, tych sa pytaj. Nie mna.

  30. Anonym 20. decembra 2022, 9:20
    Spytaj sa doma co hovoria na okupaciu CSSR v 1968. Ano, bolo to viacero armad, ale hlavny lotor ZSSR to viedol a organizoval. Nie USA.

  31. ono pre mnohých evidenentne problém nie je v tom že v susednom slovanskom štáte umierajú úplne zbytočne ľudia a je možné že bez západnej pomoci by sme mali suseda ktorý pravidelne napáda svojích susedov (pre mnohých je to asi sen….), že ich miliony utekajú zo svojích domovov aj k nám či cez naše územie….problém vidia v tom že sa tomu venuje taká pozornosť a že sa z Ruska robí agresor….teraz je asi ten správny čas sa venovať konfliktom nemeckým, britským či americkým atď, no hlavne nie tomu ruskému, ktorý nás momentálne najviac ohrozuje…to je predsa logické…teraz by sme predsa mali riešiť greckeho koňa pred Trójou…a ak nie tak si zapredaný novinár a rusofob…

  32. Podľa mňa to píšu študenti na dohodu za úplatu. Prípadne nejaké dutohlávky zaostalé rovnako za úhradu. Ani na ulici nestretneš toľko dezolátov obhajujúcich rusku stredoveku okupačnú vojnu vedenú ruskou oligarchiou ako novodobú zábavku v štýle nás mnogo. Ruska dobyvačná agresia nemá žiadne racionálne vysvetlenie. Ešte aj region, kde podľa trolích fariem bolo utláčané ruské obyvateľstvo a podľa OBSE nebolo, tak rusi vyvraždili a totálne zdemolovali delostrelectvom. Držím palce ukrajine a dúfam, že za ten čas zdokonalili armádu, vyzbrojili, vzdelali, a s pomocou moderných zbraní tohto sveta skompostujú všetkých okupantov.

  33. je možné že nejaká časť bude platená a za 500 Eur od ruskej ambasády sú schopní obhajovať čokoľvek podľa objednávky, snáď ich nie je moc….a máme tu aj časť obyvateľstva, ktoré je prirodzene proruské, ale podľa mňa aj im sa nemože páčiť čo súčasné vedenie Kremľa robí s Ruskom…nezmyselná vojna proti bratskému národu, posielanie celej generácie mladých či aj starších rusov do vojny, strata trhov (eu), strata diplomatických vplyvo, vstup Finska a Švédska do Nato,demolácia vlastnej armády, zatváranie vlastného obyvateľstvá atď….berem že niekomu sú ukradnutí ukrajinci, ale ak niekto má rád Rusko tak si myslím že momentálne je Putin ten na koho by mali obracať svoj hnev…

  34. Vela demokraticky zmyslajucich ludi ma problem s podporou ukrajinskeho nacionalizmu. Ja sa necudujem ludom na Donbase, ze sa bali tych ozbrojencov s oznacenim divizie SS Das Reich, ktori sa tam namiesto poctivej prace prechadzali po uliciach so samopalmi v rukach a chceli im tam rozkazovat. Aj ja sa takych ozbrojenych ludi mimo oficialnych statnych armadnych zloziek bojim. Ukrajina mala umoznit milionom etnickych Rusov s ukrajinskym obcianstvon slobodne vyjadrit svoj nazor. Neurobili to. A kedze ich sused je radovo vacsi a silnejsi, tak dostavaju na prdel. Tato vojna nemusela byt. Riesenie sa malo hladat v ramci mensinovych prav, ako ich pozname v EU. A to znamena moznost vzdelavania v materinskom jazyku, moznost rozvijat svoju kulturu, rovny pristup k pracovnym prilezitostiam v statnej sprave. A nie Ukrajina ponad vsetkych. Nacionalizmus je krok vzad.

  35. Nechapem tych zadubenych zastancov Ruska. Jednoducho neverim tomu, ze niekto tak moze robit dobrovolne a zadarmo. Ved my Slovaci sme pre nich uz vyhlaseni nepriatelia. Ani sekundu by nevahali a ak by mohli, tak to tu zrovnaju so zemou a vsetkych nas vyvrazdia. Patrime uz dlho do NATO, mame tam vela silnych spojencov. Ale picovat na nich budeme ze?

  36. Spytam sa vsetkych prosuskych trollov. Takto sa ochranuje rusky hovoriaca mensina na Donbase, v Mariupole, v Chersone atd.?Tak, ze im z ich domovov Rusi bombardovanim urobia mesacnu krajinu? Z ludi urobia bezdomovcov a s novymi pasmi ich vyvezu Daleky vychod? Toto je ok? No dakujem pekne teda.

  37. Anonym 20. decembra 2022, 17:36….asi je chyba že sa za tým snažíme nájsť nejaké racionálne vysvetlenie…myslím že tam nie je, je to čisto emocia alebo nejaký typ štockholmskeho sydromu….

  38. Ratafak plachta 20. decembra 2022, 18:13
    Vidis to, Rusi nas Slovanov z celej duse nenavidia a zavidia nam. Ktovie ako to ich dobrodruzstvo na UA este skonci. Mozno ze cela Europa dokonca lahne popolom, tyka sa nas to uplne vsetkych v tomto regione. Ale niektori zadubenci Rusakov budu velebit a zastavat si ich a budu nadavat na spojencov. Budu odvadzat pozornost na 30 rokov stare balkanske vojny, kde NATO bombami od seba oddelovalo dvoch „kohutov“. Toto nema ozaj racionalny zaklad.

  39. rabane 20. decembra 2022, 19
    Ty kolaborant. Si v NATO a drukuješ Voloďovi (asi Putinovi) a vyzývaš k útoku na Kyjev? Preskakuje ti?

  40. Pred 30 rokmi vo vtedajsej Juhoslavii bol stat, ktory chranil svoju uzemnu celistvost, t.j. Juhoslavia. Branil ju pred etnikom, ktore z toho statu chcelo vystupit, t.j. pred Kosovskymi Albancami. NATO a EU vtedy presadzovali koncept prava na narodne sebaurcenie. Spustili bombardovanie Juhoslavie, aby Juhoslaviu prinutili prijat porazku a suhlasit s odstupenim casti svojho uzemia, pretoze albanske etnikum podla zapadu malo pravo na narodne sebaurcenie.

    Sucasna situacia je identicka. Je stat, t.j. Ukrajina, v ktorej existovala velka cast populacie, ktora kusok z toho statu chcela pre seba. Kam sa podelo zrazu pravo na narodne sebaurcenie? Etnicki Albanci to pravo mali a etnicki Rusi to pravo nemaju? Nie je to pouzivanie dvojakeho metra? Podla mna ano. Je to defraudacia demokratickych principov.

    A to robenie bu bu bu zo zlych Rusov, co chcu prist do Europy a znasilnovat zeny, to su iracionalne nenavistne slova. To nedava zmysel ani vojensky ani politicky. Europa od Lisabonu po Vladivostok. Taku Europu chcem. Nie vojnou zniceny vychodny blok.

  41. Anonym 20. decembra 2022, 22:19 – tak teda Ty chces Europu od Lisabonu po Vladivostok…

    Sa pozri na globus Ty tupelo. Europa zostane Europou a Azia Aziou.

    … a tento sa tu verejne vyjadruje ku geopolitike …

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img