ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Primárni pediatri adresujú výzvu rodičom detí a ostatnej verejnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|  Na Slovensku ako aj vo všetkých Európskych krajinách dosiahla chorobnosť detí nebývalé rozmery. V mene všetkých slovenských primárnych pediatrov žiadame celú spoločnosť, aby si uvedomila, že táto závažná situácia sa dá zvládnuť len spoločným úsilím a spoluprácou.

Na Slovensku je o tretinu menej pediatrov ako je nevyhnutné pre správnu zdravotnú starostlivosť o deti. Väčšina primárnych pediatrov má v starostlivosti o stovky pacientov viac ako je optimálny počet detí, často aj dvojnásobok. Popri každodennej práci v detských ambulanciách výrazne poddimenzované počty pediatrov musia zabezpečovať aj ambulantnú pohotovostnú službu 7 dní v týždni. Polovica primárnych pediatrov na Slovensku je starších ako 65 rokov.

Situácia v detských ambulanciách je kritická už niekoľko rokov a stále sa zhoršuje. Pediatri nie sú za tento stav zodpovední. Nevedia ovplyvniť, koľko ich je a koľko detí im bude pridelených do starostlivosti. Napriek tomu sa zostávajúci detskí lekári v ambulanciách snažia poskytnúť najlepšiu starostlivosť, aká je v ich možnostiach.
V súčasnosti je nápor na detských lekárov bezprecedentný. Pediatri poskytujú starostlivosť väčšinou výrazne nad rámec svojich povinností. Snažia sa pomôcť každému dieťaťu, ktorého zdravotný stav to vyžaduje. Denne ošetria aj 60-80 detí, mnohým rodičom poradia telefonicky, mailom a podobne.

Dôrazne žiadame celú slovenskú spoločnosť, obzvlášť média, aby si pred vyjadrovaním alebo publikovaním informácií overili všetky okolnosti a zvažovali svoje vyjadrenia na prácu pediatrov. Neúplné a nespravodlivé hodnotenia znevažujú úsilie a motiváciu pediatrov, tých starších ale aj tých v produktívnom veku, čo zostali ešte na Slovensku, naďalej pracovať v týchto extrémne ťažkých podmienkach a zabezpečovať zdravotnú starostlivosť o naše deti. Stále je jedna z najlepších v EU.

Žiadame všetkých rodičov, celú slovenskú verejnosť, média, aby pristupovala k zdraviu našich detí zodpovedne.

1️⃣ V časoch takto vysokej chorobnosti sa vyhýbajte hromadným akciám, kde sa sústredí veľa detí a dospelých.
2️⃣ Rodičia, pri príznakoch ochorenia poskytnite svojim deťom pokoj a kľudový režim v domácom prostredí, zmierňujte príznaky prechladnutia, chrípky alebo iných akútnych ochorení dýchacích ciest alebo tráviaceho traktu. Priebeh ochorení je zdĺhavejší a pri chrípkach aj búrlivejší ako sme boli zvyknutí v posledných rokoch.
3️⃣ Pediatra kontaktujte, keď máte vážne obavy o svoje dieťa pre zhoršujúci sa zdravotný stav, pri miernejších príznakoch ak sa nezlepšujú po 7 až 10 dňoch.
4️⃣ Dôsledne doliečte dieťa, nezaraďujte ho do školy alebo na krúžky a šport, ak má stále príznaky, je dôležité poskytnúť organizmu dieťaťa čas na rekonvalescenciu (zotavenie).
5️⃣ Je dôležité zvažovať, kedy vyhľadať pediatra, aby bola zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetky deti, ktoré to nevyhnutne potrebujú.
Výbor SSPPS SLS

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bol som na rodicovskom. Tam nam synov triedny ucitel povedal, aby sme deti zo skoly neospravedlnovali, az pokym neumieraju, pretoze ked v polroku z niektoreho predmetu vymeskaju viac ako 30% hodin, budu musiet absolvovat komisionalnu skusku.

    Takze – k certu s Covidom, hajde do skoly.

  2. Ja to napisem takto. Nasa pediatricka vzdy hovorila ist pokial su teploty na 3-4 den. Moja dcerka mala 15 mesiacov a vysoke horucky, na 3 den sme sa rozhodli ist k pani doktorke. Zobrala crp a cuduj sa svete 200, ihned vypisala papier do nemocnice. Po prichode do nem znova crp 219, primar mi vtedy povedal, ze kde sme boli, ze dieta mi mohlo umriet na otravu krvi, nakolko sa neskor potvrdil zapal oblicky. Takze tento clanok ignorujem nakolko,keby som k pediatrovi isla na 7 den uz by sme sa zrejme nedostavili. Ja som nazoru,ze kazdy rodic uzna sam za vhodne, kedy je dietatko naozaj velmi chore, chapem aj situaciu lekarov, ale dolezite je zachovat starostlivost na najvyssej urovni pokial to bude mozne pre deti! Ja som zazila velky strach a paniku o svoju dcerku a dodnes mam z toho vycitky,ze som nesla o den skor. Nemuseli sme skoncit na lozku.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img