ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Zber kuchynských odpadov od rodinných domov, aj menej častý zber papiera a zelených odpadov. Také budú novinky v Seredi od januára

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 14. DEC 2022 /

Konečne sa aj obyvatelia z rodinných domov dočkajú možnosti ekologicky sa zbavovať svojich kuchynských odpadov. Od januára im ich mesto odoberie priamo z pred rodinného domu. Obyvatelia si však popri tom budú musieť zvykať aj na nižší komfort pri vývoze vyseparovaného papiera, aj vývozu hnedých nádob na zelený odpad. Dôvodom je šetrenie.

 

Čas pre vedierkový zber bude štvrtok ráno

Hnedé zberné nádoby na zvyšky jedál z kuchyne sú pre obyvateľov bytových domov štandardom už druhým rokom. Pre obyvateľov z rodinných domov bola doteraz k dispozícií iba služba zvozu zelených odpadov zo záhrad. Toto však nepokrývalo ich dopyt po ekologickom zbavovaní sa varených zvyškov z kuchyne, či zvyškov živočíšneho pôvodu. Kompostovanie v záhrade dokáže síce rapídne znížiť objemy odpadov aj z kuchyne, avšak nevyrieši všetky biologické zbytky.

 

Sereď zvolila pre rodinné domy 10-litrové nádoby, vedierka. Vývoz je naplánovaný raz za týždeň.  Dňom zberu je štvrtok, zberové vozidlo začne zberať jednotlivé ulice o siedmej hodine ráno.

 

Vedierko si vyzdvihnete na Zbernom dvore

Každá domácnosť, ktorá sa zapojí do zberu, dostanete bezplatne špeciálne upravené 10-litrové zberné vedierko s pachovým filtrom a mriežkou. Od januára budú k dispozícii na Zbernom dvore mesta Sereď, po predložení občianskeho preukazu.

Bioodpady je potrebné vhadzovať priamo do vedierka. Prosím obyvateľov, aby do vedierok nevkladali ďalšie vrecká, či obaly, nakoľko tie znehodnotia recyklovaný materiál! Vedierko stačí po vysypaní odpadu očistiť a opäť používať.

 

Papier raz mesačne

Oddelenie životného prostredia pravidelne monitoruje zber separátov v meste. Zníženie frekvencie zberu plastov by už nebolo únosné, avšak pri zbere papiera boli zistené voľné kapacity, na ktorých vie mesto ušetriť. Preto sa od januára znižuje frekvencia zberu papiera a to na jedenkrát mesačne počas celého roka. Zároveň platí, že koľko modrých vriec s papierom pred svoj rodinný dom v deň zberu vyložíte, toľko nových vriec vám zberová spoločnosť odovzdá.  

Úpravou frekvencie jednotlivých zvozov sa zefektívni systém nakladania s komunálnymi odpadmi a znížia sa náklady.

 

Odpady zo záhrad dvakrát mesačne

Vývoz 140-litrových hnedých nádob na biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad od rodinných domov bude taktiež fungovať v novom režime. Namiesto každého týždňa vám odpady vyvezú, rovnako ako napríklad v mestách Galanta, Hlohovec, či Nové Zámky, a teda každý druhý týždeň. Zber prostredníctvom čiernych vriec od rodinných domov vo frekvencii jedenkrát za sedem dní zostane nezmenený.

 

Zberný dvor je vám k dispozícii

V prípade, ak začnú mať obyvatelia mesta vo svojej domácnosti problém s hromadením nadbytočných objemov papiera, je možnosť využiť kapacity mestského zberného dvora na Cukrovarskej ulici. Papier, aj ďalšie komodity, tu občania odovzdajú bezplatne. Za odovzdaný papier dostanú toaletný papier a hygienické papierové vreckovky.

 

Najlacnejší je odpad, ktorý nevytvoríme

Potrebu šetrenia svojich zdrojov pociťujeme veľmi intenzívne. Ako ľudia, ako mestá, ako štáty, ako ľudstvo tejto planéty. Všetko so všetkým súvisí. Na každej úrovni sa prejavuje neudržateľný spôsob života. Produkcia odpadov vo všeobecnosti narastá, čo je tiež produkt dnešnej rýchlej konzumnej a neudržateľnej doby. Svet má svoje limity a dnes sme tlačení do spomalenia a šetrnejšieho správania sa k našej planéte, k našim zdrojom.

Všímajme si viac svoj domáci odpadkový kôš, aké rezervy v separovaní odpadov ešte máme a čo by sme dokázali vylepšiť. Separovaný zber je bezplatný, snažme sa preto čo najviac vytriediť recyklovateľné zložky odpadov. Až nevyhnutné minimum odpadov by malo smerovať do komunálneho odpadu. Až ten putuje na konečnú – skládku odpadov, z ktorej je mestu vystavený účet.

Pre lepšie separovanie vydalo mesto Sereď Manuál správneho separovania odpadov, ktorý vám môže byť nápomocný manual_separovania

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Jasné klasika, za viac peňazí menší servis pre občanov.
    Nájazdy na panelákové sídliska k smetiskom budú častejšie a bordel okolo nich 2 krát toľko , bo kapacitne to už teraz nestačí.
    Super, pekne začínate

  2. Dovolim si pripomenut posledne zdrazenie vyvozu odpadu este za primatora Tomcanyiho a to o 100 % tym, ze za rovnaky poplatok znizili frekvenciu odvozu odpadu na polovicu.

    Dostatocne jasne a zrozumitelne sme problem komunikovali voci verejnosti, no okrem mnozstva anonymnych prispevkov, obcania neurobili vobec NIC !!

    A to bola stale doba, kedy bolo financii dost.

    Kritizovali sme v minulosti aj znizovanie frekvencie odberu triedeneho dopadu – vsetky naklady su vo vsetkom systematicky prenasane na obcanov.

    Obcanom vznikaju nove a nove naklady, obcan plati stale viac a dostava stale menej sluzieb a to este aj v horsej kvalite.

    Obcan sa stale NEnaucil VCAS ucinne REAGOVAT na prinesene informacie a stale zostava len pri verbalnom proteste spravidla na socialnej sieti, v diskusii, alebo v krcme pri pive a poldecaku.

  3. Občania a občianky! Do zbrane! Majko vám povie, kedy máte kričať, čo máte kričať a koho vyzývať na odstúpenie. Nasáčkujte sa mu do štúdia. Urobí s vami diskusiu, položí vám závažné otázky a naznačí vám aj to, ako máte odpovedať. Doprajte mu tú radosť a pocit, že o niečom v Seredi rozhoduje práve on. Prvý a posledný spravodlivý v tomto meste.

  4. pre 20,06 ja som v majkových príspevkoch nenašla žiadne naznačenia odpovedí.p´ˇse svoje názory ak my.píše ich múdro a je vidieť že sa v tých vo veciach vyzná.asi píše pravdu lebo je podpísaný.myslím si že keby chcel majko v seredi rozhodovať by bol dávno aspoň poslancom.pamätám sa že mu podpálili auto tak asi jeho spravodlivosť voľakomu vadila nie?ani ja sa nepodpíšem lebo som počula o praktikách bývalého primátora.

  5. Občania nechodia k voľbám pre to aby museli kontrolovať svojich volených zástupcov mesiac čo mesiac keď sa ide niečo schvalovať. Občan si v demokracii zvolí a čaká servis od politika /takto by to malo fungovať/
    Jasné, že časť nákladov bude samospráva nútená preniesť na občanov a súhlasím. Ale žiadam aj servis. Nie opäť tak ako sa kritizovalo v minulosti. Ešte menšia frekvenica vývozov odpadu a vyššie poplatky!!!!!!
    Chcem konenčne platit kľudne aj s 300% navýšením poplatkov za skutočne vyprodukovaný odpad!!!
    Kritizovalo sa minuté vedenie a čo iné spravilo toto vedenie okrem zvýšenia poplatkov za odpad s menšou frekvenciou vývozu?
    To je aké navýšenie poplatku o koľko %?
    A to najpodstatnejšie, ako hlasovali poslanci? Ktorí z nich hájili záujmy občanov ktorí ich volili?

  6. Anonym 16. decembra 2022, 21:43 – samozrejme, ze mi to nevadi. Opacne, vitam akukolvek konstruktivnu diskusiu.

    Rozpocet a vsetko co sa udialo, bolo pripravene byvalym vedenim mesta. Mozno ti sucasni stihli nejake drobne doplnky.

    Sucasne vedenie mesta prebralo urad v case, kedy v podstate museli vyvesovat predpripravene VZN, aby boli dodrzane potrebne zakonom stanovene lehoty.

    Priprava rozpoctu nie je jednoducha vec a netrva tri ci styri dni. Ide o vyrazne narocnejsi proces a povedzme si na rovinu – nove vedenie by sa nemalo sancu za tak kratky cas oboznamit s uradom a vlastne takyto material realne spracovat.

    Rozpocet a vlastne vsetko co suvisi s majetkom mesta (teda aj financie) schvaluju poslanci MsZ, NIE PRIMATOR !!

    Primator je VYKONNY ORGAN a statutar mesta. Prednosta riadi urad a zamestnancov.

    Politicku zodpovednost nesie primator a poslanci. Obcanom sa teda NEzodpoveda napr. priamo prednosta ani uradnici, ale VOLENI ZASTUPCOVIA.

    Preto tak casto bolo mozne odomna citat, ze za vec je zodpovedny primator. Vtedy Tomcanyi. Dnes to bude Kurbel.

    Je nevyhnutne rozlisovat KOMPETENCIE.

    V minulosti boli radi, ked ludia nevedeli kto za co zodpoveda a tak sa aj spravali a konali. A pokracuju v dezinformovani aj teraz a tu:

    napr. tento panacik: “ reno 16. decembra 2022, 21:13 “ pouzivajuci niekolko nickov ma evidentne za ulohu trollovat a svojimi fakt jednoduchymi, no lahko pochopitelnymi prispevkami manipulovat ludi. A to pod niekolkymi clankami vratane utokov na SOL a znevazovania podpisanych autorov.

    A nie je sam.

    Ludia musia poznat fakty na to, aby sa vedeli orientovat vo veciach a to samospravu nevynimajuc.

  7. Majko zase kluckuje. Ak bol rozpocet a VZN pripravene zle nemali to poslanci schvalit, alebo Kurbel podpisat uznesenia. Ak bol rozpocet pripraveny dobre a pos!anci rozpocet a VZN povazovali za dobre a primator uznesenia podpisal neni o com diskutovat.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img