ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Výsledky akcie s krycím názvom SITO: viac ako 24 000 priestupkov za necelý mesiac

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Prezídium Policajného zboru vyhlásilo na november dopravno – bezpečnostnú akciu SITO.  Cieľom bolo znížiť počet dopravných nehôd a ich následkov na živote a zdraví. Akcia začala 2. novembra a trvala až do konca mesiaca.

Policajti sa počas akcie zamerali predovšetkým na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu. Ich pozornosti neunikla ani rýchla jazda, používanie mobilu počas jazdy, či porušovanie ďalších povinností účastníkov cestnej premávky.

Polícia vopred a aj opakovane upozorňovala verejnosť na túto akciu a pripomínala, aby boli účastníci cestnej premávky zodpovední. Tu sú výsledky.

Počas 29 novembrových dní spáchali občania v cestnej premávke viac ako 24 000 priestupkov. Viac ako 22 500 z nich vinu priznali a zaplatili pokutu v blokovom konaní priamo na mieste spáchania priestupku. Ďalší budú predvolaní na dopravné inšpektoráty a riešení v správnom konaní.

Zistené priestupky, rozmenené na drobné:

  1. a) rýchlosť jazdy: 8 264
  2. b) nedanie prednosti v jazde: 122

z toho chodcom na priechode pre chodcov: 20

  1. c) bezpečnostné pásy a iné zadržiavacie zariadenia: 2 198
  2. d) technický stav: 1633
  3. e) povinnosti vodiča: 2 079

z toho používanie telefónneho prístroja alebo obdobného zariadenia: 752

z toho jazda bez ochrannej prilby: 58

z toho nedbanie na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom: 9

  1. f) nesprávne predchádzanie: 239
  2. g) nesprávny spôsob jazdy: 674
  3. h) § 39 zákona č. 8/2009 Z. z.: 39
  4. i) ostatné porušenia PCP: 6 898

z toho prejazd vez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané: 41

z toho nedodržanie ostatných pravidiel týkajúcich sa železničných priecestí: 12

  1. j) meranie hmotnosti a rozmerov vozidiel: 74
  2. k) ďalšie porušenia (mýto, diaľničné známky a iné): 361

Približne tisícku menej závažných  priestupkov policajti vybavili napomenutím.

Jazdou pod vplyvom alkoholu sa dopustilo priestupku 262 vodičov motorových vozidiel. Trestný čin ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, za ktorý hrozí až ročné väzenie, spáchalo 112 opitých vodičov. Pod vplyvom alkoholu jazdilo aj 207 nemotorových účastníkov – cyklistov. Dychovú skúšku odmietlo 10 vodičov.

Policajti zadržali viac ako 500 vodičom vodičské preukazy, najviac, 353, za alkohol. Osvedčenie o evidencii vozidla zadržali 250 vodičom, takmer stovka vodičov prišla o  tabuľky s evidenčným číslom.

Policajti odhalili 131 rôznych trestných činov, zadržali 126 osôb podozrivých zo spáchania protiprávneho konania, 146 nelegálnych migrantov a 21 osôb, ktoré boli v pátraní.

 

Akcia SITO síce posledným novembrovým dňom skončila, pripomíname však, že od 1. decembra sme vyhlásili dopravno – bezpečnostnú akciu ADVENT. Kontroly sú, podobne ako v novembri, zamerané najmä na prekračovanie stanovených rýchlostí, zákaz jazdy pod vplyvom  alkoholu a zákaz telefonovania za volantom.

Jazdite opatrne, zodpovedne a bezpečne.    

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img