ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Vstupný portál na kaštieli je už obnovený

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 12. DEC 2022 /  Takmer päť mesiacov trvalo reštaurovanie portálu vstupnej brány seredského kaštieľa. Oprava stála spolu 28-tisíc eur a vďaka nej dostal portál svoju pôvodnú neskororenesančnú tvár.

Reštaurátori postupovali podľa návrhu na reštaurovanie – dokumentácie schválenej pamiatkovým úradom. Ich súčasťou bol aj komplexný reštaurátorský výskum. Skorodovaný oceľový preklad nad bránou nahradili novým masívnejším a dielec po dielci demontovali staré kamenné články. 14 masívnych kameňov poputovalo do ateliéru, kde ich špeciálnymi postupmi reštaurovali, časť nanovo vymodelovali a vo finále ich osadili späť na svoje pôvodné miesta.

Zaujímavosťou počas prác bolo napríklad odhalenie pôvodnej roviny terénu, po ktorom sa kedysi vchádzalo do Šintavského hradu. Je približne 60 centimetrov pod súčasným terénom. Výskum odhalil aj kamenné odrazníky, ktoré kedysi slúžili ako bezpečnostný prvok, aby kolesá vozov nepoškodzovali portál vstupnej brány.

Na obnovenom portáli si môžete všimnúť aj zachované ryhy na pravom boku portálu. Podľa slov pamiatkarov vznikli ešte v stredoveku, keď si rytieri pri vstupe do hradu na znak priateľstva otupili čepele mečov. Na čele obnoveného portálu sú dnes viditeľné aj dve diery, cez ktoré sa vyťahovali laná padacieho mosta.

Z ukončených prác sa teší aj občianske združenie Vodný hrad, ktoré na jeho obnovu iniciovalo ešte v roku 2019 verejnú zbierku a okrem toho zaplatilo za reštaurátorskú dokumentáciu a statický posudok portálu. „Týmto krokom sa vrátila podoba portálu do obdobia po roku 1600, kedy bol kaštieľ súčasťou šintavského vodného hradu,“ objasnil predseda združenia Rastislav Petrovič.

Výnos z verejnej zbierky bol približne 6-tisíc eur, seredská radnica následne zabezpečila verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác a vyčlenila aj 22-tisíc eur z rozpočtu mesta.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img