ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Občan chce funkčný štát. A o ten nás stále úspešne pripravujú samotní nami platení politici.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sledujúc dianie v tej najvyššej politike posledných viac ako tridsať rokov a mimoriadne intenzívne hlavne tie posledné, som prakticky presne pred rokom napísal a publikoval mimo iné toto:

Toto som pred rokom hovoril a písal. Povedané inak „starého psa novým kúskom nenaučíš…“

Týka sa to (aj) hlavne Policajného zboru, ktorý je mimoriadne dôležitým prvkom a súčasťou v nastoľovaní práva v krajine.

Možno sa určitú dobu dalo vyhovárať na koronu, možno na začiatku skutočne bolo potrebné hlavne zabezpečovať funkčnosť opatrení a kontinuitu v riadení zboru. Ale na začiatku. Už v lete a na jeseň sme na začiatku neboli. A zmeny nedošli. Výsledok vidíme…

Myslel, alebo snáď dúfal niekto z nových kompetentných, že staré štruktúry navyknuté na určitý spôsob riadenia, rozhodovania a vlastne celého chodu zboru, tí starí budú konať len tak po novom? A prečo by mali?

No, nie všetci a všade sú zlodejmi. Sú aj čestní a spravodliví, otázka je, koľko ich je a či sa prejavia. Našťastie sa ich hodne prejavilo a o zmeny mali záujem. Skutočný a nefalšovaný záujem o skutočné a nefalšované zmeny.  Začali ich robiť, no boli blokovaní nadriadenými a systémom. Tým systémom, ktorý bol viac ako desať rokov budovaný, aby chránil „našich ľudí“.

Narazili. Nielen na už menovaných nadriadených, ale aj na rozhádaných politikov ošetrujúcich si vlastné záujmy a chrániacich znovu „svojich ľudí“.

A ešte toto:

Voľba protikorupčných strán z rúk takého veľkého množstva ľudí nebola náhodná. Súčasné strany dostali skutočne silný mandát, no nie na obchodovanie a hazardovanie s dôverou občanov, ale na ZMENU. Ak tento mandát premrhajú, ak sklamú občanov a zmenu reálne nedonesú, do histórie sa zapíšu veľmi nepeknými písmenami a – čo je najhoršie – ľuďom zoberú vieru v lepšie Slovensko. Bez korupcie, tunelovania verejných zdrojov a ochrany „našich ľudí“. Zoberú im nádej na dlhé desaťročia.

Lebo už nebudú kajúcnici a dohody. Na dlhé desaťročia bude temnota a neistá budúcnosť pre každého, kto vie existovať, žiť a podnikať podľa zákonov, bez korupcie a podlého zneužívania moci.

A aj toto:

Tak sa zamýšľam, či ešte na svete existuje štát, kde takmer za poslednú dekádu polícia nemala najvyššieho šéfa, ktorý by neskončil vo väzbe, alebo aspoň s obvinením zo závažnej trestnej činnosti na krku.

Počúvali sme, že polícia potrebuje reformy. A my vidíme, že reformy potrebuje celá krajina. V prvom rade po stránke morálky a etiky, ktorú hulváti a nenažraté prasatá zo spoločnosti úplne vyhnali.  A tak vidíme, čo veľmi rýchlo nasleduje. Celé zle…

A pritom je to tak jednoduché. Zmeny so starými ľudmi nikto a nikdy nevykoná…

A v závere článku publikovaného pred niečo viac ako rokom, si vtedy čitateľ mohol prečítať:

P.S.: Patrím medzi ľudí, ktorí volili zmenu. A vidím, že aj to, čo ju mohlo doniesť, je nepochopiteľne a účelovo blokované. Je jedno z akého dôvodu – výsledok je rovnaký.

Tadiaľto žiaľ cesta nevedie.

Dnes teda naisto vieme, že ani neviedla. A ja by som sa tak rád bol mýlil…

Je smutné, že slušní, čestní a rozumní občania dnes z vývoja politiky nielen na najvyšších miestach v štáte, musia mať nutkanie na zvracanie. Sú úplne frustrovaní a zhnusení. Nie zo Slovenska, ale z ľudí – politikov, ktorí ho vedú. A pre svoje vlastné ego prospech spravia čokoľvek nehľadiac na to, že už (žiaľ) nie sú akceptovateľní snáď nikým, kto len trošku hľadí do budúcnosti. Kto ešte stále svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí stále spája so Slovenskom. A kto teda napriek problémom, chce voliť aj keď náročnejšiu, no morálnu alternatívu – zotrvanie na Slovensku a nie útek z neho do akejkoľvek krajiny, v ktorej kultúra a etika v politike je stále normou a slová  morálka a hodnoty niečo znamenajú.

Súčasné vedenie krajiny už sklamalo. Je úplne jedno, či skončí o dva dni, alebo neskončí a potiahne to do riadnych, alebo predčasných volieb. Politici sklamali občanov oprávnene sa dovolávajúcich zmeny. Práve návratu hodnôt, ktorých vyznávači to, čo sa deje v spoločnosti dnes, by nikdy  nedopustili.

Občanovi je úplne jedno, či ministerstvo vedie Rišo, Igor, Milan, Dušan, alebo Anička. Občan chce spravodlivosť, vymožiteľnosť práva v reálnom čase, slušný a čestný občan aj krajinu bez korupcie a klientelizmu. Chce funkčný štát. A o ten nás stále úspešne pripravujú samotní nami platení politici.

– – –

Celý článok vrátane diskusie pod ním spred viac ako roka si môžete prečítať tu:

Keď nevymenia noví starých, onedlho vymenia starí nových…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ty idiot,čakal si niečo iné od psychopata? Dať hlas vo volbách tomu bláznovi a potom byť z neho ešte sklamaný,to môže urobiť len taký idiot ako je sám velký šašo z TT.

  2. Slušný a vzdelaný človek jednoducho nedal hlas OLANO.
    Olano volili predovšetkým prvovoliči ktorým sa páčil buran ako z reality show FARMA.
    Dňes politici už sa snažia zachrániť každý mesačný plat v hodnote 3600 eur. Pretože vedia že ked skončia v politike už toľko nezarobia v Lidli za regálom.

  3. Skoro z kazdeho politika sa stane hovedo alebo sviňa. A je jedno ci je to politika velka alebo komunalna. Ked bol ten predvolebny míting kandidatov na primatora tak dostali aj otazku ci budu hned zvyšovať poplatky a dane obyvatelom. Vsetci odpovedali ze by dane zvyšovať nechceli. Este ste ten urad ani poriadne nepresli a uz kurva obyvatelov ožobračujete.
    A vsetci rovnako tvrdili ze mesto je vo velmi dobrej financnej kondícii. A ze mesto ma na účtoch dosť vysoku hotovost. Tak kurva este ste nic nespravili a uz obyvatelov ožobračujete. Este ste nic v meste neurobili a uz si zvysujete platy. Kde to je kurva ze niekto niekde nastupi do pracovneho pomeru kde este nic nevie nic neurobil a uz mu zvysia plat. Pan Kurbel co to robite?

  4. Anonym 13. decembra 2022, 21:23 – suhlasim s prvvymi dvomi vetami.

    Co sa tyka zdrazovania?

    Ani ja NEsuhlasim so zvysovanim dani a prenasani nakladov za zauzivany LUXUS v minani penazi v state a samospravach na obcanov.

    Ale – ste si isty, ze za zvysene dane a poplatky moze sucasny primator?

  5. Dobra otazka pan Majko. Sucasny primator za zvysenie dane a poplatky nemoze rovnako ako za ne nemohol byvaly pred desiatimi rokmi. Ku Kurbelovi mate blizko tak za nim vybehnite s kamerou nech to Vam a prostrednictvom SOL aj obcanom vysvetli.

  6. Ano som si istý ze za to moze súčasný primator. Ano a som si isty ze za zvysenie si jeho platu moze súčasný primator. Lebo sa to deje na mestskom zastupiteľstve pod jeho vedenim. Alebo za to moze Lolo?

  7. Za vyssi plat vam bude rozpravat rozpravky ako sa to neda,je kriza, predosle vedenie s primatorom su na vine. bol som volit posledny krat,uplne mi je jedno kto bude kandidovat aj ked to bude posledny debil zo specialky.v b.bystrici plat primatorovi nezvysili,preco v seredi ano?

  8. Fesakovi co si bol o 22:48 taky isty!
    Aspon si over, ked sa to da. Podla zapisnice z rokovania rozhodli o 35 % navysenī platu primatora poslanci hlasovanim. JUDr. Irsak ako jeho tutor navrhoval na zaciatku navysenīe o 50 %. Citaj zapisnicu, Pako a potom si bud isty!

  9. Chlapce tebe uz tiez jebe? Ako ked Irsak navrhne aby primatorovi namočili hlavu do vahu na 50 minut ale poslanci odsuhlasia len 35minut tak primator s tým bude suhlasit a pojde sa do vahu utopiť? Ako ty chuj mas obyvatelov tohoto mesta za debilov? Kurbel isiel robit primatora za takto ziskane peniaze alebo z presvedcenia ze chce v tomto meste a pre obyvatelov zmenu od toho zmrda co tam bol pred nim. Myslim ze aj bez navýšenia mal rozprávkový plat ale v prvom rade mu ma ist o určitú moralku a etiku voci obyvatelom co mu to platia aj napriek tomu ze zarabaju biedne lebo je situacia vsade zla.

  10. Anonym 13. decembra 2022, 22:31 a Anonym 13. decembra 2022, 22:48 – teoreticky ano, no prakticky nie.

    Veci je potrebne vidiet v suvislostiach. Sucasny primator je v uplne inej pozicii, ako bol predchadzajuci. Diametralne odlisnej a viac menej neporovnatelnej.

    Predchadzajuci primator „ovladal“ drvivu vacsinu poslancov. Akym sposobom niektori vieme a samotni exposlanci vedia velmi dobre.

    Napr. Kyselemu bola vytvorena specialna platena funkcia na ZS a to len na obdobie, pokym bol poslancom a teda bol potrebny k hlasovaniu. Ked neuspel v dalsich volbach, nebolo treba ani funkciu. 😉

    Niektori poslanci a ich firmy mali zakazky, dalsi projektoval do blba aj veci, ktore neboli pouzite.

    Ini poslanci a poslankyne mali stedre dotacie a funkcie – ak sa len trosku vzpriecili nazorovo, hned im bolo vysvetlene kde je ich miesto, ak chcu fungovat v systeme. A to je toho viac, len nie na takto pozdnu nocnu hodinu a zatial nie sem.

    Ze to je korupcia a klientelizmus? Nuz, ja nie som ani prokurator a ani sudca, no ked raz tito ludia zacnu hovorit – a oni hovorit budu, hovorit sa totiz rozhodli ini „machri“, tak sa dost urcite dozvieme viac, ako napr. pri tepelnom hospodarstve po vykonanych kontrolach hlavnou kontrolorkou. Do kontrol bol Kurbel st. a ja za blba, ktori maju len reci. Po kontrole – ale to si najde kazdy, kto ma zaujem publikovane. A okrem toho je dost materialov a vypovedi samotnych poslancov, ktori to potvrdili, len sa v danom momente bali ist s pravdou von. Rovnako, ako ludia pisuci do novin a ziadajuci zachovanie anonymity.

    Nie kazdy totiz akceptuje fakt, ze pri sireni pre niekoho citlivych informacii, mu niekto objedna podpalenie auta, aby ho zastrasil…

    – – –
    Povedane inak, pod vedenim byvaleho primatora bol vytvoreny a nim tolerovany system „nasich ludi“, v ktorom bolo mozne cicikat, velebit, verejne obhajovat, podporovat a z verejnych pedokonca aj financne dotovat aj konatela niekolkych firiem, ktore dnes mestu dlhuju desiatky tisic Eur. Nenazvali ten nezakonny obchod s odpadmi niekde zlocineckym gangom? A ze sa jeho casti tak dlho a dobre darilo zrovna v Seredi, na mestskom pozemku a za stedrych dotacii byvaleho vedenia mesta na cinnosti, ktore neboli vykonavane, o com vedenie vedelo…

    Ozaj, tomu konatelovi byvaly primator akosi zabudol podakovat. 😉

    No a co sa tyka sucasneho primatora, tak ten je v stave, ktory som popisal v nedavno publikovanom clanku – byvalym primatorom odporucani kandidati – dnes poslanci MsZ obsadili komisie a tym rozhoduju o klucovych veciach v meste.

    Ako to vlastne v samosprave funguje, si napiseme inokedy.

    Takze ano, byvaly primator bol de facto zodpovedny za veci, ktore sucasny nateraz neovplyvni. Ale nikde nie je napisane, ze znacna cast z poslancov postupne pride na to, ze zial asi boli, su a budu pouziti (niektori z nevedomosti, ini pravdepodobne pre ine dovody) na ciele, o ktorych (hlavne ti novi) netusia.

  11. Anonym 13. decembra 2022, 23:51 – nie, ani ine nezakonne konanie nie je potrebne spominat. Ide o kompetencie.

    A nie je dobre miesat tak vela veci – primator napr. navysenu cast platu poslancami moze pouzit na charitu, co on (praca zadarmo) ale robi a robil davno este v case, kedy nebol ani poslancom.

  12. Priatelia, toto sú „veľmi nezávislé noviny “ a človek, ktorému patria je odborník na samosprávu . Necháme sa prekvapiť odbornými vysvetleniami, nezávislými správami ,overenými informáciami a hlavne kompetenciou odborníkov… aj v MZ a ich /nie/stretom záujmov, ktoré sme si mohli už všimnúť. A o tej charite by som veľmi nezačinala… Vydržať času, ako… hovorí slovenské porekadlo.

  13. vobec Matoviča nevolili iba prvovoliči a nevzdelaní! pozor nato. Matovič bol jediný – žiaľ- ktorý svojim správaním a rétorikou mohol poukázať na špinavosti Smeru a ich ľudí. V kravatke s úsmevom a slušnosťou to nikto nedal, nikto takýchto nebral vážne…. to že teraz sa ukázal v plnej kráse, že nevie riešiť krízové situácie, že v zrkadle a mimo neho je len on a on a ešte on, že nikto nemá správny názor len on a on, tak to už je iné kafé.

  14. 7.58,ty si poriadny kus kokota,kvôli takým prašteným primitívnym debilom ako si ty sa Slovensko nachádza v totálnych sračkách.

  15. Majko! Taras a vymazavas co sa to nehodi. Komisie o nicom nerozhoduju. Iba odporucaju. O vsetkom rozhoduju poslanci hlasovanim.

  16. Anonym 14. decembra 2022, 10:59:
    Co je to novinarsky preukaz a kto ho vydava?
    Ja napriklad vydavam preukaz Milovnikov a znalcov cukrovej vaty. Kto ho nema, toho ja osobne nepovazujem za erudovaneho odbornika pre oblast cukrovej vaty.

  17. Maskrtnik 14. decembra 2022, 12:09 – ak sa niekto vydáva za novinára , nemal by mať novinársky preukaz??? hm, alebo mi chceš povedať, že za novinára sa dnes už môže považovať aj hlupák bez novinárskych znalostí ??? Ak by som sa ja považoval za novinára s radostou by som sa takýmto preukazom preukázal … :):):):):)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img