ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Súťaž vo varení kapustnice

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tradičná súťaž vo varení kapustnice v seredskom campingu nám každý rok pripomína blížiaci sa čas Vianoc. Tentoraz sa súťaž konala v sobotu 3. decembra. A keďže takéto súťaže sú všeobecne obľúbené, organizátori nemali núdzu ani o súťažiacich ani o návštevníkov. Tohto roku sa prihlásilo 18 družstiev. Aj to je dôkaz toho, že aj napriek chladnému počasiu je táto súťaž z roka na rok populárnejšia. Nie je to totiž len o varení tohto tradičného jedla, ale najmä o priateľských stretnutiach a zábave. Veď príjemné prostredie, okolitá príroda a skvelá spoločnosť sú zárukou toho, že sa tu ľudia cítia dobre a stále sa sem radi vracajú.

Súťažné tímy začali s varením o 10:00 hodine a mali približne štyri hodiny nato, aby uvarili čo najchutnejšiu kapustnicu. Organizátori poskytli drevo na kúrenie, vodu a chlieb. Súťažiaci si museli priniesť kotlíky a všetky ingrediencie. Prvý ročník súťaže vo varení kapustnice sa konal v roku 2015 a v tom čase ju zorganizovali členovia OZ Zelená hliadka. Hneď prvý ročník sa stretol s veľkým ohlasom. Preto sa Renáta Žákovičová zo seredského campingu rozhodla túto súťaž usporadúvať každý rok.

Ako uvádza historická literatúra na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou. Obmenená príprava a vylepšovanie po príchode pobaltských Slovanov však na nej zanechali nezanedbateľnú národnú pečať a stala sa typickým slovenským národným jedlom. Preto kapustnicu radíme k šperkom domácej slovenskej kuchyne. V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine na Slovensku sa varí vianočná kapustnica trochu inak. Základ je ale rovnaký a to je kyslá kapusta. Podľa obdobia varenia sa kapustnica delí na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom. Vo sviatočnej nájdeme napr. už aj údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Aj v Seredi bol obsah kolíkov rôznorodý. Kým niekto dal do kapustnice spomínané hríby, údené mäso či klobásy, iní pridali aj pretlak, muškátový orech či sušené slivky. Porota napokon rozhodla nasledovne: 1. miesto obsadili Takáčovci, 2. miesto Ivetka tím a 3. miesto patrilo Majerníkovcom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img