ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Dôverčivých seniorov pripravili podvodníci o viac ako 1,6 milióna Eur. Polícia prijala ďalšie opatrenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR  |MM| Policajný zbor aj v priebehu tohto kalendárneho roka realizuje preventívne akcie zamerané na predchádzanie a eliminovanie trestnej činnosti páchanej na senioroch. Na besedách sú seniori priamo upozorňovaní na nástrahy, ktoré im hrozia v súvislosti s nekalými praktikami podvodníkov.

,,Za 11 mesiacov roku 2022 vykonali príslušníci PZ tzv. ,,preventisti“ pre cieľovú skupinu seniori v rôznych častiach Slovenska 249 preventívnych aktivít. O niektorých z nich sme priebežne informovali aj na našej facebookovej stránke PZ. Napriek intenzívnej operatívno-pátracej činnosti ako aj vykonávaniu aktivít na úseku prevencie evidujeme za 11 mesiacov  tohto kalendárneho roka 210 podvodných konaní páchaných práve na osobách vyššieho veku (nad 60 rokov), pri ktorých boli seniori pripravení celkovo o finančnú hotovosť vo výške 1 606 000 eur,“ upozornil 1. viceprezident PZ Branko Kišš.

,,Preventívna činnosť je adresná a vychádza z potreby reagovať na aktuálne podvodné konania, obeťou ktorých sú seniori. Častým problémom, na ktorý polícia pri vykonávaní preventívnej činnosti pre staršiu vekovú skupinu obyvateľstva naráža, je možnosť osobného kontaktu. Ak seniori nie sú aktívni, nenavštevujú verejné podujatia a združenia, ako sú napríklad kluby seniorov, naše úsilie o osobný kontakt a sprostredkovanie dôležitých informácií na zvýšenie ich bezpečnosti je značne sťažené,“ ozrejmil riaditeľ odboru komunikácie a prevencie PZ Petar Lazarov. ,,Preto sme sa tentokrát v rámci prevencie zamerali na seniorov, ktorí väčšinu svojho času trávia v domácom prostredí s minimálnym sociálnym kontaktom. Práve pre túto cieľovú skupinu obyvateľov nad 60 rokov pripravil Policajný zbor v spolupráci so Slovenskou poštou, a.s. preventívny program ,,Seniori, zbystrite pozornosť!“. Začiatok realizácie preventívneho programu sme naplánovali na december, pretože, žiaľ, obzvlášť počas vianočného obdobia využívajú potenciálni páchatelia osamelosť niektorých seniorov na to, aby zneužili ich dôveru a pripravili ich v mnohých prípadoch o celoživotné úspory.“

„Cieľom je, aby policajní preventisti v sprievode poštového doručovateľa osobne oslovili starších občanov, ktorí sa môžu stať potenciálnou obeťou podvodného konania. Apelujeme aj na príbuzných a ľudí, ktorí majú vo svojom okolí seniorov, aby sa s nimi o týchto nástrahách intenzívne rozprávali. V prípade, že im podvodníci zavolajú, aby to oznámili na známe číslo polície 158,“ pokračuje P. Lazarov.

Kriminálna polícia PPZ podľa svojich skúseností vybrala rizikové lokality, počet ktorých sa bude postupne rozširovať o ďalšie mestá a obce v rôznych častiach Slovenska. Policajní preventisti tak budú seniorov oslovovať za prítomnosti poštových doručovateľov, ktorí sú seniorom dôverne známi, priamo v ich obydlí. Pri priamom kontakte seniorov upozornia na obozretnosť pri vydávaní finančnej hotovosti neznámym osobám. Upozornení taktiež budú na najčastejšie spôsoby (modusy operandi), ktoré podvodníci použijú v úsilí pripraviť ich o celoživotné úspory.

„Na Slovenskej pošte v súčasnosti pracuje 4 113 poštových doručovateliek a doručovateľov, ktorí na tejto pozícii pôsobia v priemere 11 rokov. Za tento dlhý čas si vybudovali s klientmi – seniormi takmer osobný vzťah založený na vzájomnej dôvere. Pracovníci pošty si ako občania uvedomujú svoju povinnosť voči seniorom a zodpovedne prispievajú k ich ochrane. Participáciou na tomto projekte chce Slovenská pošta podporiť úsilie Policajného zboru o starostlivosť o tých najzraniteľnejších členov komunity, ktorí sú zvyčajne dlhoročnými klientmi pošty a splatiť im tak dlh za dlhoročnú lojalitu a spoluprácu,“ povedal Ľubomír Mindek, generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a.s.

Úsilím polície je využiť všetky dostupné formy a prostriedky, ktorými je možné predísť páchaniu trestnej činnosti a to obzvlášť pri zraniteľnej skupine ako sú práve seniori. Veríme, že aj takýmito opatreniami sa nám podarí znížiť počet seniorov na poste obete trestného činu.

 

Prípady PODVODNÝCH KONANÍ PÁCHANÝCH NA SENIOROCH z reálneho života:

Za obdobie od 1. januára 2022 do 30. septembra 2022 bolo zaznamenaných 198 prípadov a podvodníkom sa podarilo pripraviť seniorov o 1 528 000 eur prostredníctvom nasledujúcich vymyslených príbehov:

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako príbuzný, známy, lekár alebo ako policajt. Seniorovi oznámi, že jeho príbuzný napr. vnuk alebo syn, spôsobil dopravnú nehodu, leží  v nemocnici a nemôže komunikovať, lebo si pri nehode odhryzol jazyk a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody, ošetrenie a neoznámenie prípadu polícii. Seniora dôrazne požiada, aby nikoho nekontaktoval, s nikým túto záležitosť nepreberal, lebo jeho príbuzný bude mať z toho problémy a môže ísť do väzenia, pretože šoféroval pod vplyvom alkoholu a pri nehode ťažko niekoho zranil.

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako zamestnanec Slovenskej pošty a spýta sa seniora, či mu má vydať z peňazí alebo rozmeniť, aby mu mohol vrátiť preplatok a následne podvodník ukončí hovor. Podvodník následne zavolá späť a teraz sa predstaví ako policajt a oznámi seniorovi, že je v nebezpečenstve, pretože v dome, v ktorom býva, sú zlodeji a polícia ho spolu s jeho majetkom chce chrániť. Preto má všetky peniaze, cennosti a zlaté šperky dať do tašky a následne vyhodiť z okna alebo z balkóna.

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako policajt a oznámi seniorovi, že si ho vytypovali páchatelia, ktorí ho chcú vykradnúť. Následne povie seniorovi, aby vložil všetky svoje cenné veci spolu s finančnou hotovosťou do tašky, ktorú má vyhodiť z okna. Podvodník povie seniorovi, že si má ľahnúť na zem a čakať na ďalšie inštrukcie. Sú prípady, keď páchateľ oznámi seniorovi, že mu hrozí odcudzenie finančnej hotovosti z účtu. Následne naviguje seniora do banky, aby vybral z účtu všetky peniaze a vložil ich do papierového vrecka a nechal niekde na ulici, či už na lavičke, pri koši alebo na zemi pri aute.

Podvodníci úmyselne volajú niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť u príbuzných uvádzané skutočnosti v telefóne. Pre peniaze si prídu k seniorovi osobne alebo ho požiadajú, aby ich priniesol na určené miesto. Sú známe prípady, kedy k seniorovi pošlú taxík.

V niektorých prípadoch podvodníci požiadajú seniora, aby peniaze zaslal na konkrétny účet v banke. Konkrétne číslo účtu podvodníci seniorovi povedia cez telefón, alebo mu ho zašlú cez SMS. V takomto prípade je vhodné, aby senior požiadal o pomoc pracovníka banky.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img