ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Vytoč svojho podvodníka: Polícia spúšťa novú kampaň zameranú na online podvody

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Policajný zbor pokračuje v preventívnych aktivitách a na svojich sociálnych sieťach spúšťa novú kampaň “Vytoč svojho podvodníka”. Hlavným cieľom kampane je aktívna účasť verejnosti a prehĺbenie všeobecného povedomia o hrozbe internetových podvodov.

Polícia ponúka občanom možnosť zaslania vysmievajúceho obrázku každému podvodníkovi, ktorý ich osloví na internete. Obsah odkazu je jednoznačný – dať najavo, že mu na jeho podvod neskočia, ale ho vytočia.

Policajný zbor od takejto netradičnej kampane očakáva nielen možnú demotiváciu podvodníkov, ktorí budú zahltení posmešnými obrázkami od množstva občanov, ale aj zvýšenie povedomia verejnosti o hrozbe online podvodov. Vtipná, odľahčená a netradičná preventívna kampaň z dielne bezpečnostnej zložky má potenciál osloviť široké publikum.

Obrázok, ktorý si polícia pripravila, má dve verzie. Slovenskú „Mňa neoklameš“ znázorňuje šašo, poukazujúci na smiešne praktiky podvodníkov. Tým, že ho potenciálna obeť pošle priamo podvodníkovi, vysmeje sa mu do tváre. Na obrázku sa takisto nachádza logo polície, a to preto, aby podvodník vedel, že dotyčná osoba nahlási jeho pokus o vylákanie peňazí priamo polícii na jej sociálnych sieťach alebo osobne.

Polícia si pripravila aj anglickú verziu obrázku, a to práve z dôvodu, že mnoho z podvodníkov nepochádza priamo zo Slovenskej republiky. Verejnosť neraz oslovujú klamári vydávajúci sa za amerických vojakov alebo iní podvodníci, tváriaci sa ako zdravotne znevýhodnení, darcovia svojho miliónového majetku či záujemcovia o ponúkaný tovar. Anglický výraz “Don’t even try” má za cieľ podvodníkovi povedať, nech sa o podvod ani len nepokúša.

Polícia vyzýva občanov, aby si logá kampane “Vytoč svojho podvodníka” uložili do svojich zariadení a v prípade, že ich osloví takáto osoba, aby jej daný obrázok aj poslali.

Téma internetových podvodov je na neustálom vzostupe. Samozrejme, že pre políciu nie sú hranice štátov prekážkou, no online podvodníci sa nachádzajú aj v ďalekých krajinách, kde si spolupráca na vyriešení takéhoto druhu trestnej činnosti neraz vyžaduje dlhší čas.

O to väčší význam majú preventívne kampane, ktoré sú najúčinnejšou formou, ako bojovať proti masovým podvodom. V prípade domácich podvodníkov verejnosti odporúčame s dôverou obrátiť sa na najbližší policajný útvar so všetkými dôkazmi. Ak je poškodených viac, tzv. hromadné trestné oznámenie môže byť len nápomocné.

Polícia v rámci kampane “Vytoč svojho podvodníka” vyzýva verejnosť, aby pokračovala v posielaní snímok obrazoviek z komunikácií s podvodníkmi sociálnym účtom polície, ako to robí aj dnes. Takéto snímky s odoslaným obrázkom kampane bude Policajný zbor zverejňovať na svojich sociálnych sieťach ako formu prevencie a včasného varovania. Občania môžu naďalej využívať na priamy kontakt s políciou stránky www.facebook.com/policiaslovakia a www.facebook.com/hoaxpz.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Mohli by skusit na dezolátov zo Skupiny Brat Za Brata aby poslali peniaze Ruskému okupantovi aby mohol dalej vraždiť a kradnúť.

    Tí by radi podporili agresiu a mali by dobrý pocit že pomozu vrahom.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img