ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Mimoriadne: Na Slovensku prebieha ďalšia informačná operácia Ruskej federácie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor a ďalšie bezpečnostné zložky zachytili informačnú operáciu, ktorá sa v týchto chvíľach snaží ukotviť v prostredí slovenského internetu. Medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku.

Ruská federácia označila Slovenskú republiku za nepriateľský štát a podľa toho k nemu aj pristupuje. Od začiatku vojny je Slovensko súčasťou hybridnej vojny. Dezinformácie, či informačné manipulácie sú produkované ruskými štátnymi aj neštátnymi aktérmi, po krátkom čase sa dostávajú preložené k slovenskému publiku a verejnosť sa snažia zmanipulovať. Kľúčovú úlohu v tom zohrávajú slovenskí aktéri, ktorí sa stávajú dovozcami, teda importérmi podobných naratívov. Jedným z nich je aj stránka “Brat za brata”.

Zdroj hoaxu “Brat za brata”:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid08BausgHfK1oFCtxPG6vPM3WkRoT7vx6z5YB7gZGs15gn2GZRSGdDbaZTJX4av7THl&id=1111935678821585.

Uvedená stránka dnes v čase o 7:57 publikovala fotografiu, na ktorej sa nachádza poľský premiér Mateusz Morawiecki pred pamätníkom Stepana Banderu v Kyjeve. Premiér sa pred sochou symbolicky klania. Celý text statusu znie:

“Poľský premiér Morawiecki vzdal hold Stepanovi Banderovi v Kyjeve. Zostáva len urobiť ľudovú zábavu v deň spomienky na obete Volyne. Poliaci, toto je určite „čo chceťe?”

Status sa končí priloženým www odkazom na článok o osobe Stepana Banderu.

 

PREČO IDE O DEZINFORMÁCIU

Policajný zbor môže potvrdiť, že ide o fotomontáž na základe nasledovnej analýzy:

  1. Poľský premiér sa skutočne pred pár dňami poklonil v Kyjere pri pamätníku. Išlo však o Pamätník obetiam veľkého hladomoru z rokov 1932-33. Prvá fotografia zachytáva poľského premiéra v rovnakej póze ako na zmanipulovanej fotografii stránky “Brat za brata”. Postava premiéra bola doslova vyrezaná priamo odtiaľto: https://twitter.com/PremierRP/status/1596417837215764482
  2. Manipulátori “ukradli” aj fotografiu pamätníka S. Banderu, ktorú si stiahli odtiaľto: https://uk.wikipedia.org/wiki/Файл:S.Bandera_Kozivka.jpg?fbclid=IwAR0tpLIbzP3BJz6cq808c71d8AHZxQIcHh_RcEkdub2Kf8z2sUWaAs2GQJw
  3. Obe fotografie (pamätník a postavu premiéra) dezinformátori amatérsky spojili. Pri oboch osobách vidno nekvalitné výrezy – predovšetkým v oblasti hlavy. Ak si vložíte túto koláž do nástroja Google Lens, pôvodné fotografie vám vyhľadávač okamžite vyhodí a odkáže na ich pôvodné zdroje.

Autori tohto hoaxu ho rozposlali vplyvným šíriteľom dezinformácií, ktorí ho doviezli pre slovenské publikum. Úlohou hoaxu je podkopanie spoľahlivosti poľského premiéra a prepojenie súčasnej podpory Ukrajiny na známy naratív “fašizmu na Ukrajine”, či na jej kontroverzného predstaviteľa z minulosti S. Banderu.

Podobné informačné operácie sa v menšom, či väčšom rozsahu uskutočňujú na internete takmer každý deň a sú výraznou bezpečnostnou hrozbou pre Slovenskú republiku a jej občanov. Slovensko je zaplavované dezinformáciami, čo štandardnému používateľovi internetu sťažuje zmysel pre orientáciu a vyhodnotenie situácie.

Stránka “Brat za brata” zohrala jednu z hlavných úloh aj pri informačnej operácii “Ladomirová”. V tom čase kopírovala a publikovala statusy z facebookovej stránky ruskej ambasády na Slovensku takmer obratom. Ak ambasáda niečo v ten deň zmazala, menovaná stránka pristúpila k rovnakému kroku. Bola to tá istá stránka, ktorá v rovnaký deň zverejnila meno a fotografiu vtedajšieho starostu obce.

Postupné zaplavovanie informačného priestoru uvedeným hoaxom týkajúceho sa poľského premiéra je jedným z jasných signálov, že ide o ďalšiu koordinovanú aktivitu.

 

KTO ĎALŠÍ ŠÍRI TENTO HOAX

 

  1. Reštart SR – https://www.facebook.com/RESTARTSR/posts/pfbid02ccsjX9Pv7o2KLY3DaRyG97hj1JznSRzKGtfFWJGwcVqBXhxn6TNQe9ieyXYmVXuyl (https://t.me/restartsr1/61283, https://t.me/restartsr1/61278,
  2. Pravda víťazí – https://t.me/pravdavzdyvitazi/23557
  3. Zem & vek – https://t.me/zemavek/19754
  4. Realita sveta – https://t.me/realitaSveta/125785
  5. Miro Del – https://t.me/Miro_Del/8546

– hoax sa šíri aj na viacerých telegramových českých kanáloch.

 

ČO JE CIEĽOM TAKÝCHTO MANIPULÁCIÍ

Cieľom podobných informačných manipulácií a dezinformácií je najčastejšie vyvolanie sympatií a zvýšenie podpory Ruskej federácie a jej záujmov, zníženie sympatií a podpory voči Ukrajine a jej obyvateľom, vyvolanie informačného chaosu a všeobecného zmätku, znižovanie autorít oficiálnych inštitúcií Slovenskej republiky a podkopávanie demokratického zriadenia krajiny.

Policajný zbor ďakuje za spoluprácu pri odhalení tejto informačnej operácie Centru boja proti hybridným hrozbám (https://twitter.com/cbhh_sk) a Ministerstvu obrany Slovenskej republiky.

Hoax vyvrátili už aj v Poľsku: https://konkret24.tvn24.pl/polityka/morawiecki-zlozyl-hold-banderze-nie-to-fotomontaz-6239774?

Policajný zbor sa téme “Banderovcov na Ukrajine” venoval napríklad tu: https://www.facebook.com/hoaxPZ/posts/pfbid0FBdR9CPizTcx74xsK9RqxU6Huz7KQcUfh35wcskjwhPnTDGzCoQrhyKP3gWbo4SVl

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Mna by zaujimalo na kereho boha niekto robí clanok na popud podvodnej stránky hoaxy a podvody policia sr ktorá nepatrí polícií a sama šíry podvody a hoaxy toto je čisto dezinformačná kampan pár blbečkov na ovplivnovanie verejnej mienky

  2. Pozor na redaktora – blogera, všetko robí aby burcoval ludí-podnecoval k rozbíjaniu vášní a a nepriateľstva. Každý robí to čo vie, ale tento blogér zrejme má to vymetené. Vyberá články nepriateľstva a ak napíše svoj názor tak špinavo nadáva ľudom označuje ich za dementov a ľudí pustených z blázinca. Ale zabúda na ajedno Božie mlyna melú pomalí ale isto,

  3. To nemosu zato rusi !!1!!!
    Oňi sa iba branja na ukr. Uzemy.
    Ruzko je mjer !!1!!! Ich jadrove vihrazki slovensku su preiav laski!!1!!1!!
    Len vi libetardi to.mu nechrapwte!!!

    Vrach sa vraha, brat sa brata.

  4. Ano nasa dezole scena miluje agresiu.
    Takze co urobi Rus je v zaujme mieru.

    Hovoria si vlastenci a ani na Krivan netrafia, ani vlastnu gramatiku neovladaju a z hymny poznaju len prvu strofu.

    Stop proruskym kolaborantom a fejkovym vlastencom.

  5. Bandera- banderovci boli zolčinci, vrahovia detí a žien…..na ich zverstvá sa nemohli pozerať ani jednotky Wermachtu SS …. Banderovci vraždili aj na Slovensku v povojnovom období, keď sa pred ujom Stalinom chceli prebiť do Západného Nemecka …. Takže Banderu môžu obdivovať iba tupci ….. Aj židia na Ukrajine by vedeli rozprávať o „mierumilovnosti“ uja Banderu …..eto môj pohľad na našich ukrajinských bratov …..

  6. Takúto propagandu som nezažil ani koncom 50r. za čias socializmu. Vážení,odkedy sa chráni demokracia likvidáciou nepohodlných médií a umlčaním nepríjemných kritikov? Čo to je za orwellovčina?

    Najväčším nebezpečenstvom pre demokraciu sú tie tony propagandistických nezmyslov, ktoré produkujú provládne médiá a politici, udusenie dialógu v spoločnosti, ktoré majú na svedomí a ktorého sa tak patologicky boja. Zdravá spoločnosť, v ktorej panuje otvorená verejná diskusia, sa nemusí báť dezinformácií a vie si s nimi poradiť. Dezinformácie kvasia v autoritatívnej spoločnosti a sú potláčané spolu s pravdou. A toto má na svedomí súčasná vláda spolu s prezidentkou.

  7. senior 80,panko mate velku pravdu aj ked som o dost mladsi plne suhlasim,len ti mladi kokotici este velku pucu vedia o zivote.

  8. Autor článku sa len snaží dementom, ako ste vy, jasne dokázať, že tie sračky, ktoré ste už zdieľali na fb, preukázateľne nie sú skutočné a žiadna senzácia sa tým pádom nekoná. A nie, prezidentka a ani súčasná vláda za stav spoločnosti nemôžu. Môžu za to práve ľudia ako vy.

  9. Ale to oni, dementi a dezolati nepochopia. A ak niekto, kto tvrdi, ze ma 80 tliape taketo bludy, tak je jasny. Niekedy s vekom prichadza len staroba. A v jeho pripade aj demencia.

  10. Senior 80 1. decembra 2022, 14:09 – som za diskusiu a preferujem ju dlhodobo a vo vsetkom.

    Problem je, ze dezolati diskutovat zaujem NEmaju. Oni pri vojne na Ukrajine rovnako, ako aj pri Covide nanucuju svoju ALTERNATIVNU PRAVDU ostatnym a dokonca chcu, aby tie ich uletene nezmysly pisali vsetci. A to tak NEfunguje.

    Osobne proti nim nemam nic, len uz odmietam stracat co i len minuty v zivote vysvetlovanim pre nich nevysvetlitelneho a nepochopitelneho.

    Preto je fajn, ked policia na nezmysly upozornuje a to aj tykto verejne.

  11. Ten Senior je typicky komunista hnily.
    Vy mladí neviete… mladí dobre vedia,
    Len polodementni starci sa uz do tejto doby nehodite. Mate spiatocnicke myslenie s neviete sa adaptovat na sucastnu situaciu v spolocnosti. A dotoho falosny spomienkovy optimizmus a …. tadaaa rusofil ako vysity….

  12. Miloš, podľa môjho názoru v Seredi nikto nerozosieva viac nenávisť a klamstvá ako ty ….. bohužiaľ, dnes môže písať hocikto, aj keď pri tom nemyslí …

  13. Ten Majko sa sťažuje na úroveň diskusie,no pekne,už len to,že nazves ľudí dezolati,nie je návod na slušnú diskusiu,a ako prebieha? Stačí si prečítať príspevky všetkých,aj autora,potom je hneď jasné,kto komu vnucuje svoje názory.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img