ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Výstava „Najnovšie archeologické výskumy v Seredi a Šintave“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV, v.v.i. pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu s názvom „Sereď a Šintava v minulosti. Najnovšie výsledky archeologických výskumov.“ Slávnostné otvorenie výstavy sa konalo v piatok 25. novembra. Podujatie pripravila Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi a PhDr. Klaudia Daňová, PhD. Mgr. Pavol Bobek, PhD. Mgr. Branislav Kovár, PhD. Mgr. Michal Holeščák, PhD. z Archeologického ústavu SAV, v.v.i.

Rozvoj Serede ale aj Šintavy znamená rozsiahly stavebný boom, ktorý so sebou prináša aj príležitosti preskúmať dosiaľ nedotknuté územia. V rokoch 2018 – 2022 sa archeológom podarilo objaviť nové sídlisko z mladšej doby železnej a zo stredoveku v polohe Prúdy, kde sa momentálne realizuje výstavba novej obytnej štvrte. Z novovekých historických záznamov je táto lokalita známa najmä vďaka tehelni. Jej pozostatky skúmajú pracovníci Archeologického ústavu práve v týchto dňoch. Niekoľko nových poznatkov o živote mesta v stredoveku poskytol aj rozsiahly projekt rekonštrukcii okruhov kotolní v roku 2019. Zaujímavé informácie priniesol archeologický výskum v Šintave, kde bola realizovaná výstavba IBV Nad vŕškom. Stredoveké a novoveké nálezy boli reprezentované najmä sídliskovými jamami tzv. zásobnicami, no podarilo sa objaviť aj kamennú pec,“ uviedla vedúca múzea Mária Diková.

Archeologický výskum v lokalite Prúdy patril rozsahom k veľkým výskumom. Zodpovedal tomu aj celkový počet 60 odkrytých jám z mladšej doby železnej, stredoveku a novoveku. Archeológ Branislav Kovár návštevníkom vysvetlil, že v lokalite Prúdy bolo objavené Keltské otvorené sídlisko. Kelti sem prišli pravdepodobne v 2 – 3 storočí pred Kristom, kde osídlili jedno z ramien Váhu. Najstaršie zistené osídlenie dokumentujú jamy rôznej funkcie. Zaujímavosťou výskumu boli najmenej tri pece, pravdepodobne zo stredoveku. V jednom z nich sa dokonca našli kosti zvieraťa. Ďalšia pec mala dno vyložené 47 tehlami. Archeológ Pavol Bobek uviedol, že objavená pec na pálenie tehál sa radí medzi unikátne nálezy, keďže ich je preskúmaných iba niekoľko aj napriek tomu, že sa v minulosti nachádzali takmer pri každom väčšom meste.

Najväčším prekvapením aj pre samotných archeológov bolo zachytenie opevnenia v podobe priekopy v Šintave, datovanej rádiokarbónovou metódou 14C do stredoveku,“ uviedla vedúca múzea Mária Diková. Archeologička Klaudia Daňová sa osobne zúčastnila výskumov v prezentovaných lokalitách a potvrdila, že najzaujímavejší nález zo Šintavy boli práve spomínané priekopy. Jedna z nich je datovaná do 12 storočia, kedy už mala Šintava opevnenie takéhoto druhu.

Výstava potrvá do 31. 1. 2023 a návštevníkom sú tu prezentované výskumy na stavbách: 2018 – 2022 – Sereď – Polyfunkčná zóna Prúdy 2019 – Sereď – Rekonštrukcia okruhov kotolní K4, K5, K9 2020 – Šintava – IBV Nad vŕškom pozemné komunikácie a inžinierske siete. Výstava vznikla s podporou grantových projektov: APVV – 18-0276 Prostredie a sídliskové siete mladšieho praveku na príklade vybraných období a regiónov Slovenska VEGA – 2/0139/21 Mobilita pravekých, protohistorických a historických spoločenstiev na Slovensku a jej prejavy v archeologických prameňoch.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img