ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Otvorenie Vianočných trhov v hlavnom meste

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vianočné trhy v Bratislave sa stali každoročnou tradíciou. Davy ľudí na Františkánskom námestí čakali v piatok na ich oficiálne otvorenie o 18.00 hod.

Deti najviac očaril vianočný stromček, ktorého svetielka rozsvietili práve v deň otvorenia trhov aj za účasti primátora mesta.

Návštevníkov čakajú koncerty, čítania, tvorivé aktivity pre deti, swapy oblečenia aj hračiek či tematické vychádzky po meste. Zaujímavý kultúrny program pripravujú aj mestské časti a mestské organizácie, vianočná atmosféra tak bude na celom území mesta.

Vianočné trhy sú otvorené do 22. decembra v čase od 10:00 do 22:00.
Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ako hlavný organizátor a dramaturg Bratislavských Vianoc, v spolupráci s partnermi pripravilo bohatý program aj na ďalšie dni. Pódium na Františkánskom námestí bude ožívať každý štvrtok, piatok, sobotu i nedeľu. Štvrtky (1.12., 8.12., 15.12.) budú od 17:00 patriť čítaniu vianočných príbehov v podaní slovenských hercov a herečiek. Podujatie bude tlmočené do slovenského posunkového jazyka. Piatky (2.12, 9.12, 16.12) a soboty (26.11., 3.12., 10.12., 17.12.) budú patriť koncertom – vystúpi napríklad Martin Geišberg s kapelou, Korben Dallas či Le Payaco. Nedele (27.11., 4.12., 11.12., 18.12.) ponúknu program pre najmenších vo forme divadielka, koncertu či vianočnej hry.
Počas celej doby trvania Vianočného hlavného trhu budú atmosféru dopĺňať špeciálne vianočné playlisty zostavené z prianí a obľúbených vianočných skladieb známych osobností spoločenského a kultúrneho života. Vianočné playlisty vznikli v spolupráci s hudobným dramaturgom Pavlom Hubinákom.
Medzi desiatkami stánkov bude mať svoje miesto aj stánok hlavného mesta Bratislavy s ponukou výnimočných a originálnych darčekov zo špeciálne pripravenej edície „Bratislavské ikony“. Návštevníci si v ňom budú môcť zakúpiť napríklad poháre s dizajnom ikonickej lekárne Salvator či Michalskej veže, mikiny s potlačou bratislavskej dlažby, darčeky s vizuálom Živých miest od ilustrátorky Daniely Olejníkovej alebo drevené vianočné ozdoby s kyjatickým vzorom, ktoré vznikli v spolupráci s ÚĽUV.
Náš partner, Slovenská sporiteľňa, opäť prináša na trh inovatívnu službu GoodPay, vďaka ktorej môže každý návštevník nielen pohodlne a bezpečne platiť bezkontaktne, ale tiež prispieť na dobrú vec. Za 15 tisíc bezkontaktných platieb na Vianočnom Hlavnom trhu venuje Nadácia Slovenskej sporiteľne sumu 5 tisíc eur na podporu práce s mládežou s cieľom vytvoriť bezpečnejšie mesto pre mladých ľudí. Rovným dielom si finančný príspevok rozdelia dve organizácie – Mládež Ulice a Iniciatíva Inakosť.
Počas celého Vianočného hlavného trhu bude prebiehať zbierka pre OZ Vagus – pri triediacich staniciach budeme zbierať aj zálohované obaly. Tie na trhoch v predaji nebudú, ale bude ich možné na trhu vyhodiť do špeciálnej nádoby. Všetky získané finančné prostriedky poputujú občianskemu združeniu na pomoc ľudom bez domova.
Klarisky budú patriť swapom s charitatívnym rozmerom.
Desiatky stánkov na Hlavnom námestí a kultúrna scéna na Františkánskom námestí nebudú jedinými miestami s vianočnou atmosférou. Priestor Klarisiek bude poslednú novembrovú a prvú decembrovú sobotu patriť obľúbeným swapom.
V sobotu 3.12. od 14:00 do 18:00 sa zase budú vymieňať hračky (s výnimkou plyšových hračiek z hygienických dôvodov), detské knihy a stavebnice určené deťom do 14 rokov. Všetky hračky, ktoré po podujatí zostanú, budú darované Mestskej ubytovni v Kopčanoch a Fortune, Centru pre deti a rodiny Repuls.
V nedeľu (27.11. a 4.12.) od 10:00 do 12:00 budú v Klariskách vítané všetky deti, pripravené budú tvorivé dielne s majstrami a majsterkami ÚĽUV. Deti si budú môcť vyzdobiť medovníky, vytvoriť vianočné ozdoby z dreva, drôtu či prútia. Pre účasť je potrebné sa prihlásiť na workshop cez goout.
Vianočné Rande s mestom
Spoznávanie mesta so sprievodcami v rámci celoročného cyklu tematických vychádzok Rande s mestom bude možné aj počas Bratislavských Vianoc. BKIS pripravilo prehliadky aj pre ľudí so sluchovým znevýhodnením. Počas najbližších týždňov sa budete môcť dozvedieť viac o vilách nad Palisádami, o vianočných prípravách starej Bratislavy, pre rodiny s deťmi je pripravená aj špeciálna Mikulášska prehliadka o povestiach.
Každú sobotu až do 17. decembra budú sprievodcovia a sprievodkyne viesť vychádzky hlavným mestom s tlmočníkmi do slovenského posunkového jazyka. „Chceme, aby naše podujatia boli pre všetkých obyvateľov a obyvateľky nášho mesta. Aj týmito špeciálnymi prehliadkami sa postupne dostávame k splneniu nášho sna, aby bola kultúra v Bratislave naozaj inkluzívna,“ doplnila Katarína Hulíková, riaditeľka BKIS. Vychádzky pre sluchovo znevýhodnených realizuje BKIS s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Primaciálne námestie zaplní Vianočný les
Vianočnú atmosféru aj tento rok doplní Vianočný les na Primaciálnom námestí, ktorý BKIS pripravuje v spolupráci s partnermi z ÚĽUV a Bauhaus.
„Pre našu spoločnosť je tento projekt veľmi významný. Oceňujeme najmä rozmer zapojenia škôl a následné rozdanie stromčekov na charitatívne účely,“ povedal Martin Mitz, vedúci odborného centra Bauhaus Bratislava.
Deti z bratislavských, umeleckých, i špeciálnych základných škôl ozdobia vianočné stromčeky na námestí vlastnými originálnymi dekoráciami z prírodných materiálov. Vianočné stromčeky neskôr poputujú do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, či do rodín v náročnejšej sociálnej situácií. Vyzdobený vianočný stromček spolu s betlehemom sa bude nachádzať tiež v podbrání Primaciálneho paláca.
Všetky informácie týkajúce sa Bratislavských Vianoc, vrátane kompletného programu – aj mestských častí a organizácií, nájdete na webovej stránke Bratislavské Vianoce, s možnosťou automatického prekladu do angličtiny a ukrajinčiny.

 

Foto: Miroslav Košírer

 

zdroj info: bratislava.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img