ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Samospráva pripravila občanov o možnosť aktívne sa podieľať na správe vecí verejných

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Po neúspechu bývalým primátorom Tomčányim odporúčaného a vyslovene občanom nanucovaného kandidáta Jankulára v zápase o post primátora, sa poslanci MsZ rozhodli obsadiť komisie pôsobiace pri MsZ. A vlastne do komisií tak nepustiť odbornú verejnosť.

Ešte v minulosti sa poslanci MsZ dohodli na obmedzenom počte členov komisií, konkrétne na maximálne deviatich členoch. Jedným z argumentov k tomuto kroku mal byť ten, že pri  viacerých členoch sa ťažšie hľadá dohoda. Povedané inak – „viac názorov, viac diskusie“? Dá sa ale povedať aj, že „viac názorov, viac rozumu“. Teda za predpokladu, že v komisii sú rozumní členovia a odborníci.

Ako by to v normálnej samospráve malo fungovať?

Komisie sú poradným orgánom MsZ. Mali by byť obsadené odborníkmi na danú oblasť prioritne z radov občanov. V praxi by teda o konkrétnom probléme diskutovali občania – odborníci na komisii a po dohode by voleným poslancom MsZ odporučili, čo považujú z pohľadu občanov a odbornej verejnosti pre mesto (verejný záujem) za správne.

Následne by poslanci odporúčanie akceptovali, alebo by v diskusii na MsZ zobrali do úvahy ďalšie prípadné argumenty a rozhodli by v hlasovaní nejako. Možno inak, ako odborná verejnosť.

Možno by poslanci MsZ dokonca ignorovali odporúčanie odborníkov a hlasovali by úplne inak a dokonca možno aj v rozpore s verejným záujmom. Možno v prospech nejakých lobistických skupín a možno s braním ohľadu na  záujem napr. aj politickej strany, ktorú v MsZ môžu zastupovať.

A následne by občania poznali, koho vlastne v MsZ a v rozhodovaní o veciach verejných, ktorý poslanec zastupuje. A občan – volič by sa vedel zariadiť.

V prípade, že poslanci MsZ uznesením prijmú rozhodnutie v rozpore so zákonom, alebo nevýhodné pre mesto, primátor takéto uznesenie nemusí podpísať a tak nenadobudne právoplatnosť. Ak poslanci trvajú na presadení uznesenia, musia už následne hlasovať vo väčšom počte, resp. zhoda musí byť nie len nadpolovičná.

To je demokracia, jej ideálne fungovanie v praxi pri nevyhnutnej  participácii občanov na správe vecí verejných  a to sú aj mechanizmy v praxi pomerne účinne eliminujúce klientelizmus, korupciu a presadzovanie osobných záujmov pri správe vecí verejných.

K čomu došlo u nás?

Poslanci MsZ obsadili väčšinu postov v komisiách. Vlastne, takmer všetky. A to napriek tomu, že záujem občanov pôsobiť v jednotlivých komisiách bol značný.

Zoznam záujemcov o členstvo v komisiách pri MsZ, ktorý nám zaslala pracovníčka MsÚ Dr. Adamčíková: 

Komisie – záujemcovia o členstvo

Po rokovaní MsZ nás oslovilo hneď niekoľko spravodlivo nespokojných občanov s tým, že sa do komisie nedostali. A nedostala sa drvivá väčšina občanov. Lebo ich poslanci MsZ nezvolili. Nezvolili ich nie preto, lebo by záujemcovia o členstvo v komisiách z radov občanov boli hlupákmi, ale preto, lebo sa o členstvo v komisiách vlastne „pobili“ samotní poslanci. Hlasovanie (najskôr tajné) bolo viac menej fraškou stojacou za pozretie. Povedané inak, to nám to začína  „transparentné“ rozhodovanie o kľúčových veciach v meste, keď poslanci nechcú ani to, aby občan vedel, kto koho chcel mať v komisii.

Ako ďalej?

Nuž, ak zostane súčasný stav, tak poslanci (pozrite si ich rozloženie v komisiách) si v komisiách predpripravia to, čo majú záujem následne schváliť v zastupiteľstve.

Primátor ako predsedajúci sa na rokovaní MsZ pred hlasovaním ku konkrétnej veci (predaj, či prenájom majetku mesta, rozpočet, investície v meste, dotácie z verejných peňazí a pod.) spýta na stanovisko jednotlivých komisií, stanovisko bude pochopiteľne také, aké poslancom vyhovuje a aj keď bude nie zrovna v súlade s verejným záujmom, resp. oprávnenými požiadavkami občanov, poslanci zoberú vlastne vlastné stanovisko na vedomie a kľudne zahlasujú rovnako, ako sa dohodli už v komisiách. A alibisticky sa pri prípadných protestoch občanov ešte aj vyhovoria na „odporúčanie členov komisie“. Že budú hovoriť o sebe, sa už bežný občan štandardne nedozvie.

Arogancia, hanba, alebo ignorovanie občanov? Nuž, hlavne systém, ako ovládnuť mesto spôsobom „vyhraj voľby a môžeš všetko“.

Riešenie?

Primátor by pri takto evidentnom ukradnutí možnosti podieľať sa na správe mesta občanom, nemal podpísať predmetné uznesenie. Súčasnému primátorovi občania veria, že má záujem o transparentné vedenie samosprávy a o aktívnu participáciu občanov na nej.

Tvrdý a nekompromisný protest občanov, ktorí konečne chcú aktívne a reálne sa podieľať na správe vecí verejných. Okamžitá zmena chorých pravidiel tak, aby  90% členov komisiách tvorili aktívni občania – odborníci na danú problematiku. Vlastne, v každej komisii by z radov poslancov MsZ mohol byť výlučne jej predseda. Poslanci predsa majú možnosť na rozhodovanie priamo pri hlasovaní v MsZ.

Alebo im snáď nejde o občana a verejný záujem a názor občanov na správu vecí verejných o investíciách, dotáciách a pod. z našich peňazí, ale len o naplnenie svojich ambícií a cieľov?

K téme si môžete prečítať aj tento článok, v ktorom nájdete zloženie komisií pri MsZ:

Poslanci na volebné obdobie 2022-2026 zriadili stále komisie mestského zastupiteľstva, zvolili ich predsedov a členov

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Všimli sme si, že niektorí poslanci sú aj v dvoch komisiách a z radov občanov sú tam bývalí poslanci, ktorí prikyvovali bývalému primátorovi, sú tam takmer všetci. Terajší primátor to nebude mať s takým zložením MsZ ľahké. Budú mu robiť prieky. Ale predovšetkým by všetkým malo záležať na spokojnosť a bezpečnosť občanov a až potom vytváraním kadejakými umeleckými výtvormi. Už jeden architekt celé námestie doďubal, dúfajme, že tento nebude v takomto trende pokračovať.

  2. A už je to tu. Ešte len Bože pomáhaj ! Všetci noví aj doterajší poslanci, teda odchádzajúci sa rvú o miesta v komisii. Budú tam pravdepodobne noví rypáci -Pavlovia K.,st. Držím palce primátorovi pri zvládaní atakov.

  3. Ale kto ich tam zvolil? Samí seba -ja tebe, ty mne? Sú to samozvanci. A konečne, v tomto zastupiteľstve je mnoho členov, o ktorých málokto niečo čo to vie a ostatným sú to ľudia neznámi. Takýto majú rozhodovať o chode nášho mesta? Kto vlastne rozhoduje, kto tam bude a kto nie? Starí poslanci? Tí sa tam zabetónovali na večné časy. Nakoľko z radov občanov je zastúpenie takmer nulové, nebolo by na škodu dať to vyšetriť, nakoľko zo strany občanov záujme bol a kto sa o to postaral, aby sa tam nedostali?

  4. Anonym 28. novembra 2022, 17:28 – NIE, ja som sa o ucast v ZIADNEJ komisii NEuchadzal.

    Zoznam zaujemcov je uverejneny v prilohe clanku.

    Cely clanok je VYLUCNE o konstatovani stavu a vychadza z takmer dvadsat rocnych naozaj priamych skusenosti so samospravou. A nielen nasou.

  5. Keď som videl tú frašku, ako to prebiehalo, tak sa čudujem, že tu poslanci píšu o politickej kultúre a pod. Je mi z toho na 🤮 Športová komisia je už len futbalová a neúspešní kandidáti? Natrepú sa aspoň do komisií. A Krajčovič? 😱

  6. Myslím,že je to upravené takto:
    Starosta obce môže pozastaviť výkon uznesenia obecného
    zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre obec zjavne nevýhodné tak, že ho nepodpíše v lehote 10 dní od jeho schválenia zastupiteľstvom. Starosta pri uplatnení svojho práva nemusí preukázať nezákonnosť uznesenia alebo jeho nevýhodnosť pre obec, a nemožno ho sankciovať, ak sa neskôr ukáže, že prijaté uznesenie, ktorého výkon sistoval, neodporuje zákonu a ani nie je pre obec zjavne nevýhodné.
    V zmysle zákona je však starosta povinný prerokovať uznesenie, ktorého výkon chce pozastaviť, v obecnej rade, pokiaľ je táto v obci zriadená.Stanovisko obecnej rady má však pre starostu len odporúčací charakter a nie je ním viazaný. Ak bol výkon uznesenia obecného zastupiteľstva pozastavený, môže zastupiteľstvo toto uznesenie 3/5 väčšinou všetkých poslancov potvrdiť v lehote troch mesiacov od jeho schválenia, ak tak neurobí uznesenie stráca platnosť. Výkon potvrdeného uznesenia starosta nemôže
    pozastaviť.

  7. Záujem o účasť v komisiách zo strany občanov len svedčí o tom, že občanom skutočne záleží na kontrole vecí verejných. Je vidieť ako občania chcú pridať ruku k spoločnému dielu, čo im však nebolo pri kreaovaní komisií dovolené. Nič však nie je stratené, ak by poslanci chceli, mohli by prijať zmenu a navýšiť počet členov v komisii napr. na 12. Noví členovia by sa následne na zasadnutí MsZ dovolili. Ďalšou možnosťou je zúčastniť sa na zasadnutiach komisií ako hosť. Zasadnutie každej komisie je verejné a každý občan sa na ňom môže zúčastniť. Materiály na rokovanie sú zverejnené na stránke mesta v predstihu, takže občania sa môžu na rokovanie pripraviť a samozrejme sa aktívne zapojiť svojimi pripomienkami a podnetmi. Všetky pripomienky by mali byť obsahom zápisnice zo zasadnutia komisie.

  8. Pán Majko, nemusíte mi odpovedať prečo ste sa neuchádzal o účasť v komisii je to vaša vec. Ale vy sa teda nechcete aktívne a reálne podieľať na správe vecí verejných.

  9. Účasť v komisiách je platená funkcia. Jedno zasadnutie je údajne 30€. Iba sa pýtam: nebol záujem verejnosti byť v komisii práve preto?

  10. Bezzaujatosti 28. novembra 2022, 18:27 – NEuchadzal som sa prave preto, aby som sa na sprave veci verejnych podielat mohol. Podstatne ucinnejsie, ako jeden z clenov, ktory by mal jeden hlas z devät.

    Tym, ze som sa neuchadzal o clenstvo v komisiach mam uplne volne ruky v pisani a nikto nemoze ani len rozmyslat nad tym, ze pisem ako clovek, ktory chce byt v komisii, pripadne pre nezvolenie som nespokojny.

    Aj ked sa to mozno niekomu nebude pacit, ale moje skusenosti so samospravou su nepomerne ine, ako skusenosti aspon 90% sucasnych poslancov.

    Je mi jasne (a nielen mne), ze moje nazory na zaklade skusenosti zo samosprav v celej republike (osobne som ich navstivil viac ako stovku) by neboli tak uplne s predstavami fungovania nielen komisii, ale aj samospravy.

    Ja ocakavam ZMENY vo vedeni samospravy v prospech transparentnosti samospravy a teda v prospech obcanov. A budem navrhovat ako na ne. Ci budu navrhy akceptovane, netusim. Ja ich nemam moznost realizovat v praxi.

    Ale ja ani nenesiem zodpovednost za chod samospravy.

    Obcan ma moznost sam posudit, ci navrhy su, alebo nie su v jeho prospech.

    Ak navrhy su v poriadku, mame poslancov, na ktorych treba tlacit. Ak obcana odmietnu, ma moznost obratit sa na nas a budeme sa na dovody pytat my.

    Moje ambicie nie su vladnut a ovladat inych, ani na meste zarabat. Takze mam zaujem len o transparentny vyber dodavatelov, vratenie ukradnuteho mesta nazad obcanom a na potrestani nezakonnosti z minuleho obdobia.

    Takze uplne bezny obcan tak trosku viac vidiaci nespravodlivosti ochotny vystupit verejne pod svojim menom. To je vsetko.

  11. Pán Majko, v článku lepšie označte, že treba kliknúť Komisie-záujemcovia o členstvo. Záujem bol evidentne veľký o komisie, čím viac názorov, tým lepšia poradná funkcia komisie pre poslancov.

  12. No geniálne. Niektorí záujemcovia – a že ich je dosť, sú odborníci vo viacerých oblastiach. Čiže – rozumejú všetkému a ničomu poriadne.
    A sranda koho to je úderka… Nemajú chrbtovú kosť, hlásiť sa do viacerých komisií

  13. Členov komisie uviedla Iveta Tóthova tu v článku Poslanci na volebné obdobie 2022 – 2026…z 26. novembra 2022 15.27. Tam okrem iného píše: …Poslanci na rokovaní určili náplň práce… a hlasovaním zvolili ich predsedov a členov komisií. Členovia sú z radov poslancov ale aj z radov OBĆANOV, ktorí prejavili záujem v komisiách pracovať. Koľko je tam členov z radov občanov? Ak sa ako OBČANIA zarátavajú a poslanci z predchádzajúceho MsZ, tak potom je to tak. Ale skutočných je tam koľko a vôbec? Väčšinou z poslancov sú aj vo dvoch komisiach. Aspoň si budú robiť čo im srdce bude ráčiť. Budú si prihrievať svoju polievočku. Bolo by treba s tým niečo urobiť, lebo ešte ani nezačalo MsZ fungovať pracovne, ale podvodne už áno. A čo budú ešte robiť neskôr?

  14. Majko napísal asi jedinú vec ktorá by pomohla.Je tu návod čo treba spraviť.Nepodpísať rozhodnutie poslancov starostom a na ďalšom zastupku sa prísť pýtať kulárovcov čo majú za ĺubom keď sa na ĺudí vyebali

  15. Zákon jasne hovorí v akom prípade starosta nemusí podpísať uznesenie. Žiaľ toto nie je ten prípad. Aj v minulých obdobiach boli niektorí poslanci vo viacerých komisiách. To nevidím ako niečo zlé. Problém by sa jednoducho dal vyriešiť tak, (ale to by poslanecká väčšina musela mať záujem, že by v každej komisii bolo naprríklad 7 členov z radov občanov + poslanci ktorí maju záujem. Niektorá komisia by v tom prípade mala možno 12 členov čo nevidím ako problém keď je taký veľký záujem verejnosti.

  16. Ale tiež by sa mohlo určiť /čo asi by neprešlo/ že občania , resp. poslanci môžu byť max v dvoch komisiách. Ale tu sa niektorí hlásili aj do troch komisií. Je jasné, že tam je iný záujem a nie odbornosť.
    A potom to skresľuje , že je enormný záujem verejnosti.
    A takto si samozrejme vyberú svojich…

  17. Ak by šlo o veci verejne v prospech občanov, komisie by mali byť kreované bez poslancov a zamestnancov mesta.
    Udivuje ma záujem poslancov MZ byť v komisii. Načo potom kandidovali za poslancov.
    Poslanec ako člen komisie si odporučím aby MZ schválilo. A na riadnom MZ už len ako poslanec hlasujem za, za to čo som si schválil na komisii.
    Super sa nám to rozbieha, to je tá zmena ktorú sme očakávali
    A stavme sa že pán primátor podpíše

  18. Majko zasa zorganizoval búrku v šerbli. A všetci to žerú. Komisia je iba poradný orgán. Môže navrhnúť aj šikmú vežu. Iba poslanci rozhodnú, či ju mesto stavať bude, alebo nie.

  19. Presne tak. Ved poslanec predsa svoj postoj vyrieši rozhodujucim hlasovanim. Naco duplicita v komisiach. A uz vobec v ziadnych komisiach nemaju co robit poslanci minulosti,bývali zamestnanci uradu ich rodina a pod. Obzvlášť treba venovať pozornost aby sa takato banda nedostala do riadenia a dozornych rad spoločností mesta. Je neskutocne ako super dobre pre nase blaho nam chce tato organizovana skupina riadit mesto

  20. Tak prečo sa tam pchaju ľudia z mestského úradu? A celá opozícia su predsedovia komisií.
    A dávajú si svojich ľudí. Veď sa pozrite za koho všetci boli. Kurbel to nebol.

  21. Anonym 28. novembra 2022, 23:56 – tak teda burka v serbli. Sa rovno z toho zartu poseriem…

    Ked to teda je „len“ burka v serbli, tak komisie su vlastne nepodstatne. Tak rozmyslam, co sa do nich poslanci tak tlacili? Je pravda, ze mali listocky s tym, kto ma koho a kam pretlacit?

    Do prdele pre jednu nepodstatnu burku tolko snahy a pre tych jednoduchsich dokonca navod na pouzitie? To aby nieco nahodou neposrali?

    Takze vlastne o nic nejde a poslanci aj zamestnanci mesta sa vzdaju – ved na co by boli v tak nepodstatnych funckiach, nie?

    Nie vazeni, nie je to burka v serbli. Niekolko rozumnych ludi to pochopilo a ano, ide o to obsadit vsetko, kde sa o niecom rozhoduje. A nakomplet. Vratane predsedov komisii. A aby to bola tutovica, tak este aj zamestnancov mesta napriek tomu, ze to uznesenie (?) vylucilo?

    To snad aby ste sa Slahuckovej ospravedlnili a odskodnili ju, ne?

    Pan Kurbel, prave tu je dovod. A ten pre demokraciu a spravu veci verejnych – najzavaznejsi. Vola sa OBCAN !!

  22. Poslanci hneď na prvom zasadnutí ukázali občanom ako ich majú v r riti. Máte záujem o členstvo v komisii? Srať na váš záujem.

  23. Ako sa to robí v našom štáte, tak sa to prenáša aj do miest a obcí. Tak ako Matoviča zvolili za ministra financí, tak Karmažína za predsedu finančnej komisie, toho, čo za celé volebné obdobie, čo sedel v zastupiteľstve ani prstom nepohol, ten teraz bude šéfovať finančnej komisie? Urobili capa záhradníkom. Ale oni vedeli čo robia, lebo bude tak, ako oni budú chcieť. Ale odsúhlasili zvýšenie platu primátorovi, tak teraz p.Kurbel mení rétoriku, čím nemá problém s obsadením komisií. Všetko je podvod. A teraz sa tešte, čo budete potrebovať nejaké financie, či vám ich p.Karmažín odsúhlasí. Futbalisti tí budú na prvom mieste, ako obyčajne i na úkor iných. Občanom bude stačiť, keď budú platiť dane.

  24. predseda komisie nie je minister a toboz nie parodia na ministra ako je to u nas vo vlade (rozumej oligarcha co riadi predsedu vlady). komisia nic neodsuhlasuje, komisie su len poradny organ a prave preto by mali byt zlozene z neposlancov (resp by to vobec nemalo byt kriterium, kriteriom by mala byt odbornost). poslanci schvaluju rozpocet a primator s konatelmi a riaditelmi a mestskym uradom robi vykonnu moc, takze realizacia rozpoctu je v ich rukach, komisia moze len „cumet“. ludia vo volbach vela moznosti nemali, slusni, vzdelania a schopni ludia neriesia samospravu ale svoj zivot, kurbel siel uz do volieb ako „porazeny“ kedze nemal ani kandidatov tolko aby mal vacsinu. mimochodom to ze tam maju „zakaz“ zamestnaci mesta a jeho organizacii je celkom zaujimava vec co smrdi celkom slusnou diskriminaciou v pripade tych co su obyvatelmi serede. kedze ide o poradny organ, nie je tam ziadny konflikt zaujmov, toboz nie ak by sa niekto hlasil do komisie, ktora nema suvis s jeho zamestnanim. Zabavne je ze v jednom meste maju dokonca napisane ze zamestnanci maju vynimku a mozu byt clenmi, ked ide o komisiu kde je maximalne dolezita odbornost 😀 … to hovori za vsetko

  25. Zle sa na to pozeráš, v zastupiteľstve je 7 poslancov pro Kurbel, cca. 10 pro Brucho a tým pádom pri takýchto hlasovaniach nemajú moc šancu.
    Každopádne je to teraz na občanoch kontrolovať nielen MsZ ale aj komisie. Nech vidíme ako mlciaci odborníci „radia“. Nech vidíme akí sú aktívni ľudia ako Kráľ, Nestak, Markech, Kružlíková….
    Primátor dosah na komisie (ktoré sú z princípu pre MsZ) nemá tak zas nevytvárajú tu nejakú zbytočnú súvislosť.
    A ohľadom platu určite žiadna dohoda nebola keďže na MsZ sme videli ako bojovali Bruchovci za čo najnižšie percentá.

  26. Pozrime sa na školskú, športovú a bytovú komisiu. Tú mohli kľudne nazvať futbalová komisia. Veteránka, bývalý prednosta a bývalý poslanec,… Vo finančnej a majetkovej komisii člen JUDr. a uchádzačka z radov obyvateľov Ing. s celoživotnou praxou vo finančnom sektore, bankovníctve, sa tam nedostala. Predseda komisie aj členom inej komisie a zároveň sobášiaci poslanec. Funkcie na funkciu. Všetci neúspešní kandidáti na poslancov z billboardov členmi komisií. Toto je tá „konečne“ politická kultúra. Sa niektorým jednotlivcom čudujem, že sa do tohto nechali zatiahnuť. Je to katastrofa.

  27. Preopakujem to najdolezitejsie, aj ked je to dlhsie. Strucnejsie to vysvetlit neviem.

    Takto sa maju veci:

    Komisie sú poradným orgánom MsZ. Mali by byť obsadené odborníkmi na danú oblasť prioritne z radov občanov. V praxi by teda o konkrétnom probléme diskutovali občania – odborníci na komisii a po dohode by voleným poslancom MsZ odporučili, čo považujú z pohľadu občanov a odbornej verejnosti pre mesto (verejný záujem) za správne.

    Následne by poslanci odporúčanie akceptovali, alebo by v diskusii na MsZ zobrali do úvahy ďalšie prípadné argumenty a rozhodli by v hlasovaní nejako. Možno inak, ako odborná verejnosť.

    Možno by poslanci MsZ dokonca ignorovali odporúčanie odborníkov a hlasovali by úplne inak a dokonca možno aj v rozpore s verejným záujmom. Možno v prospech nejakých lobistických skupín a možno s braním ohľadu na záujem napr. aj politickej strany, ktorú v MsZ môžu zastupovať.

    A následne by občania poznali, koho vlastne v MsZ a v rozhodovaní o veciach verejných, ktorý poslanec zastupuje. A občan – volič by sa vedel zariadiť.

    Nuž, ak zostane súčasný stav, tak poslanci (pozrite si ich rozloženie v komisiách) si v komisiách predpripravia to, čo majú záujem následne schváliť v zastupiteľstve.

    Primátor ako predsedajúci sa na rokovaní MsZ pred hlasovaním ku konkrétnej veci (predaj, či prenájom majetku mesta, rozpočet, investície v meste, dotácie z verejných peňazí a pod.) spýta na stanovisko jednotlivých komisií, stanovisko bude pochopiteľne také, aké poslancom vyhovuje a aj keď bude nie zrovna v súlade s verejným záujmom, resp. oprávnenými požiadavkami občanov, poslanci zoberú vlastne vlastné stanovisko na vedomie a kľudne zahlasujú rovnako, ako sa dohodli už v komisiách. A alibisticky sa pri prípadných protestoch občanov ešte aj vyhovoria na „odporúčanie členov komisie“. Že budú hovoriť o sebe, sa už bežný občan štandardne nedozvie.

    – – –

    Jednoducho poslanci VEDELI, resp. im bolo na zaklade dlhorocnych SKUSENOSTI nalinkovane, co je potrebne spravit.

    Nevyslo to vo volbach na post primatora – Tomcanyi uz davno zije mimo realitu a mysli si, ze vsetci okolo neho zeru seno. Urobil (zial aj s pomocou slusnych poslancov pre ich nevedomost a naivitu) vsetko preto, aby sa on osobne na naklady obcanov odprezentoval v regione, na tajnasa urobil web s utajovanim jeho skutocneho pozadia a uplne na hulvata sa tvari, ze nim naplanovane aktivity okolo jeho pozemku su snad pre verejnost zivotne dolezite.

    Ukradol co mu nepatri a nikdy nepatrilo a to sa este podla informacii ludi treba pozriet na elektrinu a dalsie „vyhody“, ktore mal ziskat vo funkcii.

    Ludia sa konecne rozhovorili, len treba vydrzat. Strach tu bol neskutocny, ale pomaly opadava.

    Ini ludia si mysleli, ze su nedotknutelni…

  28. Pre komisie 29. novembra 2022, 9:43 – ano, niektori ludia su skutocne slusni a nechali sa namotat ani netusia do coho. Oni to totiz nepotrebuju a jedine im to moze uskodit.

    S najvacsou pravdepodobnostou posluzia ako „vyrobny prostriedok“, cesta k cielom, ktore nepoznaju a dojde im to az ked bude neskoro.

    To akoze pred organizaciou takto sofistikovaneho svinstva klobuk dolu. Na to treba skusenosti, silny zaludok a geneticku predvybavu.

  29. Tak to vyzerá, keď neúspešní kandidáti z bilboardov nepochopia, že ich ľudia nechcú, ale oni sa tak strašne chcú podieľať na veciach verejných. Mnohí z nich, keď ešte sedeli v MsZ za celý čas ani necekli. A teraz ukázali odborníkom z radov občanov, ktorí mali záujem pôsobiť v komisiách, že tá výzva na prihlásenie sa do komisií bola len formálna, aby sa nepovedalo, ale inak ich majú na háku.

  30. Ako može ako je komisia Jankulár -Kružliková rozhodovat o financiach komu odsúhlasia alebo neodsúhlasia pomoc ked sami o ebali štátnu inštitúciu .kde je jeden je aj druhý neni to nápadné ?

  31. Baba jaga 29. novembra 2022, 12:15 a tiez Anonym 29. novembra 2022, 13:14 – v pripade hrubeho ZNEUZIVANIA autority statnej institucie niet o com.

    Institucie nemali vedomost, za akym ucelom budu ich materialy a znacka pouzite – na politicke ucely vyslovene VYLUCUJU zneuzitie ich znacky. To nam potvrdila hovorkyna.

    Ked takto boli ochotni menovani, vtedy este len kandidati konat, ako budu konat v momente, ked dostanu do ruk moc rozhodovat a teraz pozor – o MAJETKU, SMEROVANI MESTA a podzakonnych normach, ktore urcuju ako budeme v meste zit a podnikat.

    Obaja menovani (Jankular a Kruzlikova) „etablovani“ v samosprave prinajmensom zvlastnym sposobom, by sa s vecou mali vysporiadat tym, ze by verejnost mali PRAVDIVO informovat o svojom konani a OSPRAVEDLNIT sa VEREJNE za taketo zlyhanie uz pred volbami.

    Inak pochybnosti o ich moralnom kredite a obavy z ich dalsieho konania zostanu.

  32. na jednoduchšie pochopenie,čo sú komisie zriaďované pri MsZ,je to niečo ako palamentné výbory v NRSR.O samotných zákonoch síce rozhodujú poslanci NRSR hlasovaním v pléne,ale význam výborov je nespochybniteľný.
    P.S.Spomeňte si aký cirkus robila p.poslankyňa Cigániková,keď ju nedávno odvolávali z čela výboru pre zdravotníctvo…

  33. Viete čo je najsmutnejšie? Že väčšina poslancov ani necitala kto sa o to členstvo uchádza. Len sa bili do pŕs, mňa tam nezvolili aj keď sme sa dohodli.

  34. a preto chodi p.Karmazin kazdy den do DKza konatelom SMS uz kuju pikle ako vybabrat s ihriskom denodenne kavickuju v tej prerobenej pizzerii si myslia ze nikto ich nevidi

  35. Po prečítaní týchto komentárov mi ostalo ťažko,hoci som veľké ocakavania nemala,aj tak som sklamaná…ale oni všetci sa budú snažiť,ved ide im predovšetkým o občana,nič ine za tym nehľadajte občania 🙄🙄

  36. Hned od zaciatku je to zle a ked to takto ostane tak to bude tragedia pre mesto a obyvatelov ktori chceli zmenu a preto volili za primatora vas pan Kurbel. Musite si uvedomit ci chcete byt nezávislý a transparentný priamtor, alebo len figurka v podobe dobre plateneho štatistu ktora dovoli obsadit komisie a vsetky dozorne rady, dolezite riadiace a kontrolne fleky ludom ktori maju priame alebo nepriame pozadie napojenia na minulú organizovanu skupinu. Ak nezjednate nápravu a budete len tolerovat tuto hru a manipuláciu tak myslím ze to bude velke sklamanie pre obyvatelstvo ktore do vas vkladalo vieru a nadej na zmenu toho co tu bolo doteraz.

  37. No tak to urcite nieje za čím banovat ale treba vidieť tu taktiku a cielenu hru co tu Tomčanyi a jeho organizovana skupina hrá. Snazia sa obsadit a vládať všetky podstatne a dôležité posty aby mohli cielene tunelovat, pripadne znemoznovat ciele noveho vedenia mesta. A hned zaciatok ako si rozlozili obsadenost komisii bez moznosti ucasti obsadenia odbornej verejnosti je priam ukazkova arogancia tejto organizovanej skupiny.

  38. pre: obyvatel 29. novembra 2022, 22:34

    Kurbel síce vyhral ako primátor, ale do zastupiteľstva sa dostala väčšina od Jankulára (resp. bývalého vedenia) a tí si volili aj komisie, preto sú tam také mená aké sú… Primátor to nemal ako ovplyvniť, čiže nie je pravda, že si dovolil/nedovolil nasadiť tie mená z bývalého vedenia.
    Kurbel vyhral ako primátor, ale v zastupiteľstve má väčšinu Jankulár….

  39. ondrej nemá žisdnu možnosť ovplyvniť zloženie komisií. Volia len poslanci. Bolo zo vidieť aj na zastupiteľstve ako partia okolo noveho vodcu dáva hlavy dokopy a radia sa ako všetkých vyšachovať z hry. A vraj mali aj listočky aby sa tí jednoduchší nepomýlili. Presne ako za Mečiara. Je po voľbách zvyknite si. To bolo rečí o transparentnosti na ich mitinhoch. A hneď na prvom zadadnutí sa nám všetkÿm vysmiali.

  40. Bóže teraz ste pochopili ako s ľuďmi vyebali poslanci??????Alebo ste si teraz prečítali ten článok?:???Majko to popísal pred týždňom.Hlavne že tu pitchujete nezmysli.Nový primátor dostane železá na ruky.Takto to chceli.Kedy začnete brať vážne pána Majka????On jediní tu kovorí za ľudí a idú mu preto po krku.Starý primátor tu v meste zaviedol strach a kúpil si to tu

  41. Primátor to môže odmietnuť podpísať, nakoľko niektorí členovia komisií boli pri hlasovaní stále zamestnancami mesta a to je neprípustné. Môže dať návrh na rozšírenie komisií o členov z ľudu. A môže to aj podpísať a hrať to na demokraciu a byť bábka na okrasu pre ľudí, ktorí verili, že zmenu vykoná a nezostane len pri predvolebných sľuboch.

  42. to že niektorí členovia komisii v čase voľby boli zamestnancami mesta nezakladá právo pre primatora mesta nepodpisať uznesenie nakoľko tym nie je porušený žiadny zákon iba rokovací poriadok komisií a to je iba interný predpis

  43. To tu zase bude štyri roky mudrovania a osočovania, čo si Seredania zvolili, to majú.
    A nech sa páči,každý mal možnosť sa uchádzať sám o post primátora, poslanca a podieľať sa na správe veci verejných ale veď ľahšie sa sedí na riti a mudruje sa anonymne spoza klávesnice nie….alebo vypisovat svoje duchaplne…článocky a len kydat na iných.Každý mohol kandidovať…

  44. Keď nemôžu byť zamestnanci mesta v komisi tak nech nie sú ani poslanci. Mali by byť vylúčení a keď sú komisie odborné, tak nech tam sedia len odborníci. Odborníci majú zväčša vyštudovaný aspoň jednu vysokú školu, teda bez titulu odborník pre mňa nie je odborník. A potom, keď budu mat výsledky z komisii odborníkov nech sa poslanci rozhodujú. Nie, že oni sami ešte ovplyvnia komisie. Kto so mnou súhlasí?

  45. Jediný dôvod,prečo sa poslanci nasúkali aj do všetkých výborov je to,aby si odsúhlasili to,čo si odsúhlasia na výboroch a na toto rozhodnutie už nebol dosah….keďže sa odvolajú na rozhodnutie výboru,čiže sami na seba.A niektorí,tam vôbec nemajú čo robiť,lebo sa u nich nedá hovoriť o žiadnej odbornosti,ktorá by priniesla odborné stanovisko k čomukoľvek….napr.pani Olina sa pri hlasovaní najskôr pozrie tam ,kam má a potom hlasuje na pokyn,o zmysluplnom komentáre k téme ani nehovoriac.No dajme im šancu,určite prekvapia…len či v pozitívnom,alebo negatívnom zmysle.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img