ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

TAKTO SA ROKOVAŤ NEDÁ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
TAKTO SA ROKOVAŤ NEDÁ
Včera večer úplne pokútnym spôsobom odborári z LOZ pridali ďalších 10 nových požiadaviek. Ich prijatie by si vyžiadalo dodatočných 70 miliónov eur, každoročne. Ďalšie nové požiadavky na zníženie pracovného času o 160 hodín ročne, čo sú cca 4 týždne, by spôsobili potrebu získať cca 900 nových lekárov do už aj tak personálne poddimenzovaných nemocníc. Takto sa fakt nedá a nemá rokovať. Dennodenne pridávať nové a nové dodatočné požiadavky, ďalšie a ďalšie desiatky miliónov eur … neseriózne, nemysliteľné.
Vzhľadom na vyššie spomenuté a vzhľadom na to, že odborári z LOZ dnes o 12h definitívne odmietli ponuku na dodatočné navýšenie miezd lekárov o 63 miliónov eur, dnešným dňom vláda túto verejnú ponuku odvolala.
Zvolali sme zasadnutie Ústredného krízového štábu, kde som v mene vlády navrhol bezodkladné zavedenie Stabilizačného príspevku pre všetkých cca 48 tisíc zdravotníkov v nemocniciach, ktorí po 1. decembri chorých ľudí v nemocniciach neopustia a chcú ich naďalej liečiť.
Ihneď po ÚKŠ sme zvolali tlačovku, oznámili sme zlyhanie rokovaní s LOZ, dali sme verejný prísľub na naplnenie 7 požiadaviek LOZ aj bez podpisu memoranda s LOZ, keďže s nimi MZ súhlasí … a predstavili sme pravidlá zavedenia Stabilizačného príspevku:
Každý zdravotník môže do konca novembra podpísať Dohodu o poskytnutí stabilizačného príspevku na 3 roky vopred. Neznamená to však, že sa zo zdravotníka stáva vazal a musí v nemocnici odpracovať 3 roky. Kedykoľvek sa slobodne rozhodne odísť, môže odísť a vráti len alikvotnú časť Stabilizačného príspevku. To preto, lebo sme presvedčení, že po navýšení miezd, ktoré sme už schválili a budú platné od januára, nebude už tak lákavé z nemocnice odísť.
Výška Stabilizačného príspevku je 10 tisíc eur pre neatestovaného lekára. Atestovaný má k tomu tisíc eur za každý rok praxe, ale max za 20. Ostatní zdravotníci majú príspevok vo výške 5 tisíc eur.
Prečo? Lebo, ak LOZ ponúknutých 63 miliónov ročne odmietolo, chceme ukázať zdravotníkom, že na nich šetriť nechceme a že im ich dáme aj bez dohody s odborármi. Zároveň ich vyplatíme v decembri za tri roky vopred, keďže v tomto roku hospodárime výrazne lepšie ako bol rozpočet. To tiež dáva istotu zdravotníkom, že mimoriadne navýšenie miez dostanú, čo by pri neschválenom rozpočte na rok 2023 nemuselo byť.
Platí tiež, že kým doteraz sa na rokovaní s LOZ hovorilo len o lekároch, my sme ponuku rozšírili o úplne všetkých nemocničných zdravotníkov, keďže aj bez nich by zdravotná starostlivosť v nemocniciach nefungovala a je neslušné na nich zabúdať.
Od 1. decembra sa s vysokou pravdepodobnosťou odborári pokúsia paralyzovať starostlivosť o chorých ľudí v nemocniciach. Po zvláštnych vyjednávacích praktikách, neustálom navyšovaní požiadaviek a pridávaní nových, mám už, bohužiaľ, pocit, že ide skôr o politickú akciu ako čokoľvek iné. A je mi to naozaj ľúto. Verím, že skoro 50 tisíc ostatných zomknutých zdravotníkov bude zdravie a životy pred zlomyseľnosťou chrániť.
S očistou zdravotníctva od záujmov zdravotníckej mafie to myslíme vážne. Do výstavby a obnovy nemocníc sme dali miliardu eur z Plánu obnovy. Stovky miliónov do vyšších miezd. Úprimne chceme zdravotníctvu pomôcť … a pár mocným sa to nepáči. V politike aj mimo nej. Napriek tomu pôjdeme ďalej. Držme si palce, bude to ešte ťažké.
S láskou k spravodlivosti, i.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Robiť šaša v parlamente vedel, to je všetko čo dokáže aj teraz vantaim nextaim. Ma titul plagiator aj ten mu napísala kamoška. Môže tento človek zastávať vysokú štátnu funkciu?

  2. A kde boli títo kvázi odborári 12 rokov? Alebo je to tak, že vtedy im na ich zdravotnícke kšefty nikto nečiahal? Prečo sa zobudili až teraz, keď im boli platy už zvýšené zákonom a oni k týmto zvýšeným platom chcú ďalšie mega zvýšenie? Prečo štrajkovali za zvýšenie platov za Dzurindu, za Radičovej, potom 12 rokov im stačil rovnaký plat a teraz znova? Niečo z ich strany priveľmi smrdí.

  3. Anonym 7:25,to je presne to,čo chcel Matovič dosiahnuť.Svojimi vyhláseniami poštvať časť verejnosti proti lekárom.Lebo nič iného nevie,a robí stále to isté ,doniesť do spoločnosti nenávisť ,nesvar a hádky.Ak som pozorne počúval lekárov,o platy už vôbec nešlo,tle už boli vyriešené,ale to bol len jeden požiadaviek z ôsmich.Takze kto teraz klame?A teraz,keď sa ozývajú správy o “ núdzovom stave“ tak je všetko jasné,kto tu klame,a kto potrebuje núdzový stav.

  4. Idiot.
    Nie sme ďaleko od toho, že privedie túto krajinu na kolená. Klamstvo, nenávisť, rozoštvávanie pracovná metóda idiota, nedá sa mu veriť ani slovo. Treba sa ho zbaviť za každú cenu a čo najrýchlejšie. Hanba tomuto národu, že sa nechal oklamať a zvoliť psychiatrického pacienta do vysokej štátnej funkcii.

  5. ak si hlupaci zvolia hlupaka ,tak bohuzial,mame atomovky,dakujeme volicom olano,aj na buduce,alebo radsej PS spolu, bude prca,koks piko,lsd,narod bude vysmiaty

  6. Zákerný a pomstychtivy človek, ak nie je podľa neho, osiera každého. Prezidentku, sula, lekárov… Tento igiot už dávno nemal mať žiadnu funkciu!

  7. Starostlivosť o chorých má zabezpečiť ministerstvo zdravotníctva. Lekári sú len zamestnanci. Ale Lengvarsky má veľmi ťažkú pozíciu. Igiot naňho útočí od chrbta a podkopáva ho. Preto aj teraz marí rokovania s lekármi. Igiota treba odstaviť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img