ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ďalší odhalený nelegálny dovoz odpadu z Talianska  

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| V sobotu 19. 11. 2022 bolo v Bratislave, na diaľničnom hraničnom prechode Rajka – Čunovo, príslušníkmi Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky zastavené a kontrolované nákladné motorové vozidlo s návesom so slovinskými evidenčnými číslami, ktorého vodičom bol občan Srbskej republiky.

Po predložení dokladov k preprave bolo zistené, že údaje nekorešpondujú s realitou, nakoľko v návese sa zjavne nachádzal iný odpad ako ten, ktorý bol v dokumentoch uvádzaný. Podľa dokumentov sa mali v návese nachádzať iba plasty a guma, ale okrem týchto odpadov sa tam nachádzal napríklad aj textil alebo ochranné tvárové rúška. Spomínaný odpad mal smerovať do slovenskej spoločnosti sídliacej v Dubnici nad Váhom. Keďže z týchto predbežných informácií vyplynulo podozrenie zo spáchania environmentálneho trestného činu, prípad prevzali enviropolicajti oddelenia Bratislava, ktorí v tejto veci začali trestné stíhanie pre trestný čin Neoprávnené nakladanie s odpadmi za protiprávnu cezhraničnú prepravu odpadov pôvodom z Talianska na územie Slovenskej republiky. Náves kamiónu s odpadom bol zaistený políciou a bude iniciované konanie na vrátenie odpadu do krajiny pôvodu.

Uvedený prípad je výsledkom prehĺbenia spolupráce príslušníkov Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky a odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ v oblasti kontroly aktivít spočívajúcich v protiprávnom dovoze odpadov na územie Slovenskej republiky z iných krajín.

V tejto súvislosti polícia upozorňuje podnikateľskú verejnosť, aby si dôsledne preverovali zákonnosť aktivít, ktoré sú im ponúkané najmä zahraničnými subjektmi, nakoľko sa vystavujú zákonným postihom a sankciám, vrátane zaisťovania motorových vozidiel a návesov, pri protiprávnych prepravách odpadov.

Kto, čo aj z nedbanlivosti, nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dokedy sa bude tolerovať dovoz odpadu z celej EÚ, nielen ako je na záberoch, ale aj plasty a guma? Tieto štáty si chránia čisté životné prostredie a my blbci tu staviame spaľovne pre celý kontinent? Nech si každý štát postaví svoje spaľovne a likviduje odpady na svojom území! Možne, že nás preto prijali do EÚ, aby nám zničili naše hospodárstvo a mali kam vyvážať odpad, a aby sme boli odkázaní na dovoz od nich. Čo a aké zmluvy s nimi podpísali naši pohlavári?

  2. Máte pravdu. Ostatným šetríme peniaze. My na to máme. Už sme jedno smetisko a čo ešte budeme. Budú nás potkany nosiť.

  3. A takých neandertálcov potrebujú v EU. V Bruseli nás uistia, že sme rovnocenní a nám to stačí. Potom sem dovezú bordel a my sme ešte radi, ako sme prospešní pre Európu.

  4. Však preto nás do EÚ prijali, aby sa oni odpadu zbavili a tiež aby nám zničili hospodárstvo, aby sme boli odkázaní na dovoz od nich, nie aby nám a iným podobným krajinám pomohli. Však aj prideľovanie eurofondov. Dávajú také podmienky, ktoré sa len ťažko dajú splniť a potom peniaze vrátiť. Ale oni si svoje povinnosti splnili. Tak aj dotácie poľnohospodárom. Iné pre seba, iné pre nás. Ale sme nenapraviteľní. Stále si ničíme úrodnú pôdu pre privandrovalcov. Oni si ju chránia. A mnoho iných vecí je, ktoré nás trápia, ale našich politikov nie. Je im jedno, čo bude ďalej, čo bude v budúcnosti, čo necháme po nás čo príde ďalšia generácia. Mesačnú krajinu.

  5. úvaha 23. novembra 2022, 20:42 – ziadna EU nam sem odpad nenavaza. Navazaju ho OBCHODNICI, ktori na jeho skladovani zarabaju.
    Ani jeden z obchodnikov si odpad nenavaza na SVOJ POZEMOK do vlastnej zahrady vedla rodinneho domu, v ktorom zije. Prenajmu si pozemky, haly, alebo odpad proste vylozia kdekolvek, kde to je mozne.

    Ze vedenie Mesta Sered (statutar a este stale primator Tomcanyi) nezamedzilo viac menej jednorazovemu vyvezeniu plastoveho odpadu do arealu MILEXu, som ochotny prepacit.

    Ale ze PRIMATOR TOMCANYI VEDOME UCINNE NEKONAL napriek dlohodobemu zvazaniu plastoveho odpadu na MESTSKY POZEMOK a este si otvara hubu na tych, ktori toto VEREJNE KRITIZOVALI, je akutny pripad pre POLICIU.

    Obcania sa musia pytat minimalne Tomcanyiho, Vargovej a Slahuckovej, ako to vidia dalej aj s tymi tonami nevytriedeneho (no z mestskych penazi vydotovaneho) na mestskom pozemku naskladovaneho BRO.

    Alebo snad pockame, aby priroda vzala to, co dala?

  6. pre Miloš Majko 23. novembra 2022, 21:15
    Práve vstupom do EU a Schengenu sa zlikvidovali hranice aj s kontrolami na nich. A presne toto umožnilo navážať sem čokoľvek a akomkoľvek množstve. Námatkové kontroly nič neriešia. Hranice ako také mali ostať zachované. Stačí sa pozrieť do obchodov. Dovezený tovar okolo kvality ani nešiel. A keď sa náhodou aj zriadia nejaké kontroly ako bolo nedávno v ČR po prúseroch s dovozom mäsa z Poľska, tak hneď je v Brusselli krik, čo si to dovoľujú. Bohužiaľ, EU je ukážka neschopnosti a bordelu.

  7. Anonym 23. novembra 2022, 22:48 – Schengensky priestor bez hranic s volnym pohybom ludi a tovaru je mimoriadne dobrym a potrebnym pre sucasnu EU. Ak funguje ochrana vonkajsej hranice Schengenu. Ale to je o inom.

    Opakujem a zdoraznujem – EU ani otvorene hranice vo vnutri Schengenu NIE SU PROBLEMOM. Problemom je ENVIROMENTALNA KRIMINALITA a umoznenie jej fungovania tak, ako to konkretne u nas v Seredi umoznil este stale primator a statutar mesta Tomcanyi minimalne tym, ze problem NERIESIL ani vtedy, ked bol uz VEREJNE dostatocne intenzivne UPOZORNOVANY na neho upozornovany.

    No a pani Slahuckova zmenou postoja pri hlasovani v komisii bola jazyckom na vahach, kedy ziskal pozemok rovnaky konatel aj ked s inou s.r.o. na obdobie dalsieho roka.

    Zial, nepomohlo ani VEREJNE UPOZORNOVANIE na fakty, ze firma dlhuje mestu nemale financie a ze to s najvacsou pravdepodobnostou dopadne znovu rovnako.

    A dopadlo…

  8. Zaujímavé je, že ani jeden z kandidátov na primátora nemal v programe, čo bude s Milexom, Malým Hájom a lužencom. Tejto téme sa všetci vyhli. A ďalšia vec, na hraniciach by mali kontrolovať každý kamión a vrátiť ho späť aspoň zatiaľ, pokým si vývozcovia neuvedomia, že sa to nevypláca. Pokiaľ ho pustia cez hranicu, jemu je to jedno kam to vysype.

  9. odpad 24. novembra 2022, 8:33 – odmietam tieto nesystemove riesenia.

    Je to ako instalacia retardera na cestu pre jedneho alebo minimalne promile arogantnych zmrdov, ktori si myslia, ze mozu vsetko. A doplati na to aj dalsich 99% slusnych vodicov zdrzovanim a nicenim si aut.

    Je potrebne pracovat na tom, aby si arogantne prasata nedovolovali robit skladky cudzich odpadov na cudzich pozemkoch a aby kompetentni a za spravu cudzieho majetku plateni a zodpovedni funkcionari si plnili zverene ulohy.

    Ak zlyha jeden alebo druhy, je nevyhnutna represia.

    To je cesta, nie sustavne zvysovanie nakladov pre spolocnost a tym plytvanie zdrojmi. Je potrebne potrestat dve arogantne a nenazrate prasata. Spinavi a zakerni zmrdi si totiz VZDY a za kazdych okolnosti najdu cestu, ako system obidu a peniaze zarobia…

  10. Pre: odpad 24. novembra 2022, 8:33

    Čo sa týka problému v lokalite Malý Háj tak verím, že nové vedenie bude intenzívne tento problém riešiť resp. sa to dotiahne do zdarného konca.

    Len mi prosím vysvetlite, ako by mali naložiť s problemom Milexu a Luženca? Keďže v oboch prípadoch ide o súkromné vlastníctva, tak má mesto zviazané ruky alebo len veľmi malé a neefektívne nástroje na spôsob riešenia. Pri luženci je to už otázka na štátnej úrovni, prečo sa nič nerieši a Milex…Milex asi budeme ešte musieť nejakú dobu trpieť…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img