ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Enviropolícia obvinila ženu za „nelegálnu množiareň“ psov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Vyšetrovateľ Enviropolície oddelenia Nitra (celý názov: odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ) vzniesol obvinenie 44 ročnej žene z Hurbanova za pokračovací prečin Zanedbanie starostlivosti o zviera (§ 305b Trestného zákona) a za pokračovací zločin Podvod (§ 221 Trestného zákona).

Enviropolicajti zistili, že od septembra 2020 do marca 2021 mala predať viacerým osobám prostredníctvom internetovej stránky minimálne sedem šteniat vo veku 7 a 8 týždňov plemien „maltezák, maltézsky pinč a yorkshirsky teriér“ za sumy od 340 do 380 eur. Šteniatka boli choré a trpeli nákazlivými chorobami. Tri z nich následkom zlého zdravotného stavu uhynuli a ďalšie tri museli byť usmrtené veterinárom. Jedno šteňa sa vďaka včasnému zásahu veterinárneho lekára podarilo zachrániť.

Vyšetrovanie tiež preukázalo, že do decembra roku 2021 obvinená v Hurbanove deviatim psom plemena „maltézsky psík a yorkshirsky teriér“ a ôsmim šteňatám tých istých plemien neposkytovala adekvátnu starostlivosť v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti, ako aj ďalšími právnymi predpismi upravujúcimi ochranu spoločenských zvierat. Dve šteňatá vo veku maximálne 5 až 6 týždňov boli podvyživené a mali pozitívny test na psí coronavírus, obe neskôr uhynuli. Všetkým deviatim dospelým psom bola v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti spôsobená dlhodobá a pravdepodobne aj trvalá porucha správania, nakoľko psy nie sú socializované a pri manipulácii prejavovali známky strachu a agresivity.

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že akékoľvek bezdôvodné konanie smerujúce k zraneniu alebo usmrteniu zvieraťa je protiprávnym konaním v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti. V prípade, že osoba týra zviera, hoci bola za obdobný čin v predchádzajúcich 12 mesiacoch postihnutá alebo za taký čin bola v predchádzajúcich 24 mesiacoch odsúdená alebo týra zviera zvlášť krutým a surovým spôsobom, alebo utýra zviera,  je takéto konanie považované za trestný čin a môže byť potrestaná odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky. Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha vyššie uvedený čin na viacerých zvieratách, alebo verejne alebo na mieste prístupnom verejnosti alebo na zvierati osobitne chránenom zákonom, alebo závažnejším spôsobom konania.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img