ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ďalšia časť strechy kaštieľa je obnovená. Toto sa našlo v jej podkroví.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný Hrad / Nájomca seredského kaštieľa ukončil 2. etapu obnovy strechy nad vyššou časťou západného krídla. Kedysi bola na prízemí známa Zámocká vináreň.

Počas obnovy strechy kaštieľa sa v podkroví našiel fragment novín s hebrejským textom a zošit s maďarským rukopisom. Vyše sto rokov starý zošit bol kedysi súčasťou účtovnej agendy baróna Henricha Ohrensteina.

Predstupujúcu časť krídla kaštieľa so štyrmi iónskymi stĺpmi dal postaviť gróf Karol Esterházy v klasicistickom slohu okolo roku 1820. Približne v rovnakom čase vysadili vedľa kaštieľa dnes už mohutný čierny orech.

 

zdroj: Občianske združenie Vodný Hrad Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nepoznam zamer vyuzitia ale môj predpoklad je ze tato investicia a rekonstrukcia bude dost narocna a pocitam ze si tento projekt v Seredi nezarobi ani len na prevadzkove energie. Opravte me niekto ak sa mýlim.

  2. Pre občan Serede – keby boli všetci ako ty, tak z Paríža by bol jeden veľký park s chodníkmi. Ale nemusíš chodiť ďaleko, stačí sa ísť pozrieť do Galanty. Ty budeš asi nejaký futbalový funkcionár, že?

  3. Fandím rekonštrukcii kaštieľa. Veľmi sa teším, že toto mesto bude mať niečo nové, niečo krásne, čo pritiahne pozornosť. Obdivujem všetkých, ktorí okolo tohto projektu makajú. Držím Vám palce. Toľké roky bola táto pamiatka zanedbaná a konečne sa našli ľudia, ktorí sa nebáli do toho pustiť. Ďakujeme.

  4. Kastiel je paradny, pamatam si ho este ked fungovala vinaren. Keby mesto nejeb…. peniaze do primitivneho futbalu a kazdy rok ich investovalo.do.lastiela, by uz inac vizeral. Dufam ze to novy primator zatrhne a konecne aj ine sporty dostanu peniaze.

  5. Trosku skreslene. Ten sukromnik to sice deklaruje ale v podstate si to financuje cez rozne vyzvy a podporne programy statu. Takze to v konecnom dosledku zaplatia obcania statu. A ten sukromnik si to len menezuje.

  6. A energie aspon na prevadzku si to bude ako zarabat? Vie niekto napisat? Lebo len eufória to nazaplati. Ci bude sa ziadat dotacia od mesta na energie?

  7. Strechu menili cca pred 30 rokmi ak si dobre pamatam. Teraz ju menia znova. Naco je to dobre…stary hnily kastiel treba zrovnat so zemou. Je to iba jama na peniaze. Historia zaujima uz malokoho. Deti a mladez uz vobec.

  8. treba sa pozriet na vnutro kastiela,ta ruina bude stat miliny eur,a co tam bude kniznica?alebo muzeum? trapna restika co nepojde od zaciatku?drahe spasy na dnesnu dobu

  9. Aha čiže keď peniaze čo sú vyčlenené na obnovu pamiatok použije na obnovu pamiatky tak je to jedno lebo to platia občania. No nie, nie je, lebo takto sa spraví niečo v Seredi, keby o to nepožiadal tak peniaze idú mimo Sereď. Nehovoriac že určite nie všetko má len z ext. zdrojov.

    Aj energie si bude platiť sám, a restika pôjde určite lepšie ako nejaké ABcko.
    A kultúrnych mrzakov, že treba zrovnať históriu zo zemou, kľudne si choďte do City Areny, pri kaštieli by ste zavadzali.

  10. Ty si to vykreslil, akoby to bolo úplne jednoduché. Len tak. Škoda že si sa toho nechopil skôr ty. Už roky sme mohli mať krásny opravený kaštieľ. Škoda!

  11. Anonym 20. novembra 2022, 22:26
    Okolo roku 1991 Pamiatkostav Zilina opravoval strechu. Ale nepamatam si uz v akom rozsahu. Kamarat mi tam robil.

  12. Spomínanú nekoncepčnosť a dokonca neodbornosť potvrdzuje aj aktuálne stanovisko odborníkov, ktorí hovoria, že Pamiatkostav Žilina pri rekonštrukcii strechy nad bastiónom urobil niečo, čo malo vyzerať úplne inak. Medzera medzi korunnou rímsou a okrajom strechy je tam dodnes.

  13. Nie som zo Serede ,ale moji predkovia boli a zažila som tam krásne časy detstva ,keď v Čepeni ,v každom dome boli húsky , ľudia sedávali na lavičkách pred domami , keď môj dedko veselo spievali spolu s inými chlapmi v miestnej krčme ,síce na obyčajnej drevenej lavici ale bolo veselo ,nie ako teraz. Keď sa tade preháňajú na autách neuctívo

    . V Čechách nikto kaštiele nelikvidoval , ,aj keď vznikol socializmus, v každej dedine takmer máte krásny kaštieľ ,v každom okrese zámok , rybník. Krásne prostredie.Nik neraboval . U nás ,na Slovensku to bolo iné a je iné . Bohužiaľ . Myslím ,že kaštieľ do Serede patrí , má historickú, nezaplatitelnú hodnotu. Určite zlepší aj povedomie o meste . Držím palce reštaurátorom a všetkým ,kto sa zašlúži o jeho obnovu.

  14. myslite,ze do serede kastiel patri?a co tam bude ked ho nebodaj zrenovuju?sered kazdy obchadza,tu mozete postavit aj windsor,kazdy sered obide a opluje.

  15. Bohu žiaľ, spoločnosť vychovala v nás poväčšine iba kritikov:-) Ľudia prestávajú mat úctu k sebe,jeden k druhému a už vôbec nerozumejú histórii. Aj tu z mnohých komentov cítiť,že ľudia uvažujú materialisticky.Prečo vo všetkom vidia iba zisk,peniaze, prečo si nevážia to,čo nám zanechali naši predkovia ? Nič iné mi nenapadá len,že z komunizmu sme sa prepracovali k materializmu.

  16. Tý protikaštýlové komenty jako keby písal sám Tomčány, Krajčovič alebo Veselický. Tak sa o nom bavili len ony.

    Škoda, že ho nestihly za 12 rokov ich vlády zbúrat. Vdačný Seredany im mohli postavit v parku pomnýk, že týto slovenský narodný demokratycký hrdynová zlikviduvaly tú ruinu, čo celé roki špatyla naše pekné mesto, Vet to sa nepodarylo ani komunistom a tý vládly dlhšý.

  17. Tiež nechápem, prečo sa takéto opachy zbohatlíckých akože pánov, ktoré voľakedy stavali naši chudobní a ožobrečení predkovia, ktorí trpeli pod ich vládou. Ak by ste preštudovali staré matriky z rokov 1700-1900, tak by ste sa čudovali, čo robila cirkev mladým dievčatám z ich narodenými deťmi.

  18. Zabudla som doplniť, myslím si, že tie peniaze by mesto Sereď, ktoré poznám aj keď nie som obyvateľom tohto mesta, vedelo využiť inak, tak ako to tu niektorý v komentoch uvádzajú. Žiaľ
    treba uprednostniť staré schátrale usadlosti a spomínať na to ako sa žilo zbohatlíkom, viď presne ako teraz

  19. Anonymus aké peniaze dalo alebo dá mesto Sereď na kaštieľ? Vidno že tu nežiješ, kravy s takým zmýšľaním ako ty tu nepotrebujeme.

  20. ..uvidíme aké peniaze dá mesto na kaštieľ, keď pán ktorý je poslancom je aj zároveň investorom rekonštrukcie kaštieľa. Určite budeme sledovať tú transparentnosť a stret záujmov..

  21. A nie len to ale cisto nahodne sa jeho meno objavilo v dvoch komisiach ktore budu doporucovat financny tok prave aj do kastiela. Zda sa mi ze sa tu nic nezmeni ale prave naopak ked vidim tie mena a ich prepojenia, je to cista katastrofa. Tak noe len ze sa budu nalievat peniaze do bezednych jam ako je stadion, futbal, platy hračom, nieco podobne basketbal a tak uz pribudnu aj kastiel a tenisove kurty pre bohatu kastu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img