ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Cudzinec si prostredníctvom pošty v balíkoch z USA posielal na Slovensko drogy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na základe podnetu Kriminálneho úradu Finančná správa o možnom dovážaní zakázaných látok s halucinogénnymi a psychotropnými účinkami na územie Slovenskej republiky vyšetrovateľ krajskej kriminálky začal trestné stíhanie vo veci drogovej trestnej činnosti.

V stredu (16.11.2022) na základe operatívno-pátracej činnosti príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy a zadokumentovaného priebehu vyšetrovania bola v súčinnosti s policajtmi bratislavskej krajskej kriminálky vykonaná policajná akcia s názvom KEBAB, v rámci ktorej zadržali 29-ročného občana Turecka. Muž bol zadržaný na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pri preberaní štyroch zásielok – balíkov, o celkovej hmotnosti približne 12 kg, deklarovaných ako zásielky s obsahom oblečenia. Predbežným znaleckým skúmaním bolo zistené, že v balíkoch sa nachádzali plastové vrecká s obsahom konope, z ktorého by bolo možné pripraviť celkovo 3.555 bežných jednorázových dávok drogy.

V rámci vyšetrovania bolo zároveň preukázané, že muž si v doposiaľ presne nezistenom čase a z doposiaľ neznámeho miesta nechal zaslať prostredníctvom pošty ďalší, balík o hmotnosti 1.842 kg. Aj ten deklaroval ako balík s obsahom oblečenia, avšak počas kontroly v priestoroch pošty bolo zistené že deklarovaný obsah sa nezhoduje s reálnym obsahom balíka. V balíku sa totiž nachádzali plastové sáčky s obsahom sušenej zelenej rastliny. Podľa výsledkov expertízneho skúmania by zo zaisteného množstva bolo možné vyrobiť celkovo 1.855 bežných jednorazových dávok drogy.

To však nebolo všetko. Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave spolu s príslušníkmi Finančnej správy v ten istý deň zrealizovali dve domové prehliadky a dve prehliadky nebytových priestorov. Počas nich bolo zaistené väčšie množstvo omamných a psychotropných látok, ako napr. MDMA (79 bežných jednorazových dávok drogy), kokaín (2.215 bežných jednorazových dávok drogy), konope (1.022 bežných jednorazových dávok drogy), zaistená finančná hotovosť v rôznych menách v hodnote prevyšujúcej cca 60.000,-EUR a zaistené osobné motorové vozidlo. V rámci vyšetrovania bolo preukázané, že cudzinec na svoj biznis využíval aj obchod v centre Bratislavy, kde predával komponenty s obsahom výťažkov konope a iných omamných a psychotropných látok. Aj v jeho priestoroch bola vykonaná prehliadka a počas nej zaistené rôzne predmety dôležité pre trestné konanie, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu. Vzhľadom na veľké množstvo zaistených predmetov neboli všetky podrobené znaleckému skúmaniu a preto je vysoký predpoklad, že po ukončení znaleckého skúmania bude množstvo zaistených omamných a psychotropných látok ešte vyššie.

Na základe vyššie uvedených skutočností bolo preukázané, že zadržaný muž si dal pripraviť, zadovážil si a prechovával omamné a psychotropné látky v hodnote zodpovedajúcej minimálne 26.600 ,- Eur.

Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky v tejto súvislosti vzniesol obvinenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov ich držania a obchodovania s nimi 29-ročnému Berkovi U. občanovi Turecka. Muž bol po vykonaní potrebných úkonov umiestnený v cele policajného zaistenia. Zo strany vyšetrovateľa bol spracovaný aj podnet k jeho väzobnému stíhaniu. V prípade preukázania viny pred súdom hrozí obvinenému mužovi v zmysle zákona za toto konanie trest odňatia slobody na pätnásť až dvadsať rokov.

Zdroj: Polícia SR – Bratislavský kraj

– – –

Tlačová správa Finančnej správy SR

Namiesto oblečenia sa v balíkoch z USA nachádzali drogy. Takýto počin sa nevyplatil príjemcovi balíka, na ktorého si posvietili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy v spolupráci s Políciou SR – Bratislavský kraj .

V rámci akcie Kebab sa kriminalistom podarilo zadržať občana Turecka, ktorý na Slovensko takýmto spôsobom dovážal omamné a psychotropné látky (OPL). Celkovo kriminalisti zaistili až 15 kilogramov drog. Ak by páchateľ niektoré z nich predal na čiernom trhu, mohol by zinkasovať viac ako 56 tisíc eur.

Finančná správa zadržala podozrivé balíky zo Spojených štátov amerických. Ich odosielateľ deklaroval, že obsahujú oblečenie. Dôkladná colná kontrola, aj za pomoci služobného psa, však potvrdila opak. V deklarovaných balíkoch s oblečením sa nachádzali drogy.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img