ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Výstava „Sereď a Šintava v minulosti, najnovšie výsledky archeologických výskumov“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi / Vážení priatelia, srdečne Vás pozývame na novú výstavu SEREĎ a ŠINTAVA V MINULOSTI, NAJNOVŠIE VÝSLEDKY ARCHEOLOGICKÝCH VÝSKUMOV.

Výstavu pripravili:
Mestské múzeum v Seredi – Mária Diková
Archeologický ústav SAV, v.v.i. – PhDr. Klaudia Daňová, PhD. Mgr. Pavol Bobek, PhD. Mgr. Branislav Kovár, PhD. Mgr. Michal Holeščák, PhD.

Výstava bude otvorená 25. 11. 2022 a potrvá do 31. 1. 2023.

Rozvoj Serede ale aj Šintavy znamená rozsiahly stavebný boom, ktorý so sebou prináša aj príležitosti preskúmať dosiaľ nedotknuté územia. V rokoch 2018 – 2022 sa archeológom podarilo objaviť nové sídlisko z mladšej doby železnej a zo stredoveku v polohe Prúdy, kde sa momentálne realizuje výstavba novej obytnej štvrte. Z novovekých historických záznamov je táto lokalita známa najmä vďaka tehelni. Jej pozostatky skúmajú pracovníci Archeologického ústavu práve v týchto dňoch. Niekoľko nových poznatkov o živote mesta v stredoveku poskytol aj rozsiahly projekt rekonštrukcii okruhov kotolní v roku 2019. Zaujímavé informácie priniesol archeologický výskum v Šintave, kde bola realizovaná výstavba IBV Nad vŕškom. Stredoveké a novoveké nálezy boli reprezentované najmä sídliskovými jamami tzv. zásobnicami, no podarilo sa objaviť aj kamennú pec. K najväčším prekvapením aj pre samotných archeológov bolo zachytenie opevnenia v podobe priekopy datovanej rádiokarbónovou metódou 14C do stredoveku.

Prezentované sú výskumy na stavbách: 2018 – 2022 – Sereď – Polyfunkčná zóna Prúdy 2019 – Sereď – Rekonštrukcia okruhov kotolní K4, K5, K9 2020 – Šintava – IBV Nad vŕškom pozemné komunikácie a inžinierske siete.

Výstava vznikla s podporou grantových projektov: APVV – 18-0276 Prostredie a sídliskové siete mladšieho praveku na príklade vybraných období a regiónov Slovenska VEGA – 2/0139/21 Mobilita pravekých, protohistorických a historických spoločenstiev na Slovensku a jej prejavy v archeologických prameňoch.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img