ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

S úctou k včelám – Slovensko má prvý včelí úľ s výnimočným prístupom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Záhorácky klub podnikateľov, Holíč |MM|  Včely sú na Zemi oveľa dlhšie ako človek. Napriek tomu sa niektorí včelári snažia diktovať im, ako majú fungovať. Na Slovensku preto vzniklo prvé miesto s novodobým prístupom k včelstvu, k ich nenahraditeľnej práci a úžitku pre ľudstvo. Funguje na princípoch, ktoré majú na prvom mieste zdravie včiel, nie ekonomický úžitok.

Do mesta Holíč na západnom Slovensku dnes zo susedných Čiech prichádza projekt vytvárajúci blahodarné prostredie pre život včiel. Jeho autorom je Zdeněk Sedlák so svojimi kolegami zo spoločnosti EPRIN. Ide o prvú technologickú spoločnosť, ktorá takýmto spôsobom prispieva k podpore životného prostredia a pomáha planéte. Na území Českej republiky už vybudovali 96 včelstiev. Od konvenčných včelárov sa odlišujú v prístupe k prirodzenému prostrediu včiel, ich zdraviu a ďalšiemu životu.

„Väčšina konvenčných včelárov je zvyknutá stáčať z úľov všetok med. To však nie je správne. Aj včely potrebujú svoj vlastný med ako dôležitú súčasť vlastnej výživy. Včelári to vedia, a napriek tomu ho nahrádzajú lacnejším cukrom, ten však pre včely nemá ani zďaleka rovnaký osoh. Projekt Zachráňte včely má pravidlo, že dostatok medu nechávame včelám, aby aj tie boli zdravé,” opisuje princíp projektu jeho zakladateľ Zdeněk Sedlák.

Med je prirodzenou stravou včiel v zimnom období. Vzniká vysušením nektáru či medovice, čo včely nazbierali na kvetoch rastlín, na listoch a ihličí. Počas tohto procesu včely med obohacujú svojimi enzýmami, čím mu dodávajú spolu s minerálmi, vitamínmi a bielkovinami jeho výnimočné schopnosti.

„Med je antibakteriálny, nekazí sa, je to výnimočný produkt prírody. Musíme však chrániť pôvodný systém jeho vzniku. A ten začína pri zdravých včelách, preto si med od včiel zoberieme iba vtedy, pokiaľ ho majú dostatok pre seba. Pokiaľ nemajú med naviac, nezoberieme im ani kvapku, je dôležité nechať ho pre včely, iba tak sa môžu rozvíjať. A my, včelári, nemusíme robiť nadmerné množstvo zásahov do ich fungovania. Pokiaľ sa včelám darí, sú ochotné sa s nami podeliť o prebytok svojho medu,” vysvetľuje včelár Tomáš

Görig. „Kvôli včelám sa netreba vzdať ani mestského pohodlia. “Firemné” včelstvá môžu byť inšpirujúce, ekologicky udržateľné a ekonomicky výnosné pre každého, ideálnym miestom pre včely sú aj mestské strechy. Aj keď by sa to nemuselo zdať, med od mestských včiel býva dokonca čistejší ako ten z vidieka. V meste totiž medonosný hmyz neohrozujú pesticídy, ako je tomu v poľnohospodárskej krajine,” motivuje autor projektu Zdeněk Sedlák.

Už Albert Einstein vyhlásil, že pokiaľ vymrú včely, ľudstvo ich prežije iba o štyri roky. Organizácia Earthwatch Institute prehlásila v roku 2019 včely za najdôležitejší organizmus a živé stvorenia na planéte.

„Veľmi nás teší spolupráca s českými kolegami a skutočnosť, že sa podarilo umiestniť prvý včelí úľ tohto druhu aj na území Slovenska. Veríme, že týmto prispejeme nielen k vytváraniu prirodzeného prostredia pre včely, ale taktiež to pomôže v rozvoji zdravého včelárstva, a že inšpirujeme ďalších včelárov a ďalšiu generáciu v správnom prístupe k prírode,” povedal Martin Vach zo Záhoráckeho klubu podnikateľov.

Prispieť k záchrane včiel môže každý z nás, nemusí si hneď zakladať vlastný úľ. Stačí, ak budeme kupovať med od regionálnych včelárov, alebo necháme včelám v exteriéri svojho domu misku s vodou, aby sa mohli napiť. A najlepšie urobíme, ak vo svojom okolí necháme rásť pôvodné kvety, ktorých je v poslednom období úbytok. Sú pre včely nenahraditeľné. Podľa posledných štúdií totiž práve úbytok kvetín a lesov v dôsledku klimatických zmien, spolu s používaním pesticídov, spôsobilo zmenšenie včelej populácie o 90 %.

Aktívnym prístupom chce projekt podporiť aj Martin Štepán, člen Záhoráckeho klubu podnikateľov a zakladateľ OZ Spoločne pre Skalicu. Dáva si za cieľ zaradiť v tomto smere mesto Skalicu medzi mestá ako New York, Londýn, Viedeň, Praha alebo Zvolen, Považská Bystrica, Kežmarok a Lučenec.“ Práve vďaka úbytku prirodzeného prostredia, chorobám a klimatickým zmenám sa rapídne znižujú počty včiel. Môžeme však povedať, že práve mestské prostredie, v ktorom nie sú používané agrochemikálie a geneticky modifikované rastliny, je prospešné pre včely. Tvorba zelených striech, výsadba stromov, kvetnatých lúk alebo extenzívny typ kosenia sú kroky, ktorými môžeme v mestskom prostredí podporiť tieto nenahraditeľné tvory a biodiverzitu.”

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V tomto clanku je niekolko nezmyslov :
    1. Slovensko má prvý včelí úľ s výnimočným prístupom – je to ul typu Flow Hive, pouzivany v Australii. Na Slovensku sa zacal predavat cca 5 rokov dozadu, na nase podmienky nieje zrovna najvhodnejsi,
    2. Väčšina konvenčných včelárov je zvyknutá stáčať z úľov všetok med – med sa vytaca len z mednika, vcely maju nadalej med v plodisku, v podobe medoveho venca, ak je slaba znaska, tak sa im nechava v medniku niekolko plastov s medom, urcite sa im vsetko nezoberie,
    3. Medovica je produkt vosiek, su to ich vylucky, ktore nedokazu stravit, vcely ich teda nezbieraju z listov ani z ihlicia,
    4. Už Albert Einstein vyhlásil, že pokiaľ vymrú včely, ľudstvo ich prežije iba o štyri roky. – Vyrok je to pekny, ale nepravdivy. Okrem vciel mame velke mnozstvo inych opelovacov, tymto vsak nechcem spochybnovat dolezitost vcely medonosnej.

    Pride mi to len ako obycajna reklamna kampan.

  2. pre anonym:

    Ty asi nebudes najostrejsia ceruzka v peracniku, ze? 🙂

    Mas tam napisane, ze je to produkt vosiek. Cize ju zbieraju z vosiek, nie z ihlicia

  3. Ty dement so struhatkom. Medovicu vosky vylucuju na ihlicie a na listy. A tam ju zbieraju vcely. Ty asi budes tiez vyznavac skrystalizovaneho medu, lebo je to znak kvality.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img