ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Literárny večer Ruženy Scherhauferovej v mestskom múzeu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V mestskom múzeu v Seredi sa v piatok 11.novembra konal literárny večer Ruženy Scherhauferovej, na ktorom slávnostne uviedla svoj nový román LÁSKA Z BAGDADU.

Dielo je v poradí dvanásta kniha, ktorá autorke vo vydavateľstvách na Slovensku vyšla. Jej doménou sú spoločenské námety, láska, rodina a vzťahy, ktoré farbisto interpretuje do svojich románov. Jej spisovateľský rozsah je veľmi rozmanitý, vo svojich dielach sa dotýka tém ako manželstvo, manželský trojuholník alebo gamblerstvo, prostitúcia a pod.

Román Láska z Bagdadu má podtón romantiky v spleti zložitých spoločenských pravidiel. Sára sa narodila Slovenke a Iračanovi. Už ako dieťa bola nevšedným zjavom a v čase dospievania sa pre výnimočnú krásu stala stredobodom pozornosti mužov. Po štúdiách na Slovensku sa jej otec vrátil s rodinou do Iraku a Sára si zvykala na nové podmienky. Ako štrnásťročná sa zoznámila s mladíkom o tri roky starším, Aramom. Zaľúbili sa do seba, ibaže ich láska musela zostať v tajnosti…

Román vydalo vydavateľstvo Fortuna Libri a obálku navrhla zahraničná grafička. Autorka rukopis spracovávala tri roky. Čitatelia knihu zatiaľ hodnotia pozitívne. Medzi recenziami nájdeme napr. … Veľmi pekná kniha a neskutočne dobre napísaná…Smutný ale pekný príbeh, ktorý nekončí happyendom ale práve naopak má veľmi smutný koniec…Je to presne ten žáner aký mám ja rada .Vrelo odporúčam na pekne strávené večeri pri dobrej knihe…

Úryvky z knihy počas literárneho večera pútavo čítala Eva Mančíková. Hosťkou podujatia bola aj ďalšia spisovateľka Dana Hlavatá, ktorá prítomným porozprávala podrobnosti z jej spisovateľskej kuchyne, o piatich knihách bájok pre deti, ktoré napísala, ale aj o tom ako vyzerá spolupráca s nakladateľstvom. Napísala desiatky rozhlasových hier a dramatických pásiem, televíznych scenárov, rozprávok, stovky kriminálnych i životných príbehov, fejtónov, poviedok. Dramaturgicky sa podieľala aj na reláciách pre deti. Napriek tomu netúži po sláve. Odmenou je pre ňu to, ak sa knižka ktorú napíše páči čitateľom. Počas literárneho večera Dana Hlavatá lupienkami ruží pokrstila nový román Ruženy Scherhauferovej a zaželala knihe, aby si našla cestu k milovníkom literatúry a zanechala v ich vnútri hlboký dojem.

Krásnym hudobným doplnkom večera boli piesne v podaní Jany Andevskej. Že Vám jej meno nič nehovorí? Svojho času vyučovala hru na hudobné nástroje na ZUŠ Jána Fišera Kvetoňa v Seredi. Speváčka, multiinštrumentalistka a skladateľka s nenapodobiteľnou farbou hlasu. Z otcovej strany má macedónske korene a práve po ňom zdedila aj hudobný talent – už od šiestich rokov sa venuje hre na husliach. Študovala v Bratislave na konzervatóriu a neskôr aj na VŠMU. Po odchode do USA pokračovala v štúdiu na Hudobnej univerzite v New Yorku. Neskôr k hre na hudobné nástroje pridala aj spev. S návštevníkmi múzea sa rozlúčila známou piesňou Tancuj tancuj.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img