ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Nepoznanie problému znamená nezáujem na jeho riešení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ľubomír Veselický / 9. NOV 2022 /

Najprv niečo zo správ TASR.

V Egypte v nedeľu (6. novembra 2022) otvorili tohtoročnú klimatickú konferenciu OSN. Rozhovory zástupcov vyše 190 krajín zatieňuje geopolitické napätie a rad prelínajúcich sa kríz, čo znižuje očakávania prelomových výsledkov v boji proti globálnemu otepľovaniu. Svet musí do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 45 percent, aby globálne otepľovanie nepresiahlo 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s koncom 19. storočia. Vedci varujú, že nárast teplôt nad túto hranicu by znamenal kolaps ekosystémov a nezvratné zmeny klimatického systému.  

Malá poznámka:  Len či už nie je na riešenia  neskoro. Pamätáte aký “úspešný“ bol Kjótsky protokol prijatý 11. 12. 1997?

Čistota  ovzdušia a  životného prostredia  je  témou,  ktorá zaujíma viac menej  iba zanietených enviromentalistov, hoci  exhaláty a odpady z rôznych technológií  výroby ako  likvidátory života rastlín a živočíchov vrátane ľudí, stále nie sú vnímané ako hrozba číslo jedna pre celú planétu.
Prečo ten nezáujem? Kto nepozná, ten nevie.  Jednou z ciest je maximálna osveta a výchova všetkých ľudí.

Škola robí čo vie. Envirovýchova je na základných školách predmet voliteľný  a podklady si vyučujúci  zháňajú  väčšinou z dostupných   portálov na internete. Podľa slov riaditeľky ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi Paulíny  Krivosudskej citujem: „Školy implementujú do osnov všetkých predmetov prierezovú tému environmentálna výchova. Environmentálne témy sa nachádzajú čiastočne  v prírodovede či biológie, ale nakoľko sa problematike nevenuje dostatočná pozornosť, niektoré školy si z disponibilných hodín vytvárajú predmety s environmentálnym zameraním napr. ekológia.“

Zdrojom kvalitných a fundovaných informácií pre laickú verejnosť bol ešte nedávno Enviromagazín. – odborno-náučný časopis o životnom prostredí, ktorý vydávalo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia. Vychádzal šesťkrát ročne.  Dnes je to minulosť.
Preto som  10. 8. 2022 poslal list ministrovi životného prostredia, v ktorom som sa ho pýtal kto o zrušení Enviromagazínu rozhodol a ako ho zdôvodnil.
Po urgencii bezmála trojmesačného  ticha som  v piatok 4. 11. 2022 dostal  e-mailom odpoveď v tomto znení:

Vážený pán Veselický,

oddeleniu komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) bol dňa 10.8.2022 osobne doručený Váš list č. 23132/2022, v ktorom sa obraciate na pána ministra Budaja s dvoma otázkami týkajúcimi sa časopisu Enviromagazín. Váš list nebol oddelením komunikácie vyhodnotený ako žiadosť o sprístupnenie informácie podľa zákona č. 211/2000 Z. z.  

K Vašim otázkam si MŽP SR dovoľuje uviesť nasledovné:

  1. Kto rozhodol o zrušení vydávania Enviromagazínu?
    Vydávanie časopisu bolo pozastavené listom ministra životného adresovaného generálnemu riaditeľovi Slovenskej agentúry životného prostredia dňa 18.5.2021.  
  2. Kto a ako zrušenie vydávania Enviromagazínu zdôvodnil?
    Dôvodom pozastavenia vydávania časopisu bolo plánované nahradenie tohto tlačeného periodika webovým portálom, a to s primárnym cieľom všeobecne eliminovať spotrebu papiera a tým postupne znižovať negatívny dopad na životné prostredie.
    Verím, že Vám táto odpoveď dostatočne zodpovedala obe Vaše otázky.

Prajem Vám príjemný víkend a ostávam
S pozdravom
Bc. Martin Kratkoczky, BSBA

Nech mi je odpustená moja naivita. Domnieval som sa že práve minister životného prostredia  by mal mať v tomto štáte najväčší záujem na informovaní obyvateľov Slovenska o  dôležitosti ochrany  životného prostredia. Zrušenie Enviromagazínu zdôvodnené šetrením papiera považujem za šetrenie na nepravom mieste. Najmä v čase, keď skoro denne vyberám zo schránky propagačné letáky obchodných reťazcov  a územie Slovenska opúšťajú stovky kubíkov  dreva z našich lesov.

 

Príloha: list ministrovi Budajovi List_ministrovií_Jánovi_Budajovi

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Lubos, veci sa maju tak trosku, trosku hodne inak, ale ubezpecujem Ta, ze zruseny Enviromagazin ZIAL nie je pre ekologiu tym najvacsim problemom dneska.

    Osobne zastavam (aj som zastaval) nazor, ze printova verzia kvalitneho casopisu o ekologii je potrebna. Zial, nie je.

    Osobne som rad, ze prave vdaka Enviromagazinu sa aj odborna verejnost mala moznost dozvediet, ako to vyzera, ked luzenec po byvalej NHS prasi a co teda dychali nesi rodicia, dychame my a zial, este dlho budu dychat aj nase deti.

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2020/12/21/enviromagazin-priniesol-pravdu-o-skladke-odpadu-po-nhs-pri-seredi/

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img