ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Sereď komunikuje: čo sú to odborné komisie pri mestskom zastupiteľstve, ako sa utvárajú a akú majú úlohu?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Na webovom sídle mesta Sereď je aktuálne zverejnená výzva na spoluúčasť pri vytvorení komisií mestského zastupiteľstva pre obdobie 11/2022 – 11/2026. Do 16. novembra do 17-tej hodiny máte možnosť podať si žiadosť o členstvo v niektorej z odborných komisií v Seredi. Vaše rady a skúsenosti môžu pomôcť novozvoleným poslancom sa lepšie rozhodovať v nastávajúcom období. Čo vlastne komisia je a aké má kompetencie?

V Seredi pôsobí spolu päť stálych odborných komisií: Legislatívno-právna, Finančná a majetková, Komisia pre rozvoj mesta a životné prostredie, Komisia sociálna a kultúrna, Komisia školská, športová a bytová. Vždy na začiatku nového volebného obdobia sa utvoria komisie v novom pracovnom zložení. Utvoria ich poslanci, ktorí sa v danej problematike cítia doma a odborníci z radov občanov, ktorých si do komisií zvolia samotní poslanci. Ideálne a najprínosnejšie pre mesto samozrejme je, ak si poslanci medzi seba zvolia ľudí so skúsenosťami, vzdelaním a odbornosťou prislúchajúcou danej komisii.

Úlohou členov komisií bude radiť poslancom, rozhodovanie však zostane len a len na poslancoch. „Kompetencie komisií sú vymedzené Rokovacím poriadkom komisií,  ktorý schválilo zastupiteľstvo. Plnia poradnú, iniciatívnu a kontrolnú úlohu pre mestské zastupiteľstvo. Stanoviská komisií k jednotlivým témam rokovania sú všetkým poslancom známe pred hlasovaním, no nie je povinnosťou poslancov riadiť sa pri hlasovaní ich odporúčaniami,“ uviedla Silvia Adamčíková z mestského úradu Sereď. Mestské zastupiteľstvo zvolí z radov poslancov aj predsedov jednotlivých komisií, ktorých môže aj odvolávať.

Komisie zasadajú zväčša raz za šesť týždňov, resp. pred každým zastupiteľstvom a iba k tým materiálom, ktoré spadajú pod ich odbornú pôsobnosť. To znamená, že nie všetky materiály k nastávajúcemu zastupiteľstvu prejednávajú všetky komisie. Odmeňovanie členov komisie je v súlade s rokovacím poriadkom a predstavuje približne tridsať eur za jedno rokovanie.

Ak sa dobrovoľne chcete stať členom niektorej, či viacerých komisií, oznámte to na mail podatelna@sered.sk alebo priamo do podateľne Mestského úradu Sereď, Námestie republiky 1176/10, 926 01  Sereď a o vašom záujme sa dozvedia naši noví poslanci. O tom, koho si vyberú za svojich odborných poradcov, sa dozvieme 24. novembra.

Viac o práci v komisiách si prečítate v Rokovacom poriadku.: 20210305221824_rokovaci-poriadok-komisii-pri-mestskom-zastupitelstve-v-seredi_6042a020a9f615.45907264

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img