ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Rozhovor s novozvoleným primátorom mesta Sereď ONDREJOM KURBELOM

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Po dvanástich rokoch nastáva v Seredi zmena na pozícii primátora mesta. Vo volebnom období 2022 – 2026 zasadne do primátorského kresla Ing. Ondrej Kurbel, ktorý v komunálnych voľbách získal 1 996 hlasov.

Ing. Ondrej Kurbel je autorizovaný architekt Slovenskej komory architektov, má 40 rokov a je otcom troch detí. Viac ako sedem rokov sa venuje práci s mládežou v rámci skautského zboru, ktorého je spoluzakladateľom. Pôsobí vo viacerých občianskych združeniach. V rokoch 2018 – 2022 bol poslancom Mestského zastupiteľstva v Seredi a členom viacerých komisií pri MsZ.

Funkciu primátora Ondrej Kurbel oficiálne prevezme na ustanovujúcom zasadnutí MsZ 24. novembra 2022.

Čo Vás viedlo k tomu, že ste sa rozhodli uchádzať sa o funkciu primátora?

Tých podnetov bolo viac ale rozhodujúcim bol najmä fakt, že som chcel priniesť zmenu v prístupe k rozvoju mesta. Nosné projekty chcem riešiť cez architektonické súťaže tak, aby sme ako mesto dostali čo možno najkvalitnejšie návrhy. V rozhodovaní zavážila aj vyslovovaná dôvera a povzbudzovanie od viacerých ľudí, ktorých si vážim.

Ako hodnotíte spätne predvolebnú kampaň?

Viedli sme pozitívnu a myslím, že vo viacerých ohľadoch aj kreatívnu kampaň, na ktorú dostávame veľmi pozitívne ohlasy. Volebná kampaň by mala byť najmä súťažou programov a som veľmi rád, že aj ostatní kandidáti viedli svoje kampane najmä v pozitívnom duchu. Vážim si to, keďže je to dobrá štartovacia pozícia pre ďalšiu spoluprácu.

Aké boli Vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli výsledky volieb?

Prvé pocity boli hlavne o zodpovednosti, keďže k tejto funkcii pristupujem s pokorou. V kampani mi nezištne pomáhalo veľa ľudí, najmä členovia nášho tímu tomu venovali obrovské množstvo času a úsilia. Preto tam bol aj silný pocit vďaky a samozrejme aj radosť, veď sa podarilo to, čomu sme venovali veľa energie.

Aký je Váš názor na zloženie nového Mestského zastupiteľstva? Myslíte si, že budete vedieť spolupracovať?

Verím, že každý z kandidátov či už na primátora, alebo na poslanca Mestského zastupiteľstva išiel do volieb s cieľom pomôcť nášmu mestu. Je po voľbách a ak chceme, aby Sereď najbližšie 4 roky napredovala, musíme spolupracovať. Rovnako ako ja, tak aj každá poslankyňa a poslanec sa v konečnom dôsledku budú zodpovedať svojim voličom, či boli počas výkonu svojho mandátu pri rozvoji mesta nápomocní alebo nie. Z doterajšej komunikácie som presvedčený, že väčšina poslancov sa nebude chcieť hrať na politikárčenie ale budú rozhodovať samostatne, zodpovedne a v prospech všetkých obyvateľov mesta.

Do poslaneckých lavíc zasadnú všetci štyria kandidáti z Vášho tímu. Vidíte v tom výhodu?

Som naozaj rád, že získali od ľudí dôveru. Viem, že pre mesto budú odvádzať poctivú a kvalitnú prácu. Vážim si však všetkých budúcich poslancov a myslím, že po voľbách by sa zastupiteľstvo nemalo deliť na nejaké tímy, či strany. Sme pomerne malé mesto a každá poslankyňa, či poslanec má osobný kontakt so svojimi voličmi. Pozývam k spolupráci všetkých poslancov a verím, že každý z nich, ak príjme túto ponuku, bude môcť na konci volebného obdobia svojim voličom ukázať zlepšenia, o ktoré sa aj on pričinil.

Čo pozitívne vidíte v meste za posledné roky a naopak v čom vidíte nedostatky?

Spomenúť možno rekonštrukciu parku na ulici Dionýza Štúra, vybudovanie workoutového ihriska, či skateparku. Možnosť zlepšenia vidím v transparentnosti, v komunikácií mesta ale aj v údržbe či starostlivosti o zeleň.

Čo bude prvé čo urobíte vo svojej funkcii?

Chcem sa postupne stretnúť so všetkými kľúčovými zamestnancami úradu a zistiť, v čom vidia oni možnosti zlepšenia chodu úradu a mesta.

Ako poslanec máte skúsenosti so seredskou samosprávou, poznáte zamestnancov MsÚ. Plánujete na úrade nejaké zmeny na vedúcich pozíciách či v radoch zamestnancov alebo si myslíte, že úrad pracuje dobre?

Určité zmeny samozrejme nastanú, nebude to však nič dramatické. Veľká väčšina zamestnancov úradu si určite plní svoje povinnosti zodpovedne a budem rád, keď sa na nich budem môcť spoľahnúť.

Priblížte prosím stručne občanom Vaše plány na nasledujúce štyri roky?

Bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo presadiť čo najviac bodov z našej Vízie pre Sereď. Za mimoriadne dôležité považujem dosiahnuť zlepšenie vo všetkých oblastiach, od sociálnej cez kultúrnu, komunikáciu mesta, transparentnosť, verejné priestory, až po podporu športu, medzi čo radím aj obnovu štadiónu.

Myslíte, že sa Vám Vaše vízie podarí naplniť, resp. kde vidíte naše mesto o štyri roky?

Verím že o štyri roky sa budeme mať za čím obzrieť. Čo sa podarí presadiť ja najmä na poslaneckom zbore.

Ako primátor budete musieť zniesť zvýšenú mieru kritiky. Nová funkcia prináša so sebou aj stratu súkromia a veľkú zodpovednosť. Na druhej strane Vás čaká väčšia „popularita“. Ste na toto všetko pripravený ?

Nie som človek, ktorý by si zakladal na popularite a kritiku dokážem zniesť. Tú konštruktívnu si dokonca rád vypočujem.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img