ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Domácnosti v Seredi sa nedostatku tepla obávať nemusia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Energetika Sereď, s.r.o. /  Témou nielen jesene, ale celého roka je energetická kríza. Bude dostatok plynu? Kam sa až vyšplhajú ceny energií v dôsledku rekordných cien na svetových trhoch? To sú otázky, ktoré trápia celé Slovensko už pár mesiacov.

Rastúce ceny energií sú témou správ prakticky každý deň. Historicky rekordný rast cien plynu a elektriny na burzách už teraz cíti celé Slovensko. Dobrou správou je, že dodávky tepla do domácností v Seredi by počas zimy, napriek napätej situácii s dodávkami plynu z Ruska do Európy, mali byť bezproblémové. „Máme dohodnutý dostatok plynu na výrobu tepla, takže netreba mať obavy, že by sa v zime nekúrilo,“ uisťuje Jozef Krázel zo spoločnosti Energetika Sereď, ktorá zabezpečuje výrobu a dodávku tepla v meste. Ako dodáva, Slovensko aj Európska únia prijímajú opatrenia, aby ho bolo na túto vykurovaciu sezónu dosť aj v prípade zhoršenia situácie s dodávkami plynu z Ruska.

Tou horšou správou je, že, tak ako už mesiace avizujú médiá, ale aj politici, treba počítať s nárastom cien nielen elektriny či plynu, ale aj tepla. „Cenu plynu, ktorá tvorí značnú časť ceny tepla, ovplyvniť nevieme. Tú určujú burzy v zahraničí a aktuálna situácia, vojna na Ukrajine a hrozba zastavenia dodávok plynu z Ruska, ju vyhnala na v minulosti nepredstaviteľné úrovne,vysvetľuje J. Krázel. Ceny elektriny tento rok dramaticky vzrástli aj na viac ako 900 EUR za MWh (megawatthodinu), kým minulý rok to bolo napríklad maximálne 620 EUR/MWh. Pri plyne išli maximálne ceny zo 184 EUR/MWh v roku 2021 až na vyše 319 EUR/MWh v tomto roku, teda stúpli o takmer 80 %.

Aj preto podľa J. Krázela už v minulom období v rámci tepelného hospodárstva v Seredi robili opatrenia v tých oblastiach, ktoré ovplyvniť vedeli. „Už v minulosti sme znižovali spotrebu plynu pri výrobe tepla v Seredi inštaláciou tepelných čerpadiel, ale aj ďalšími opatreniami. Zároveň sme tento rok cez Slovenský zväz výrobcov tepla navrhovali napríklad aj dočasné zrušenie dane z pridanej hodnoty na teplo,“ vysvetľuje J. Krázel. To by podľa neho znížilo náklady domácností na teplo až o 20 %, čo je výška dane, pričom celé zníženie do posledného centu by sa prejavilo v účtoch za teplo.

To, aké ceny tepla budú, zatiaľ nie je úplne jasné. Ešte v júli zverejnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví odhady, že napríklad ceny tepla z centrálnych zdrojov by sa vzhľadom na dramatický nárast cien plynu vo svete mohli na Slovensku zvýšiť v priemere až o 140 %. V prípade domových kotolní, ktoré sa nezaregistrovali na tzv. regulovanú dodávku plynu, respektíve neuzavreli zmluvu na výhodnejší plyn s SPP, sa cez leto očakával ešte vyšší rast. „Situácia sa mení z týždňa na týždeň. V tejto chvíli môžeme povedať iba to, že aj vďaka opatreniam, ktoré sme prijali, sa zvýšia ceny tepla v Seredi citeľne menej, ako odhadoval úrad. Keďže však naše ceny ešte posudzuje práve regulačný úrad, musíme počkať s ich oznámením,“ dodáva J. Krázel.

V prípade domových kotolní, teda bytoviek, ktoré si vyrábajú vlastné teplo, môže byť situácia komplikovanejšia. Ešte v apríli mali možnosť zaregistrovať sa na tzv. regulovanú dodávku, respektíve podpísať zmluvu so štátnym SPP s výhodnejšou cenou. Odhaduje sa však, že tak nespravili stovky domov s vlastnými kotolňami. Tieto domové kotolne si musia počkať na to, či budú platiť trhové ceny plynu, na akej úrovni budú, alebo či im s nákladmi nejakou inou formou pomôže štát.

V každom prípade je dôležité, aby sa domácnosti začali pripravovať na zvýšené mesačné zálohové platby nájomného. „Zároveň by sa mali pozrieť na možnosti, ako znížiť svoju spotrebu elektriny, plynu a tepla. Dnes platí dvojnásobne, že najlacnejšia energia je tá ušetrená,“ dodáva J. Krázel. Pre domácnosti to nemusí nevyhnutne znamenať len investične náročné opatrenia, ale peniaze možno ušetriť aj lepším vetraním či miernym znížením teploty v byte. „Bytové domy často zabúdajú aj na vyregulovanie rozvodov v dome, ktoré dokáže zabrániť zbytočným stratám, a teda aj vyšším nákladom pre celý dom, ktoré sa potom rozpočítavajú medzi jednotlivé byty.“

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Hlavne spravte nieco s hlukom kotolne na pažitnej. Neviem co ste tam namontovali ale v noci ked je klud tak to hučí a neda sa spať.

  2. Anonym 3. novembra 2022, 22:17:
    to vrndzi kompresor, musi tlakuvat expanzku, asi prepusta volaky ventil alebo ma cerpadlo zedrate lozisko

  3. Musim napisat ze dnes v noci som sa konecne normalne vyspal. Z kotolne na pažitnej neisiel hluk. Dufam ze moja pripomineka tu padla na úrodnú pôdu a ze sa uz bude dat normalne spávať bez toho hluku. 👍

  4. Preco si myslis, ze je kus debila?
    Jeho prispevok je uplne normalny, tvoj nie. Cize ty si debil. A nie len kus, ale cely. Dokonca duplovany.

  5. Pripomienka na SOL padla na úrodnú pôdu?😄😄😄bereš drogy?😄tie tvoje žvásty tu nikto z kompetentných kotelníkov nečíta.Tam si sa mal stažovať kde treba,nie na SOL.

  6. A preco by to tu nemohol citat aj niekto z kotolnikov. Ved ked to tu cita aj taky kokot jak si ty tak preco nie napr. kotolnik

  7. Mna by zaujímalo ako to je konkrétne v Seredi s vykurovaním pomocou vody z vrtu. Kedysi sa o tom hodne hovorilo, ale aktuálne je problém nájsť nejaké relevantné info ze koľko tepla získame koľko sa musí doohrievat plynom…

  8. Podla nejakých info co som zachytil na zastupitelstvach vrt dodava ani nie 10% tepla – cely ten projekt je sfusovany az to nie je pekne. Dakujeme bruchovemu vedeniu energetiky a MSBP.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img