ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Ako na vysoké ceny energií

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Energetika Sereď, s.r.o. /   Na budúci rok v dôsledku vysokých cien na svetových burzách, spôsobených aj vojnou na Ukrajine a situáciou s dodávkami plynu z Ruska, porastú ceny energií na Slovensku. Keďže najlacnejšie energie sú tie ušetrené, prinášame vám prvý diel zo seriálu, v ktorom vám poradíme ako si znížiť účty za energie.

 

Ako šetriť na teple

1., Znížme vykurovaciu teplotu

Zníženie vykurovacej teploty v miestnosti o 1 stupeň = úspora až 6 % nákladov na teplo. Aká je optimálna úroveň teploty (podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR)?

– Obývacie miestnosti (obývacia izba, spálňa, jedáleň s kuchynským kútom, pracovňa, detská izba): 21 °C

– Kuchyňa: 20 °C

– Kúpeľňa: 24 °C

– WC: 20 °C

– Vykurované vedľajšie miestnosti (predsieň, chodba)  : 15°C

– Vykurované schodište  : 10 °C

 

2., Ako správne kúriť

– Ak máte termoregulačné ventily na radiátoroch:

►  Pri vetraní radiátor vypnúť, inak pôjde nárazovo naplno

► Vetrajte krátko a naplno, aby sa neochladili steny len vzduch

– Maximálne trikrát denne na kratší čas

-V období od januára do februára vetrajte 4 až 6 minút

–  V marci a v apríli 10 až 12 minút

►  Pri dlhodobom odchode z domácnosti znížte výkon radiátorov

– úspora až 25 % počas trvania tlmeného vykurovania

– Za radiátor umiestnite reflexnú fóliu – odráža teplo do miestnosti a vy nevyhrievate stenu

– Záclony nesmú zakrývať radiátor záclonou siahajúcou iba po parapetnú dosku ušetrí až 25 % energie

– Neskrývajte radiátor a vykurovacie telesá za nábytok

 

Ako ušetriť na elektrine/plyne:

1., Varme s rozumom

►  Používajte pokrievky na hrncoch

►  Používajte tlakové hrnce

►  Využite zvyškové teplo na dovarenie – tepelný zdroj vypnite 5 – 10 minút pred koncom prípravy jedla

 

2., Ako správne prať?

►  Znížte teplotu pri praní zo 60°C na 30°C – ušetrite až 25% energie

►  Dnešné pracie prostriedky umožňujú vyprať prádlo kvalitne aj pri nižších teplotách

►  Využite teplo zo sušičky prádla ak ju máte v kúpeľni, kúpeľňu si pred sprchovaním/kúpaním nemusíte dohrievať radiátormi

►  Perte s plným odporúčaným objem prádla v bubne práčky

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Stačí málo, nepodporovať pridrbané sankcie, ktoré vymýšlajú darmožráči s platmi v rádovo desiatkach tisíc eur ale hlboko chápu rozhorčenie bežných ľudí, že nato doplácajú. Samozrejme pre Ukrajinu sa 1,5 mld našlo okamžite. Ale celá Európa má šetriť a chodiť vo vetrovkách. Keby jebnutosť nadnášala, tak europarlamanet uletí.

  2. Vladko, jasne lebo tvoja rit v teple je dolezitejsia ako tisice zivotov na Ukrajine. Agresorovi mame rovno nastavit rit na hraniciach a este sa usmievat ked nas bude jebat do riti?
    A co tvoja zena aj tu davas znasilnovat nasilnikom len tak, hlavne nech sa nebrani????

  3. pre Gama 3. novembra 2022, 20:33
    Čo má SK spoločné s Ukrajinou? Celá táto vojna je len ďalší super biznis pre pár vydrbancov za oceánom. A odsrať si to má, ako už 2x v minulom storočí kto? Európa. Takže nie, Ukrajina ma absolútne nezaujíma. Zaujíma ma, koľko mi nejaký pičus vyrúbi za elektriku vyrobenú za 60 eur u nás. Všimol si si ceny nafty na pumpách? A prečo? Lebo v EU ju nevieme dosť vyrobiť, a kvôli „geniálnym“ sankciám ani doviezť. Hurááá, spokojný? Pál do pi..

  4. Radosť zdieľať tento kúsok zeme s touto dezolatskou spodinou.
    Splietate tu 5cez9 nerozumiete ani vlastnej histórii (skúste si pozrieť výsledok Mníchova na CSR).
    Plynu je dosť, čítajte aj druhý článok, nikto mrznúť nebude a ten koho to bude bolieť najviac bude Rusko. Agresora, ktorý napadol suseda, slabšiu krajinu len tak z pasie aby si domáca verchuška udržala v rukách moc.
    A vy ani nedokážete podporiť krajinu čo sa iba bráni silnejšiemu a je v práve, vás zaujímať i že budete platiť o pár euro viac na účtoch. Skúste napríklad nechlastat, nefajčit a nehrať automaty zrazu zistíte koľko vám ostalo navyše.

  5. Gama ty si jasný. Vysvetli to tým desiatkamtisícom dôchodcov, čo im ledva vyjde dôchodok na jedlo a okrem toho bude ešte aj mrznúť. Prednedávnom sme mali zásobníky plynu plné na 70% čo by nám malo stačiť, ale zrazu ide plyn od nás brať aj Moldavsko. A čo sa týka krajiny, že ju nepodporíme, tak sme im dali dosť ale stále chcú viac a viac. Ale ty im daruj celý majetok a majetok celej rodiny do 190 kolena a máš možnosť ich podporiť aj svojou maličkosťou priamo v ich (u)krajine

  6. Gama, zaujímalo by ma, kto platí tvoje účty. Mamka by Ti mala prísť vypnúť svetlo a obliecť svetrík, lebo sťahuje kúrenie… Lebo ja pracujem celý život preto, aby som si mohol s rodinoul dopriať ako taký komfort a životnú úroveň. Od toho nás teraz budú odtŕhať obchodníci, politici a zbrojárska lobby, len aby sa oni mali lepšie. Mám tohto vydierania pomaly dosť. Uvidíme, aký hrdinovia sa stanú z Poliakov, keď im vláda škrtne protiinflačné opatrenia. Veď ty ani nevieš o čom píšeš a o čom to celé je.

  7. Gama ty si nebezpečný psychopat,jeden taký ako ty nám robí ministra financií.Čudujem sa,že ešte beháte po slobode.

  8. Jaaaj chlapci, zásobníky v celej EU sú plné tak ako nikdy neboli, aj na SK máme toľko, že by sme vydržali celú zimu keby sa začalo kúriť pred mesiacom.
    Cena plynu bude (čiastočne) zastropovana a aktuálne spotové ceny sú už nižšie ako pred rokom. Tak čo tu prosím splietate o mrznuti a nedostatku plynu to je len ruská propaganda, ktorou sa snažia vniesť nepokoj do Európy, pozerajúc na vás tak veľmi úspešne.
    Súhlasím, že zraniteľné skupiny obyvateľstva by mali dostať kompenzáciu od štátu, tlačte na svojich zastupiteľov.
    Ja si účty platím sám tiez pracujem celý život ale dokážem pochopiť, že môj dočasný komfort je minimálna obeta oproti tomu, že u našich susedov sú milióny ľudí presidlenych, stratili domov, príbuzných, prácu a prakticky celý majetok kvôli blaznovi z Kremlu. To, že sa teraz fakt minimalne uskromnim je to najmenej čo pre nich môžem urobiť.
    A reči o zbrojaroch a obchodníkoch a politikoch chod povedať tým ukrajincom na fronte alebo presidlenym con si o tom myslia.

  9. vie niekto z lokálnych diskutujích – expertov na energie vysvetliť že ako to že napríklad cena plynu začala výrazne stúpať ešte v lete 2021? teda dávno pred vojnou a nejakými sankciami….ako to je možné ak je na vine EU a jej sankcie?…..no kto toto rozlúšti?…ako to že plyn tak vystrelil dávno pred uvalením sankcií?

  10. Ratafak plachta 4. novembra 2022, 8:52:
    Spravne, ceny energii zacali stupat uz ovela skor. Dovody su energeticka politika EU, blbosti ako Green Deal, spekulacie na trhu a odstavovanie elektrarni v Nemecku. Takzvane sankcie celu situaciu este vylepsili. Nevadi, cely priemysel sa moze presunut do Azie a v EU sa sice bude zit s holou ritou, ale ekologicky!

  11. zas ti jebe natu sprostu hlavu GAMA?samozrejme,ze plynu je dost,len za aku cenu?a ak sa plyn minie po zime potom mas aky plan? dufam,ze si zelenskemu narkomanovi poslal aspon 5tis.evri nech mu ten jeho praskovy nos nevyschne,si ty debilek,

  12. áno, súhlasím že aj toto má svoj vplyv ale to nevysvetluje že cca pol roka pred vojnou ti vystrelí z cca 30 USD/MWh na hodnoty ako napríklad 115 v oktobri, 178 v decemberi, následne vystrelí až na 340 a teraz sa pomaly vracia dole (dnes na 127)….ak by za to mohli tie sankcie, EU a všetky židojaštery tak predsa konštatne stupa už pár rokov a nie že zrovna pol roka pred vojnou začne strmo stupat a teraz zase klesať…..alebo čo sa zmenilo na green deale, energetickej politike keď dnes kúpiš plyn lacnejšie ako pred vojnou a sankciami…zapli Nemci elektrárne?

  13. Ked sa minie tak sa doplni LNG, tazba v Norsku pripadne onovene Nabucca, tych moznosti je dost, nemaj strach. A ked niekto je pri zmysloch a zivote len vdaka liekom a doktorom tak je to Putin pravdepodobne bojujuci s Parkinsonom a rakovinou – uzasny vodca, ktory sa rozhodol, ze ked uz vie ze jeho buducnost je je cierna bude aj celej jeho krajiny…

  14. Gama ty si nielen expert na energetiku a zahraničnú politiku a ľudské vzťahy ale už si aj expert v oblasti medicíny. Tebe stačí raz vidieť a už vieš čo niekomu je. Ešte prezraď akou chorobou trpí Biden? Predsa ta dezorientacia a podávanie si rúk s nikým tiež niečo napovedá 🤔

  15. Systém aký je nastavený v US ale nedovoluje aby prezident robil take rozhodnutia „od stola“ ako robi Putin. Ono je to toiz tak ked si roky budujes okolo seba korupcnu hradbu a nekritickych pritakavacov tak aj v pripade kedy ides urobit uplnu kravinu tak nic nepovedia a nechaju ta v tom aky genialny tah robis – co mame sancu vidiet na celej specialnej operacii.
    Ale trosku sme odbocili, uz zrazu nie je problem nedostatok, a vlastne ani cena, uz je problem co?

  16. Nedávno tu bol článok o pálení pneumatík v zime a nemyslím si, že išlo o ruskú propagandu. Aspoň sa zlaďte v tom čo píšete z jedného košiara, aby ste to nemuseli hádzať na ruskú propagandu. A k tým zvýšeným cenám plynu ešte v lete 2021 len toľko – kto len tak za to asi môže? Žeby pažravci na burzách?

  17. Anonym 4. novembra 2022, 10:25…pažravci na burzách sú dlhé roky a cena bola stabilná…a zrovna pol roka pred vojnou si povedali že teraz to vyšponujú…ano?…a teraz už tam tí pažravci nie sú ked klesá?…naozaj

  18. Vsetci slnieckari sa hraju na solidarnost, tak by som chcel vidiet kedy v zivote napr. kupili nieco slovenskemu bezdomovcovi alebo chudobnej rodine. Ja podporujem len nasich ludi v nudzi a nebudem skriekat ako pavian Stanke v Bratislave na namesti pre cudzich.

  19. Ratafak, už konečne teda prezraď, kto zdvihol ceny ešte pred vojnou. Lebo pôvodné slniečkárske verzie boli, že ceny rástli vďaka vojne na Ukrajine a zrazu sám pripustíš (možno ti to tvoji prívrženci budú mať za zlé, že si povedal niečo čo si nemal), že vojna na Ukrajine s tým nič vlastne nemá. Lebo presne o tom nás mainstream presviedčal, že to kvôli vojne. Tak to prosím uveď na správnu mieru nech to je v súlade s hlavným prúdom.

  20. no to je práve moja otázka, ako sanckie uvalené na jar 2022 mohli odštartovať prudky nárast cien v lete 2021..niektorým diskutujích to dáva zmysel…tak len taká úvaha…na cenu nejakej komodity má výrazný vplyv jej množstvo na trhu….a keď sa niekto začne hrať s množstvom tej komodity na trhu, napríklad tým že odkloní časť napríklad do Ázie tak to na tú cenú vplyv mať asi bude…a ak to spraví najvačší dodávatel plynu tak ten vplyv bude naozaj výrazný a hlavne dokáže sposobiť nárast velmi rýchlo…dokonca rychlejšie než začnú účinkovať nejaké sankcie o ktorých v tom čase ešte nikto netušil že budú….článok z minulého roku, žiadny mainstrem, portal zameraný na akciové trhý a burzu : („Evropské ceny plynu se letos více než ztrojnásobily, když Rusko omezilo dodávky do Evropy a přesměrovalo je do Asie.“):https://www.kurzy.cz/zpravy/617792-ceny-za-plyn-i-elektrinu-v-evrope-rostou-rusko-nenavysilo-slibovane-dodavky-plynu/
    On sa možno už niekto pripravoval že Europe trochu sposobi problémy ešte mesiace pred vojnou….ale ono je jednoduchšie to celé zvaliť na sankcie ktoré ešte v tom čase ani neexistovali…a mať dodávatela ktorý sa ti hraje s cenou klúčovej komodity ako sa mu zachce a zisky z predaja používa na financovanie vojny je úplne sen každého štátu…

  21. Anonym 4. novembra 2022, 14:22….zase ty, ten čo nechápe písaný text? tak ja klamem, ty síce nie si schopní napísať v čom ale pravdu majú tí čo píšu že za prudký nárast ceny plynu začínajúci v niekedy v 2021 možu sankcie z jari 2022…a potom samozrejme Čaputová a Naď…že je to tak?…..

  22. Ratafak, naivný tinedžer stále tu len mudruješ, vyznáš sa v ekonomike, politike, geopolitike, vo všetkom si ako sa hovorí „doma“. Čo vieš o tvorbe cien na svetových burzách? Pozri si, včerajšiu reláciu /Jílkovej/ na ČT 1, potom tu napíš niečo rozumné.

  23. šak napíš ty čo tam bolo…a ak sa ti niečo nezdá na tom čo som napísal tak buď konkrétny a neodkazuj všeobecne na Jílkovú čo tam má 6 hostí a každý z nich má na vec nejaký názor…máš aj ty nejaký názor?…ok napíš ho ale odkazovať na hodinovú reláciu kde tých názorov zaznejú desiatky je k ničomu, čo si mám z toho zobrať?…ale ďakujem za tip

  24. Ale ved to je plan. A koho? Ved predsa tej nasej super EÚ. Ideme presne podla planu. EÚ chce do roku 2050 uplne zrusit uhlikovu stopu aj z plynu. A to sa neda dosiahnut pokial bude plyn lacny a dostupný pre obyvatelstvo. Tak to EÚ zobrala do svojich ruk. Centrálny nakup plynu cez burzu riadenu Nemeckom. A akoby toho nebolo malo tak sa do toho namota este aj usa aby najskor rozdrbali trh ruskeho plynu aby mohli a stihli zarobit este na ich atlacenom drahsom plyne. A vsetko sa to hodi na Rusko.

  25. Ty sa zohrievaš v putlerovej r..i, my normálni máme plné zásobníky plynu, zatiaľ nezdraženého, vonku teplúčko a to asi tebe a tvojmu chlebodarcovi nehraje do karát.

  26. Anonym 5. novembra 2022, 18:18…to je plán EU a USA, že Rusko už v lete 2021 začne uťahovať kohutiky a šponovat cenu plynu?…myslíš že majú dosah až do Kremľa?

  27. Ja mam plyn na haku lebo ho vobec nepotrebujem. Ale na cinziamoch to bude horsie. Ratafak zobud sa. Usa uz 5rokov dozadu prehlasili ze pokial bude v eu lacny rusky plyn tak ich drahší bridlicovy nebudu vedieť predavat. Takze cielena akcia a vyrobenie konfliktu bola uspesna. Teraz kozumujeme dôsledky nasej hlúposti. Ratafak ale kludne tu aj nadalej šír tvoju hlupost a naivitu

  28. Ty si pocul Usa hovorit o plyne? Pred 5 rokmi? Konkretne o predavani bridlicoveho? Kua dobre usi.alebo si len tupoidny hlupak. A siris to.

  29. Aká naivita?, tak Rus uťahoval kohutiky s plynom, čím vytvára nedostatok, zvyšuje cenu a ty z toho viníš EU či USA…nie si náhodou naivný ty?….Rus mohol dodávať svoj plyn ďalej, Rus by mal peniaze, EU lacný plyn…Rus sa minule leto rozhodol odkloniť časť objemu inam a vo februári zaútočiť na suseda…a ty ideš stále tie svoje pesničky o EU a USA…stále dokola, nech rus spraví čokoľvek, vždy za tým vidíš USA či EU, lebo šak ty si niekde čítal že niekto niečo niekdy vyhlasoval …teba aj keby ten Rus pretiahol tak nájdeš spôsob ako to hodiť na niekoho iného…

  30. Naivní a naivnejší treba si uvedomiť, že do týchto obchodných procesov vstupuje politika EU i jednotlivých štátov, a ešte aj to, že tieto politiky ovplyvňujú neusledovateľne tajné dohody vlastnikov veľkokapitálu, tak zaver je, že obchodovanie na burze v dnešnej dobe nie je vôbec transparentné a tobôž negeneruje férove ceny pre konečných spotrebiteľov energetických komodít pre masy občanov v EU.

  31. A zabudli ste na jednu dôležitú vec a síce že zopár zmr…..
    predalo práva vyplývajúce zo zmluvy o nájme Mestského bytového podniku za 1 750 000 eur a tie si strčili do vlastného vrecka. A každému musí byť jasné že ten kto zaplatil takúto sumu neurobil to z lásky k sereďanom ale preto že chce na teple a sereďanoch zarobiť a tak si okrem zisku celú túto sumu naúčtuje do ceny za teplo čím sa veľmi výrazne zvýši cena tepla. Takže všetci čo odoberajú teplo a teplú a studenú vodu sa zopár zmr…. skladajú na blahobyt.

  32. Anonym 13 24 to úplne vystihol keď ticho zlodejskych politikou nebudete vešať na stĺpy a nepreberu hmotnú zodpovednosť za svoje zlé rozhodnutia tak si budú robiť z ľudmi čo chcu

  33. Soňa Peková, stokrát vyvrátená „vedkyňa“, ktorá na rozdiel od 99% vedcov vie kde je „pravda“.
    Ja viem, že vás to ľudia láka, vidieť za všetkým spiknutie, konšpiráciu, mocných, lebo veď to takto nemôže byť! Ale zmierte sa s tým, svet je kurva komplikovaný, a keď vám niekto dáva jednoduché odpovede na komplikované otázky (za všetkým je USA, vírus vyrobili v laboratóriu, nedarí sa vám lebo Soros a pod.) tak si z vás robí len ovcu.
    Smutné ako jednoduchú sa nechajú aj rozumný ľudia oblbnúť šarlatánmi len preto aby si mysleli, že vidia „za oponu“.

  34. ty o niekom zadreš že je naivný a potom sem dáš lahodku ala „Soňa Peková na Protiproud TV“?…klikol som tam ale tá kombinácia vyhodila poistky v celom bloku..:-D..potom som vydržal asi 8 sekund, viac som nedal…oby, stále na tom frčíš?….my sa tu snažíme seriozne baviť o drahých energiách a ty sem dáš toto?..:-D

  35. Gama uvedomujes si ze Pekovej nesiahas ani po clenok? Urcite nie tak to tu nema cenu rozoberat. A to co tam povedala si vies aj dohladat. Aj o labakovom viruse aj o vakcinach, testoch atd. Ratafak za vysokou cenou plynu a el. urcite nehladaj Rusko. Teraz najnovsie uz aj vasa Gretka v Londyne vykrikovala ze cely kapitalisticky system treba zvrhnúť. Lebo je zly a neda sa od jeho doterajších predstavitelov cakat nic dobreho. Inak nieco podobne tvrdil aj Klaus Švab. Ratafak zidojastery sa chcu dozit jednej svetovlady a robia preto maximum ale ten zly Putin im spravil skrt cez plány. Ratafak uz si sa nastavil na tvoju uhlikovu stopu a virtualny kredit? Zaujimave je ze v usa je ten stlačený bridlicovy plyn 3x lacnejsi ako v europe. A pritom podporou bridlicoveho plynu a jeho tazby podstatne viac likvidujeme planetu.
    https://cepa.priateliazeme.sk/nas-archiv/hlavne-temy/1078-bridlicovy-plyn-alie-pochybne-rieenie-energetickej-krizy

  36. Ani nevieš kto som ale vieš, že jej nesiaham po členky. Dosiahla niečo v živote a potom sa rozhodla, ze bude iná, že bude populárna. Je to jej rozhodnutie, akurát, že sa rozhodla byť populárna blbostami. Okej je to jej život a evidentne fanúšikov si našla, len problém je, že klame.
    Inak na internete si vieš dohľadať aj to, že pochádzame od mimozemšťanov, že zem je duta, plochá, že žijeme v matrixe alebo, že celá zem putuje na pancieri obrovskej korytnačky. Toľko k tvojim „dôkazom“.
    K téme, proces nulovej CO2 stopy sa nedá spraviť zo dňa na deň všakže. Čiže chýbajúci plyn nejako treba nahradiť mimochodom najväčším importérom do EU je aktuálne Nórsko, čiže podľa tvojej teórie za tým stoja nejaké nórske rodiny Hussfjoldrovcov. Aj to LNG vozime napr. z Kataru a Nigérie nie len z USA. A neboj keď bude cena niekde nižšia (a nebude to krajina ktorá vyhlasuje EU za nepriatela) tak nakúpi EU tam.
    Situácia je komplikovaná ale Európa ukazuje, že sa zaobíde aj bez ruského krvavého plynu a to Putina a takých ako ty serie lebo „geniálny plan“ (poradové písmeno V) zase geniusovi zlyhal.

  37. tak predsa židojaštery…tušil som to….to je úžasné ako ty dokážeš z obývačky odhaliť tieto celosvetové sprisahania a dohody o jednej svetovláde ale nie si schopný napísať nič z vlastnej hlavy (iba to čo vidíš v tých videách) a ani odpovedať na jednoduché otázky…napríklad: ktorý najvačší dodávatel plynu začal minulý rok škrtiť dodávky do Europy a nedostatkom sposobil nárast ceny energií? Bol to:
    a) židojašter Joe
    b) Greta
    c) Radičovej vláda
    d) Monika Tódová
    e) Rusko
    Stačí jedno písmenko. Dokážeš to? A odpovedou nie je link na nejaké video z otevrisvouprdel či podobne ale naozaj iba jedno písmenko….

  38. hlupacik ratafak,zase trepes sprostosti,ja pridam este pismeno D ako debil,bola to EUROPSKA UNIA,svojimi primitivnymi sankciami.a dokazom,ze je to pravda je MADARSKO,ktore s rozumom spolupracuje s ruskom a ma lacnu ropu a plyn.

  39. albon 7. novembra 2022, 13:34..možnosť d) je už Monika Todova, EU možeme dať ako f) prípadne ju zlučiť s možnosťou a) lebo aj to sú tak trochu židojaštery…ale ok, skúsil si to, nevyšlo ale nevadí dostávaš plusový bod za snahu…ale naozaj sankcie z jari 2022 ťažko možu byť vysvetlením pre prudký nárast cien začínajúci v 2021…odporúčam kupiť kalendár a pozrieť sa ako idú mesiace a roky po sebe a následne sa vrátiť to skúsiť znovu…k tomu Maďarsku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-orbanuv-trumf-selhava-madarsko-bude-platit-rusku-za-plyn-vic-nez-eu-218318#utm_content=ribbonnews&utm_term=Orb%C3%A1n&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img