ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Fakty o záujme občanov Serede na odstránení haldy lúženca

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický / 28. OKT 2022 /
28. októbra 2019 teda presne pred tromi rokmi, sa v jednom bratislavskom hoteli konala konferencia s názvom Pamäť Slovenskej krajiny. Konferencie sa zo Serede zúčastnili okrem mňa ešte vedúca Oddelenia životného prostredia MsÚ pani Daniela Vašková Kasáková, učiteľky ZŠ Jana Amosa Komenského Ľubica Holičková a Silvia Nagyová a z blízkej Dolnej Stredy Slávka Lošonská a Vladimír Tomčányi. Zastúpenie prednášajúcich bolo excelentné. Prof. RNDr. Eva Michaeli PhD. z Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, Prof. Ing. Peter StaněkCSc., poradca Slovenskej vlády pre zahraničné a strategické otázky, ekonóm spisovateľ a prognostik z Ekonomického ústavu vied SR, Prof. PhDr. RNDr. Martin Boltižiar PhD. a Prof. Ing. Pavel Alexy PhD. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.Cez prestávku som oslovil pána Staněka, či by bol ochotný aj s pani Michaeli zúčastniť sa na stretnutí s občanmi Serede, kde by sme sa venovali nášmu domácemu problému – lúžencu.

Zorganizovanie akcie trochu trvalo, ale obidvoch prednášateľov sa mi 22. novembra 2019 podarilo v Seredi privítať. Dozvedeli sme sa, že prach vetrom zvíreného lúženca, ktorý pôsobí na zdravie obyvateľstva už niekoľko desaťročí, vyvoláva alergie, astmu, karcinogénne ochorenia a v nemalej miere sa objavili aj onkologické choroby. Halda nie je rekultivovaná a nemá ani spevnené spodné lôžko z betónu alebo spevnených fólií a to znamená, že odpad presakuje do spodných vôd. Podľa zistení, spodné vody sú kontaminované do vzdialenosti až 50 km od skládky. Kontaminácia sa týka obcí Galanta, Gáň, Horné Saliby, Šaľa a ďalších celkovo 20 obcí. Väčšina obyvateľov v týchto obciach má vybudované studne, ktoré používajú na pitie, alebo závlahu svojej záhrady. Vôbec nevedia, že roky pijú kontaminovanú vodu.
Očakával som plnú divadelnú sálu záujemcov o vysvetlenie nebezpečnosti polymetalickéhoprachu, ktorý sme zdedili na pomedzí Serede a Dolnej Stredy. Žiaľ záujem o túto prednášku prejavilo ani nie 50 Seredčanov. Valný záujem neprejavili ani pozvaní poslanci mestského zastupiteľstva. Vyzerá to tak, že záujem o riešenie problému veľká väčšina ohrozených iba deklaruje. Prejavuje sa však usilovne v diskusiách, kde sa pýta, čo vo veci urobil ten druhý.

Na konci stretnutia boli prítomným ponúknuté podpisové hárky s petíciou nazvanou CHCEM ŽIŤ V ČISTEJ KRAJINE. Ak si myslíte, že sa hromadne k hárkom Seredčania nehrnuli, uhádli ste.
A ak si myslíte, že petícia zamrzla na Ministerstve životného prostredia, tiež sa nemýlite. Svojprávny štát môžu tvoriť iba svojprávni občania. Možno sa raz v budúcnosti takí nájdu.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Stanek, ten ktorého katastrofické prognózy nevychádzajú už 30 rokov. Aj teraz blaboce o nejakých zázračných ruských zbraniach akurát na bojisku sú Rusi s puškami a prilbami z 2 s.v.
    Ešte ste mohli byť radi že na toho demagóga tam tých 50 ľudí prišlo….

  2. Tak sme si teda prečítali vlastnoručne písaný politický nekrológ, aby sme všetci vedeli, o akú vzácnu osobnosť v službách mesta Sereď po voľbách prichádzame.

  3. Chudákovi z 31. októbra 2022 o 18.04!
    Mozgová kapacia P. Staňeka je taká, že ty by si ju nedosiahol, ani keby si mal hlavu ako teplovzdušný balón.

  4. mislim ze by sme mali luzencovu rudu uchovat a okolo nej vybudovat obrovske hutnicke zavody tak ze nam aj v Norilsku budu zavidiet a staneme sa velmocou vo vyrobe tazkych kovov pre celu zelenu elektrodebilitu az eu komisariat bude nadseny

  5. Ľubomír Veselický 31. októbra 2022, 20:08 – Lubos, napriek tomu, ze pan prof. Stanek je skutocne kontroverznym pedagogom, nesuhlasim s jeho urazanim. Zaroven ale nie je spravne, ked Ty ostatnych hodnotis podla svojich vlastnych skusenosti, moznosti a mentalnej kapacity mozgu. Nevies, kto je na druhej strane – ved to poznas, ked pises anonymne, ze? 😉

  6. Mozgová kapacita Staneka nám môže byť ukradnutá keď tliacha blbosti a nezmysly. Jednoduché fakty z roku 2008 dokazujú ako sa „vyzná“ do prognostiky vo svojom hlavnom obore – ekonomiky
    https://blog.sme.sk/spw/media/verite-predpovediam-ultrapesimistu-petra-stan-ka
    Ako potom môže tento človek mať pravdu v témach, v ktorých nie je odborník?
    Zhrňme čo hlásal: už niekoľko rokov sme mali byť v totálnom ekonomickom kolapse, finančný systém mal byť zruteny. Šíril bludy a nezmysly očkovaní a naposledy o vojne na Ukrajine. Podľa jeho predpovedí mali Rusi zapnúť systém Murmansk -2 a už mohli byť na hraniciach so Slovenskom. No a kde sú?
    Tento človek je veľmi podobný veselickemu, vzletne a odbornými slovami sa snaží ohúriť obecenstvo a je si istý svojou nadradenostou – parafrázujúc, mozgovou kapacitou – v skutočnosti sú to ale blaboly pre nekriticky zmyslajuce stádo, ktoré za všetkým hľada spiknutie, elity, nejaký svetový plán vyvolených… Proste ľudia ktorí sa chcú tváriť, že vidia za oponu, všetkému rozumejú a zbytok sveta okolo nich je hlúpy.
    V skutočnosti títo ľudia nedokážu akceptovať, že svet je už dnes tak komplikovaný, že jeden človek nedokáže obsiahnuť problematiku všetkého a musí sa spoliehať aj na bádanie a rozum iných ľudí v iných oblastiach – teda pokiaľ nie je vaše meno Peter Stanek lebo vtedy máte kapacitu mozgu väčšiu ako teplovzdušný balón a elity vám bránia stať sa prezidentom galaxie.

  7. Stanek hlasa – hlavne v mediach – sprostosti. O tejto akcii som vsak ani zdaleka netusil. Bolo to nejakym sposobom medializovane? Lebo fakt, ak by sa dalo, rad pridem a vypocujem si ho. Skoda no. Nesuhlasim castokrat s jeho nazormi, ale… prestanme sa urazat.. Staci jeden prispevok tuna a uz vsetci ako najati…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img