ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Ľudí s tragickými osudmi pribúda. A bude horšie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ekonomická situácia u väčšiny bežných ľudí na celom Slovensku (vlastne v celej Európe) sa vzhľadom na výrazné zdražovanie tovarov, služieb a s tým spojenou infláciou výrazne pribúda. Aj mnohé bežné rodiny začínajú výraznejšie šetriť už aj na bežných výdavkoch a väčšina ľudí má obavy zo straty zamestnania a tým pravidelného príjmu.

A to u nás ešte stále nedošlo k výraznejšiemu (možno až drastickému) nárastu úrokových sadzieb na úveroch. Ale asi aj to nás nakoniec neobíde. Česi o tom vedia svoje už dnes.

Zvyšujúcimi sa nákladmi nielen na energie budú sa snažiť zlú finančnú situáciu riešiť aj tí najzraniteľnejší, napríklad dôchodcovia. Už dnes rôznym spôsobom  podvedených dôchodcov je dostatok, stúpaním nátlaku na psychiku a pribúdaním arogantných a bezcitných podvodníkov, nielen o úspory, ale pravdepodobne aj o domy a byty prídu ďalší.

Nastupuje zima a teda ťažké obdobie práve pre ľudí bez domova. Na železničnej stanici v Trnave sme bezdomovcov zastihli viac. Prekvapila nás hlavne staršia pani na nákupnom vozíku si opatrujúca celý svoj majetok.

Pracovníčka pri pokladni nám potvrdila, že bezdomovci sú v čakárni železničnej stanice viac menej stále a konkrétne spomenutá staršia pani takto prežíva už viac ako mesiac.

Bezdomovectvo sa teda pre spoločnosť stáva problémom a dá sa očakávať, že aj tu bude horšie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ano, ekonomicka situacia sa bude zhorsovat. Ako vzdy po dobrych casoch prichadzaju zle, ekonomicky cyklus. Ale treba sa aj zamysliet nad urovnou financnej gramotnosti nasho obyvatelstva. V dobrych casoch sa zije na hrane az za hranou, plytva sa kde tade, nemysli sa na to, ze pridu horsie casy. Vysledok je ten, ze vacsina obyvatelov vobec nesetri. Uvery z nebankoviek, spotrebne uvery na auta, tv, na darceky na vianoce, na dovolenky. A v case recesie len natahuju ruky a daj nam stat daj nam stat. Nie, treba prestat minat na hluposti: cigarety, alkohol, krcma, to su stovky eur mesacne. Kupovat len potraviny, ktore realne spotrebujem. Nezadlzovat sa na nepotrebne hluposti, atd. Ludia maju kupene nie jedno, dve, ale 3,4 auta v rodine, na uver, ziju na doraz, bez rezervy. Mladi ludia, nie aby zacali setrit po nastupe do 1.zamestnania na akontaciu na byt v buducnosti, nie, oni si idu kupit auto na uver, choreee. A bude este veselsie, ECB zvysovala tento tyzden urokove sadzby a vyjadrila sa, ze bude zvysovat aj v buducnosti, hypoteky za 6-8% budu realitou do 2 rokov. Dnes su uz okolo 5%. Ideme dolu kopcom, treba sa pripravit.

  2. Na jednej strane máš pravdu, na druhej v našom regióne sme za hranicou zamestnanosti. Preto sem chodia srbi, ukrajinci, dokonca uz aj ľudia z Ázie. Čiže tá situácia nebude taká zlá.
    Aj keď áno najmä bývanie tu stojí k výplate nepomerne veľa.
    Tu je najmä problém štátu/samospráv, veď aj Sereď podľa vlastných plánov mala.budovat desiatky najmonych bytov rocne. Realita? Vranovic postavil telefónne bytovky a Tomčányi prerobil pavilón G. A tým sme skončili. Čiže túto „povinnosť“ preberajú žraloci ako Bokora, Hracho, Ismont ktorí ceny vyháňajú do astronomických výšin (2k za M2). Aj toto je bohužiaľ výsledok vedenia nášho mesta. Jediný kto v tejto téme sa venoval v programe a vedel odpovedať na otázky v diskusii racionálne bol Kurbel. Aj toto ma presvedčilo. Situácia bude zlá ale teraz mať za primátora človeka ako Tomčányi ktorý nechcel minút z mestských peňazí na takéto projekty ani cent (hlavne že na iny bolo) je ešte horší stav.

  3. toto všetko su výdobytky demokracie.Za toto sme štrngali s klučmi v 89 tom, Smrt kapitalizmu,zlatí komouši. Pekne nás ojebali títo zlodeji,čo su už vyše 30 rokov pri moci.

  4. Zas pesimistický článok v štýle „bude horšie“. Plašenie obyvateľstva na dnešný deň splnené. Súhlasím s anonymom 29. októbra 2022, 7:47, presne popísal kde je problém ľudí. Vo finančnej gramotnosti. A ja k tomu pridám, že dnes nepracuje iba ten komu sa nechce. Ľudia chceli v ’89 zmenu, tak ju majú. Treba sa prispôsobiť a neplakať. Režim, ktorý sa staral o ľudí, sme s radosťou zvrhli. Tak čo vlastne chceme?

  5. autorovi článku by mali dať príbuzní na Vianoce tričko s nápisom A bude horšie…už sú tie články na jedno kopyto, všetci tušíme, že idú ťažké časy, ale pre mnohých to bude zas nová príležitosť.. A potom zas bude lepšie

  6. Neviem čo je účelom týchto pesimistických článkov, ale po tom čo som sa dočítal, že budeme cez zimu kúriť pneumatikami, ma už neprekvapí nič.

  7. A bude horšie 29. októbra 2022, 14:09 – vdaka za tip, napisem Jeziskovi.

    Samozrejme, ze ZIAL mate pravdu.

    Ano, kazde nestastie jedneho, vytvara prilezitost pre stastie ineho.

    Povedane inak – presne, tisice ludi spravidla poctivo pracujucich a tvoriacich skutocne hodnoty v spolocnosti na zlu situaciu doplatia a desiatky, maximalne stovky bielych golierov na tom vyryzuju. Ziskaju lacno majetky a mnohokrat z podvodnikov a tunelarov v politike, drogovych dilerov a inych zmdrdov sa stanu „ctihodni obcania“.

    V takejto spolocnosti bude nasledovat dalsie zastrasovanie tych, ktori vedia, lebo aj oni vedia, ze vedia. A dalsia korupcia, lebo vela penazi robi dalsie peniaze a v skorumpovanej spolocnosti bez moralky dostatok penazi robi zazraky.

    Sanca spolocnosti je NAVRAT MORALKY, CTI, PRAVA a SPRAVODLIVOSTI.

    Ano, je to ako na husenkovej drahe – raz je dobre a raz je zle. Ked ale u vela ludi je casto a dlho zle, oni uz potom prestavaju verit, ze raz moze byt aj dobre. A otazne je, ci sa urcita cast spolocnosti vobec pocas kladneho obdobia po to dobro vobec vypracuje.

    Mozno na niekoho posobia niektore clanky pesimisticky, problem je, ze k optimizmu musi byt dovod.

    Staci sa pozriet okolo seba. Korona opatrenia u ludi na povrch vytiahli to, co ani oni samotni netusili ze v nich je. Socialne siete ludi uzatvaraju do bublin, z ktorych postupne nevidia von az zacinaju zit v nejakej paralelnej realite s tou, s ktorou ich casom spaja len to neprijemne.

    To, ze mam ja a moja rodina co jest, to, ze mam nehnutelnosti a desiatky rokov sa viem o rodinu postarat neznamena, ze to dokaze kazdy. Nie kazdy jedinec je podnikatelom a nie kazdy podnikatel sa orientuje v case a priestore tak, aby prezil.

    Poznam zial vela podnikatelov, ktori su uplne v prdeli a korona ich dohnala na pokraj sialenstva. Zadlzenie, neschopnost pokracovat v podnikani, depresie. Jednoducho sa im zrutili zabehane a overene cesty a niektore problemy riesit uz nemaju sily. Pripadne maju podlomene zdravie.

    Kazdy zareagoval na fakt dovtedy nepredstavitelne problemy a zmeny inak.

    Mne chybalo cestovanie po svete – od svojich 7 rokov som maximalne cestoval, posledne roky do 2019 som v zahranici stravil cca 3 az 4 dni mesacne. Pocas korony az doteraz prakticky nic. Bez cestovania. Nahradu som nasiel. Rekonstrukcia jednej z nehnutelnosti a zriadenie a vybudovanie muzea. Nie kazdy ale ma rovnake moznosti. Ludia v dvoj ci troj izbovych bytoch toho vela nenarobia.

    Je to ale o tom, nevidiet len seba a svoj prospech. Ked bude chudova naokolo a ked sa zo spolocnosti vytrati stredna trieda, bude jedno, kto z nas co vybudoval. Hodnotu strati uplne vsetko.

    Jasne, bohati sice schudobneju, no stale budu mat hodne, stredna, ta v spolocnosti napotrebnejsia trieda sa zuzi na minimum a v podstate chudoba to tu nevytrhne.

    A to este nepreberame NEVYHNUTNE OBMEDZENIE VYROBY v automobilkach, ku ktoremu pride zakonite prakticky hned, ako ludia prestanu obnovovat vozovy park. A to zacnu, lebo nove auto nebude to najpodstatnejsie, co budu ludia v problemoch riesit. Sposob vlastnenia (?) aut sa vyrazne bude musiet menit.

    Nie teda pesimizmuz, ale skusenosti z tridsat rocneho podnikania. A triezvy odhad vyvoja.

    Ale kludne sa mozem mylit. A uprimne, rad by som bol, keby som sa fakt mylil.

  8. Najhoršie je podľa mňa to, že celé naše hospodárstvo je stavané na jednu kartu – automobilky. Hrdíme sa, že ako naše hospodástvo prosperuje vďaka automobilového priemyslu. Náš štát je jedna automobilka a ešte aj Sulík dovliekol ďalšiu, ktorá zaberie ďalšie hektáre ornej pôdy a ešte sú tu ani nie sú a už pýtajú ďalšie hektáre. Naši vládcovia nedokážu vytvoriť pracovné miesta a len sem zvlákajú tzv. zahraničných investorov, lebo nie sú schopní. Že sú ľudia s malými príjmami, najmä na východe, vyhovárajú sa na to, že ľudia nechcú odísť inde pracovať. To im nedocvakne, že všetko, všetky pracovné miesta presunuli do BA, ako keby BA bola pupkom sveta. A ďalšia vec, oni nedostanú na bývanie 1800 alebo 2200€, ako si nadeľujú poslanci. Z celebrít a poslancov z východu sa stali Bratislančania.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img