ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Je transparentnosť u volených zástupcov dôležitá a vyhovuje im? – VIDEÁ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Už pätnásť rokov upozorňujeme na netransparentnosť samospráv, zvýhodňovanie „vyvolených, ich príbuzných, či im blízkych firiem“ a na nebezpečenstvo klientelizmu a korupcie – aj ten nepriamej.

Ak v spoločnosti nebudeme o takto vážnych veciach hovoriť a písať otvorene a „bez servítky“, klientelizmus a korupciu v spoločnosti len podporujeme, minimálne tolerujeme. A tým aj tak v konečnom dôsledku podporujeme.

Volení zástupcovia majú povinnosť konať vo verejnom záujme. Uchádzaním sa o volenú funkciu v systéme riadenia spoločnosti a správy vecí verejných, mali zobrať na vedomie a akceptovať stav, kedy nepochybne nastanú situácie v ktorých budú musieť rozhodovať o vážnych veciach a to niekedy aj v neprospech svojich známych, kamarátov, či dokonca vlastnej rodiny.

Lebo verejný záujem…

Volení zástupcovia dostali dôveru určitej časti občanov a ich konanie v prospech verejného záujmu sa u nich predpokladá automaticky. Je to ich práca, za ktorú ich občania platia. A povedzme si narovinu, že vysoko nadštandardne.

Volený zástupca musí počítať s výraznou stratou súkromia a so zvýšenou kontrolu  zo strany verejnosti. Verejnosť má právo vedieť, či svoju funkciu nezneužívajú vo svoj osobný prospech, či prospech svojej rodiny alebo im blízkych firiem.

Na MsÚ sme navštívili dlhoročného poslanca MsZ, v minulosti hlavného kontrolóra Mesta Sereď a posledné tri volebné obdobia poslanca a aj viceprimátora Bc. Ľubomíra Veselického. Bol síce prekvapený až zaskočený, no nakoniec neutiekol z kancelárie ako tomu bolo v minulosti. A tak sme s týmto tri volebné obdobia (na základe nálezu kontroly vykonanej hlavnou kontrolórkou z toho osem rokov nezákonne) plateným voleným zástupcom debatovali o konkrétnych veciach týkajúcich sa samosprávy a správy vecí verejných súčasným vedením mesta. Pripomíname, že ani súčasný primátor mesta a ani jeho zástupca Veselický v týchto voľbách do volených funkcií v meste už nekandidujú.

Počas asi dvadsiatich minút rozhovoru sa Ľubomír Veselický priznal, že na jeho rodinnom dome mu práce vykonávali aj firmy Róberta Šipku, Lukystav s.r.o. a firma Balónik. Všetky zo Serede, prípadne v Seredi pôsobiace.

Na tomto samotnom fakte by nemuselo byť nič mimoriadne za predpokladu, že by neboli významnými dodávateľmi aj pre mesto, v ktorého vedení volený zástupca dlhé roky zastáva vysokú funkciu. A v prípade Veselického, že zvýhodňovanie takejto firmy verejne v periodiku vydávaného mestom, tento verejný činiteľ aj verejne obhajuje.

Profit týchto firiem zo zákaziek pre Mesto Sereď, si každý občan môže vyhľadať na oficiálnej stránke mesta.

Viceprimátor Veselický sa v debate „zadrel“ až v momente, kedy sme dovtedy na stole položenú kameru viditeľne namierili na neho a v mene čitateľov, divákov a občanov, sme mu položili konkrétnu otázku – vykonávala mu ním verejne obhajovaná firma (alebo jej majiteľ) na súkromnom dome práce?

Reakciu  (správanie a zmysel pre transparentnosť) na legitímnu otázku snáď dve desaťročia občanmi plateného voleného zástupcu, si môžete pozrieť tu:

Viceprimátor Ľubomír Veselický po dlhé roky mimo iné nezákonne poberal aj odmeny. Tak stav pomenovala hlavná kontrolórka na základe vykonanej kontroly.

Ako sa Veselický správal  na komisii pri MsZ prejednávajúcej túto tému, môžete vidieť na dávnejšie uverejnenom videu:

Transparentnosť v samospráve je dôležitá a konanie volených zástupcov musí byť kontrolovateľné občanmi. Nie každému volenému zástupcovi sa transparentnosť a otázky verejnosti páčia. Do verejných funkcií kandidovali dobrovoľne a niektorí sú v nich de facto po celý život. Ba dokonca aj počas dôchodkového veku. Či to je správne, musia vyhodnotiť samotní občania.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Veselický ty arogantný chrapún, ty potkan špinavý. Nezabudol som na teba neboj sa. Koľko sa tam ešte taka špina jak si ty bude držať na tom úrade?

  2. Ak má čisté svedomie tak čoho sa ten zmrd bojí? Ako zrazu mu skončila pracovná doba, pritom si nikde neeviduje kedy prichádza a kedy odchádza z roboty. Doslova serie na nás, na obyvateľov a voličov. Preto tak obhajoval prečo nemá Šipka dostať od mesta pokutu za nedodržiavanie termínov. Veď túto ústretovosť si vybral pri zateplovaní svojho rodinného domu. A ako to vyzeralo s prácami iných firiem na jeho dome? Koľko mu účtovali? Ceny obvyklé? Rovnako ako Bruchovi urobili cestu k jeho nehnuteľnosti vojaci a asi aj prístav zadarmo tak to asi bolo aj s týmto rozprávkarom.

  3. Svine ktoré hrabú k sebe. Jeden lepší a bachratejší ako druhý. Keby tu nebolo SOL a odvahy pána Majka, nikdy by sme sa nedozvedeli ako sa na úrade šafári. VĎAKA pán Majko.

  4. Tieto h..ädá treba zajtra vyprášiť z úradu. Preto všetci ktorí chcú zmenu zdvihnite zajtra svoje ctené rite aj s celou rodinou a známymi a volte zmenu nech takéto h..ädá konečne skončia. Dúfam že nejaký tupí ateista nezačne zase spomínať svetuškárov. Lebo radšej poctivý svetuškár ako takéto ateistické h..ädo.

  5. V prvom rade odmietam vulgarne spravanie v diskusii. Vsetko sa da napisat aj slusne a napriek tomu tvrdo a vystizne.

    Nevidim problem v tom, ze niekomu nieco robi firma R.Sipku, ci ina.

    Problem je v tom, ked ide o verejne cinnu osobu vo veducej funkcii organizacie – napr. samospravy, od ktorej dotycna firma / osoba prijima vyhody, je zvyhodnovana, alebo inak uprednostnovana.

    Hlavny problem ale vidim v momente, kedy verejne cinna osoba vo veducej pozicii VEDOME A UCELOVO TAJI fakt, ze aj pre nu SUKROMNE predmetna firma vykonala zakazky.

    Taketo konanie vzbudzuje nedoveru, podozrenie a podla mna to skodi aj menu predmetnej firmy.

    Samozrejme ze uplne najlepsie je, ked nie je kruh takto uzatvoreny a ked verejne cinne osoby nekonaju tak, ako to verejnosti predviedol dlhorocny poslanec MsZ, byvaly hlavny kontrolor mesta a sucasny este stale poslanec a zastupca primatora Lubomir Veselicky.

    To „laskave prijatie“ obcana volenym funkcionarom pocas pracovnej doby v kancelarii MsU, si nechame na neskor.

  6. Balonik je sused na pozemku v prístave a tiež na ňom robila jeho firma. Tiež vlastni pozemky aj haly v kasarnach aj pozemky pri váhu za raketou. Chystaju niečo? Toto je veľa náhod a ďalší sused je zamestnanec mesta..nech sa páči

  7. Taketo spravanie sa verejne cinnych osob je z moralneho hladiska, samozrejme, odsudeniahodne. Z hladiska zakona to je vsak v poriadku. To, co je tu vycitane Veselickemu, to sa bude diat aj dalej aj pri inom obsadeni MsU. Bez ziadnych negativnych emocii k Ondrejovi Kurbelovi. Naopak. Ale ma sa teraz ich firma dobrovolne vzdat moznosti uchadzat sa alebo participovat na stavebnych zakazkach, ktore budu realizovane mestom Sered, ak sa stane primatorom? Lebo presne toto tu je vycitane Veselickemu. Ze ako funkcionar mesta vyuzil sluzby firmy poskytujucej sluzby aj mestu. Len samotny tento fakt staci na jeho podozrievanie. Myslim si o tom svoje tiez. Viem ako to v kapitalizme funguje. Ruka ruku myje. Ale bez dokazov to je tazko o tom hovorit. Nebude to potom rovnako aj v pripade zvolenia Ondreja Kurbela? Aj tam bude vrcholny predstavitel mesta mat svoje slovo pri vybere dodavatelov sluzieb mestu a budu tam firmy, s ktorymi nejako uz spolupracoval, nejako z nich profitoval. V com je rozdiel oproti Veselickemu?

  8. Anonym 28. októbra 2022, 19:23 – mal som pocit, ze som to napisal v prispevku – pre istotu zopakujem:

    – Nevidim problem v tom, ze niekomu nieco robi firma R.Sipku, ci ina.

    Problem je v tom, ked ide o verejne cinnu osobu vo veducej funkcii organizacie – napr. samospravy, od ktorej dotycna firma / osoba prijima vyhody, je zvyhodnovana, alebo inak uprednostnovana.

    Hlavny problem ale vidim v momente, kedy verejne cinna osoba vo veducej pozicii VEDOME A UCELOVO TAJI fakt, ze aj pre nu SUKROMNE predmetna firma vykonala zakazky.

    Taketo konanie vzbudzuje nedoveru, podozrenie a podla mna to skodi aj menu predmetnej firmy.

  9. Keď niekto prizná ze akéj firme zaplatil za rekonštrukciu rod domu mal by ekzistovat doklad kto zhotovil práce, atď. Mali by ekzistovat daňové doklady.

  10. Transparentnosť u volených zástupcov je dôležitá, hlavne by sa tak mala správať vláda,parlament a nie klamať národ,nám tu budú zvyšovať ceny energií,máme šetriť a načo, dnes sme skúšobne poslali Ukrajine elektrinu,samozrejme asi zadarmo.

  11. Dúfam, že dnes vyhrá pán Ondrej Kurbel a nie Tomčányiho koník Jankulár, lebo táto pakáž na mestskom úrade bude pokračovať aj bez Veselického.

  12. Majko ty tu opisuješ korupciu.Neosieraj a nekydaj na ľudí s ktorými máš osobné spory,( prečo,to už Veselicky naznačil),keď máš dôkazy,tak podaj trestné oznámenie.A neblázni tu ľudí,ešte aj v deň volieb.

  13. Majko neodpisuje korupciu iba opisuje to, že Veselickeho nezaujatost v pripade obhajoby Šípkovej firmy je značne spochybnitelná keďže od nej súkromné odoberal služby/materiál.
    To je zásadná informácia na to aby sme si nestranne vedeli zhodnotiť jeho postoj pri obhajovaní toho že Sipka prakticky sústavne porušoval zmluvu s mestom.
    Stačilo Šípku neobhajovat ale v lepšom prípade od Šípku požadovať kompenzácie za nedodržanie zmluvy (namiesto toho Šípka dostal od mesta značne úľavy – finančné a aj terminove).

  14. Veselický stále klame.Niekde som to čítal že Majko dostal tri finančné ponuky a že ich odmietol.Keby tak neurobil nemali by sme už dávno dizkusiu ani sol.Mohol by ešte aj tu pán Majko napísať ako to bolo.Počul som o veľa pokusoch zničiť sol aj zastrašiť ho.Teraz Majko odhalil Veselického do naha.Takto to mal robiť s každým dávno.

  15. Je to veľmi jednoduché! Nech dotyčná osoba vydokladuje daňovými dokladmi koľko za dané práce zaplatila! Snáď to nebolo odvedené “bez papieru”

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img