ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Blues Rock Generations v Piešťanoch (Spojenie minulosti s budúcnosťou)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spomienka na pekný koncert napriek zlému počasiu:

V Piešťanoch ma v poslednom čase tešia koncerty a hnevá počasie. Tak to bolo aj vo štvrtok 16. júna 2022, keď sa na terase reštaurácie La Musica konal koncert piešťanskej kapely Blues Rock Generations. Naživo som ju ešte nikdy hrať nepočula a bola som zvedavá. Navnadila ma i pekná webová stránka tejto kapely a hudobné videá na nej. Preto som sa vydala na cestu do kúpeľného mesta, v ktorom si vždy doprajem aj liečebný telocvik: zo stanice na Teplickú ulicu idem peši a naspäť tak isto.

Práve na ten deň meteorológovia predpovedali búrky a kým som prišla do cieľa svojej cesty, už aj obloha sa tak tvárila. Hodinu pred koncertom, keď hudobníci skúšali, dovalil sa dážď a vietor, ba sem-tam aj nejaké vzdialené blesky a hromy. Bluesrockerov ani ich početné obecenstvo na krytej terase to však neodradilo.

Kapelu Blues Rock Generations tvoria: Jakub „Kubo“ Adamec (2009) – sólové gitary, Samuel „Samo“ Kolník (2008) – elektronické bicie a Štefan „Števo“ Adamec (1953) – akustická gitara a spev. Ide teda o spojenie dvoch generácií hudobníkov a o návrat k starším generáciám hudobných žánrov – k blues a rocku. Ako hovorí Štefan Adamec, Jakubov starý otec, obaja chlapci (spolužiaci v 7. triede základnej školy v Piešťanoch, ktorí navštevujú aj miestnu hudobnú školu) objavili staré pesničky a začali ich spontánne hrať.

Štefan Adamec tieto skladby pozná zo 60. rokov, keď mal vlastnú kapelu News. V súčasnej dobe sa venuje predovšetkým projektu „Blues Rock Generations“, no vystupuje aj s vlastným projektom „Classic Acoustic Songs“ ako sólista. Koncert na terase reštaurácie La Musica otvoril krátko pred 19.30 hod. sólovo vlastnou pesničkou Albatros, spievanou v angličtine a španielčine, pretože podľa jeho slov, každá dobrá kapela má predkapelu. Albatros je zhudobnená báseň, vytesaná do skaly na Hornskom myse.

Po príjemnom lyrickom úvode prišla hudba zahraná rovnako radostne, no podstatne energickejšie. Elektrická gitara a bicie ju neomylne posunuli do bluesrocku. Hudobníci hrali s ľahkosťou a s nadhľadom, spev Štefana Adamca znel prirodzene a presvedčivo. Jakub Adamec počas večera postupne vystriedal štyri gitary, tri elektrické a jednu akustickú, na ktorých predvádzal pôsobivé sóla. Spolu so Samuelom Kolníkom dokazovali, že sa snažia v hudobnej škole i v hudobnej praxi. Koncert sa začal skladbou Outside Woman Blues, ktorú nahral Blind Joe Reynolds už v roku 1929. Známa je aj v podaní kapely Cream. Ešte starší je bluesový štandard Nobody Knows You When You´re Down And Out. Zložil ho estrádny umelec a skladateľ Jimmie Cox v roku 1923, čiže táto pesnička čoskoro oslávi sté narodeniny. Je však nadčasová, nahral ju napríklad aj Eric Clapton. Dážď mi bol v Piešťanoch celkom príjemnou kulisou pri počúvaní hudby, pretože som sedela na terase pod strechou. V repertoári kapely nechýbali ani tri slávne skladby od Roberta Johnsona z 30. rokov (Sweet Home Chicago, CrossroadsStop Breaking Down). Po priehrští ďalších známych pesničiek, z ktorých ma najviac zaujala jemná balada It´s Probably Me (autori: Sting, Eric Clapton a Michael Kamen) s veľmi peknou hrou Štefana Adamca na akustickej gitare,  prišiel čas aj na vlastné pesničky hudobného zoskupenia Blues Rock Generations. Všetky vznikli v roku 2021, hudbu zložil Štefan Adamec a texty sú založené na básňach Alexandra Guštafíka. Boli to pomalá Feelings Of Winter, v ktorej hral aj Jakub na akustickej gitare, poriadne rocková Please Love a rovnako rázne Year Of GainThe Latest Friend. Zneli mi plnokrvne a melodicky. Ďalšie skladby boli zase prevzaté. Pri pesničke Sunshine Of Your Love som si už bola istá, že členovia kapely Blues Rock Generations majú veľmi radi skladby z rôznych období kariéry Erica Claptona (napríklad z obdobia jeho pôsobenia v hudobnej formácii Cream). Publikum sa hudobníkom počas celého koncertu odmieňalo veľkým potleskom a miestami i výkrikmi: „Bravo!“ Značný úspech mala skladba Jimiho Hendrixa Red House, v priebehu ktorej sa ozval nadšený aplauz po sóle elektrickej gitary. Ďalej zazneli dve skladby Georgea Harrisona – TaxmanWhile My Guitar Gently Weeps (z albumov kapely The Beatles Revolver a The White Album). Po nich bola návratom k tvrdšej hudbe pesnička Foxy Lady od Jimiho Hendrixa. Usilovná kapela Blues Rock Generations počas dvoch hodín (s jednou krátkou prestávkou) zahrala 24 skladieb. Svoje vystúpenie zakončila dlhou a rôznorodou pesničkou American Pie z autorskej dielne speváka a autora piesní Dona McLeana. Štefan Adamec na jej začiatku poprosil obecenstvo, aby sa pridalo v refréne k spevu. Ochotne mu vyhovelo a bubeník Samuel Kolník navyše podnietil silný potlesk poslucháčov do rytmu.

Po skončení podujatia som mala viacnásobnú radosť: užila som si pekný koncert, netrval tak dlho, aby som musela odísť ešte počas neho a navyše sa nečas vyzúril a keď som kráčala na stanicu (aj s darovaným cédečkom Blues Rock Generations: No. 1), už ani nepršalo. Okrem toho som sa tešila, že bluesová a bluesrocková hudba oslovuje aj mladú generáciu a že spolu s ňou má otvorenú cestu do budúcnosti.

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img