ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Obec Šoporňa, pod vedením starostu Mgr. Adriána Macha, predražila asfaltovanie o 106%

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dobrý deň občania Šoporne,

chcel by som Vás informovať, o predražení asfaltovania v roku 2021 a 2022 v obci Šoporňa.

Prečítajte si, ako starosta Mgr. Adrián Macho, okresný predseda strany HLAS-SD, hospodári s peniazmi občanov obce Šoporňa.

Keďže tieto dve verejné obstarávania obce Šoporňa, nie sú vo Vestníku pre verejné obstarávania, tak obec ich musela robiť prieskumom trhu, ktorý stále kritizujem, pre jeho nefunkčnosť v podmienkach Šoporne. Znamená to vlastne, že verejná obstarávateľka osloví 3 firmy, väčšinou prostredníctvom mailu, ktoré jej pošlú cenovú ponuku. A najlacnejší vyhrá.. Nuž, zdá sa mi, že lacné firmy v obci Šoporňa, nikdy nesúťažili.

Keď porovnáme ceny, zistíme, že vždy nakupujeme draho. Vo veľa prípadoch, takto robených verejných obstarávaní, je predraženie okolo 100%. 

Obec Pliešovce v roku 2021 vyasfaltovala 2420 m2 v cene 44 557,45 eura s DPH

Obec Šoporňa v roku 2021 vyasfaltovala  3459 m2 v cene 108 630,72 eura s DPH

Ak by obec vysúťažila cenu ako Pliešovce, ušetrila by Obec Šoporňa 51 987 eura. Cena bola vypočítaná, na základe skutočne vykonaných prác.

V Pliešovciach vyhrala spoločnosť Eurovia SK a.s., s tržbami v roku 2020 75 861 159 eura.

V Šoporni vyhrala verejné obstarávanie, prakticky novo založená spoločnosť, s minimálnym obratom a referenciami, spoločnosť Aszfaltút s.r.o., s tržbami v roku 2020 vo výške 88 297 eur!!!! S takýmito tržbami, vyhrala spoločnosť Aszfaltút zákazku v Šoporni v hodnote 108 630,72 eura!!

Rok 2022 som porovnal s mestom Sereď. Porovnával som iba jednotkové ceny na diele, nie dielo celé, pretože v meste Sereď, bola zákazka oveľa náročnejšia. Okrem obrusnej vrstvy asfaltu v hrúbke 5 cm, sa menila navyše aj ložná vrstva asfaltu v hrúbke 5 centimetrov, poklopy, liatinové rošty, kalové koše a pribudli aj nové cestné obrubníky. Celková cena zákazky v meste Sereď bola na 1 m2 drahšia o 16%, práve z dôvodu vykonania násobne viac prác.

Pri porovnaní jednotkových cien, obec Šoporňa, predražila zákazku o neuveriteľných 96 672 eura, pri cene diela 180 360 eur s DPH. V meste Sereď bola zákazka vo výške 229 200 Eur s DPH, vyhrala ju Skanska s tržbami v roku 2021 vo výške 109 005 749 eur. Zákazku v obci Šoporňa vyhrala opäť spoločnosť Aszfaltút v tržbami za rok 2021 vo výške 492 922 eura!!! 

Sumárne Obec Šoporňa,v rokoch 2021 a 2022 asfaltovala v cene 288 990 eur s DPH, pričom prišlo k predraženiu o 148 659 eur s DPH. Teda obec preplatila diela o 106% v porovnaní s obstarávaniami za rok 2021 s Pliešovcami a obstarávanie za rok 2022 bolo porovnané s mestom Sereď.

Ďakujem za prečítanie.

Prílohy:

Šoporňa 2021 zmluva-aszfaltut
Sereď 2022 3276994

 

Vyjadrenia a stanoviská, ktoré odzneli vo videu a sú obsiahnuté v texte,
týkajúce sa témy, sa nemusia zhodovať s názormi redakcie alebo
vydavateľa média.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Však to neplatil zo svojho, z vlastného vrecka. A z cudzieho krv netečie. Najhoršie je to, že každý si robí čo chce a takéto prešľapy sa tolerujú, že nikto nie je daný na zodpovednosť a dať mu to k náhrade, nie však z rozpočtu obce, ale zosobniť.

  2. Ach Dodinko, toto je úbohý predvolebný ťah , len sa zhovadujes . Radšej rob niečo užitočné. Keby si pozametal rajcuru bolo by to užitočnejšie .

  3. lepsie je si precitat zverejnene zmluvy + krycie listy, ako pozerat na tabulku.. pre mna je neuveritelne, ze liga spravodliv,ch znova zasahuje, ked odhalila nepravpst akurat pred volbami..

  4. Je jedno, či budete čítať zmluvy, alebo si pozriete tabuľku, ceny sú pravdivé. Mohol som to zverejniť aj pred mesiacom, ale čo by som dosiahol? Naša obec sa rozkráda pod Machom od jeho nástupu, od jeho prvého dňa vo funkcií. A trvá to už takmer 8 rokov.

  5. Nahacky s tým ohováranim ste už všetci trápny. Radšej už prestaň štvat ľudí proti starostovi. Doteraz zo všetkých starostov urobil pre dedinu najviac. Nemyslíš?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img