ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Financovanie kampane M. Červenku vzbudzuje pochybnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Do spojených volieb do orgánov samospráv ostáva už len týždeň. O ďalšom smerovaní našich obcí, miest a kraja sa bude rozhodovať v sobotu 29. októbra 2022 medzi 7:00 a 20:00.

V tejto súvislosti sa Transparency International Slovensko pozrelo na financovanie kampaní kandidátky a kandidátov na županov. Na druhom mieste sa za takmer neviditeľným Romanom Chudým umiestnil Martin Červenka. Tohto nezávislého kandidáta, ktorého podporuje strana Hlas-SD, je možné vidieť už niekoľko dlhých mesiacov na reklamných banneroch či letákoch rôznej veľkosti a kvality po celom Trnavskom kraji. Kto stojí za jeho kampaňou?

 

MEGALOMANSKÁ KAMPAŇ

Z jeho transparentného účtu vyplýva, že príjmy Červenkovej kampane atakujú 90.000 eur.

Zo zákona vyplýva povinnosť strán a kandidátov oznámiť existenciu transparentného účtu Ministerstvu vnútra SR, ktoré zoznam vedie. Podľa Transparency International Slovensko „na webe ministerstva chýbajú účty prinajmenšom osemdesiatich ašpirujúcich lídrov miest a krajov. Medzi nimi napríklad aj účet nezávislého kandidáta na trnavského župana Martina Červenku, ktorého kampaň dosiaľ patrí medzi 10 najväčších na Slovensku (výdavky 84-tisíc eur).“

 

Červenka do kampane vložil z vlastných prostriedkov až 26.000 eur. To je pomerne dosť na to, že Červenka je už 12 rokov starostom Ratkoviec v okrese Hlohovec. Jeho majetkové priznanie sme na webovej stránke obce nenašli, hoci povinnosť na jeho zverejnenie vyplýva z ústavného zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií. Takže sme majetkové pomery kandidáta Červenku nemohli overiť.

 

STAROSTOVIA PLATIA

Zaujímavý je tiež zoznam ďalších prispievateľov na transparentný účet. Objavujú sa v ňom mená starostov, ako napríklad František Gőgh z Veľkých Úľan (10-tisíc eur), Ivan Dobrovodský z Vlčkoviec (1.000 eur), Dana Žúrková z Popudinských Močidľán (200 a 100 eur) alebo Mário Beblavý z Dolného Lopašova (50 eur).

3.000 eur vložil Jaroslav Kráľovič, ktorý bol v roku 2018 zvolený za starostu obce Hrnčiarovce nad Parnou, no mandátu sa krátko na to vzdal po tom, ako mu poslanci výrazne znížili plat.

Veľkou sumou, až 5.000 eur, prispel starosta obce Jablonec, ktorá sa však, paradoxne, nachádza v Bratislavskom kraji.

 

STARÁ GARDA

Medzi podporovateľmi Červenku je aj bývalý dlhoročný starosta Ružindola Vladimír Púčik (5.000 eur + 2.000 eur), ktorý je aktuálne predsedom predstavenstva Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), kde je Červenka podpredsedom predstavenstva.

Ďalším donorom je bývalý starosta Voderád Marek Turanský (1.000 + 1.000 eur), jeho manželka Viera (1.000 + 1.000 eur) a syn Matej (50 eur). Turanský sa prakticky hneď po skončení funkcie starostu na jeseň 2014 zamestnal na Úrade Trnavského samosprávneho kraja, kde riadil sekciu regionálneho rozvoja až do konca obdobia predchádzajúceho župana Tibora Mikuša v novembri 2017. Paradoxne, mal na starosti aj tie oblasti, za ktoré Červenka kritizuje súčasného župana Jozefa Viskupiča, ako regionálny rozvoj, rozvoj vidieka alebo cestovný ruch.

 

S KLASTROM V POZADÍ

Turanský je od roku 2015 až dodnes tiež riaditeľom Klastra regionálneho rozvoja. Medzi rokmi 2015 a 2017 klaster získal od župy dotácie vo výške 350-tisíc eur, čo vyplýva z centrálneho registra zmlúv. Po vystúpení župy v roku 2018 klaster funguje ďalej. Oprášil svoje materiály a dal im novú tvár. Veď heslo „Spolu dokážeme viac,“ s ktorým dnes kampaňuje Martin Červenka, sa objavilo v prezentácii klastra už v roku 2016.

Klaster sa, okrem iného, venuje aj projektu zaPOIsa. Ako jeho iniciátora uvádza istého Martina Červenku. A to nie je všetko. Ako sa ukazuje, Turanského klaster, ako aj iniciatíva zaPOIsa, sa aktívne podieľajú na Červenkovej kampani. Dávajú mu priestor na podujatiach, letákoch, aj príspevkoch na sociálnych sieťach.

Niektoré z online reklám Červenkovi platí priamo Klaster regionálneho rozvoja.

To stojí minimálne za pozornosť Transparency International Slovensko, pretože klaster sa neuvádza v transparentnom účte a vedenie kampane treťou stranou je zakázané.

 

UŽ KANDIDOVAL

Martin Červenka sa všemožne snaží prezentovať ako mladý, sympatický a hlavne nezávislý kandidát so skúsenosťami zo samosprávy. V skutočnosti ide o človeka, ktorý neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2016 za stranu #SIEŤ, a to spolu s Františkom Gőghom a Marošom Saganom, ktorí ho podporujú aj v súčasnosti.

V aktuálnych spojených voľbách kandiduje Červenka za župana ako nezávislý, pričom ho podporuje Pellegriniho Hlas-SD.

Na starostu obce však už kandiduje za inú stranu, ktorá sa volá Starostovia a nezávislí kandidáti a na jej čele stojí už viackrát spomínaný František Gőgh.

Aj pohyby na jeho transparentnom účte jasným dokladom, že sa cez Červenku do župy snažia vrátiť bývalí Mikušovi ľudia. Najlepší dôkazom toho je aktívne zapojenie sa Mareka Turanského, ktorého účasť a vplyv na kampaň Martina Červenku vzbudzuje u mnohých zainteresovaných negatívne reakcie. Kruh sa uzavrel.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dosť odveci článok, ako vzbudzuje pochybnosti? Veď všetko čo tam je napísané hovorí aj on – len píšete že ho podporujú starostovia…

  2. Mate pocit, ze Viskupica by mal zaujimat niekto, kto ma preferencie s nizkou sancou ho ohrozit? Su tam viaceri silnejsi protikandidati.

  3. Ani neviem kto je ten chlap. Reálne je sa baviť o 2 relatívnych kandidátoch v ttsk- o Čambalovi a Viskupičovi. Dvaja s najvyššími preferenciami.

  4. Odkiaľ tu máte informáciu že Čambál je 2.? Posledný nezávislý prieskum je starý vyše mesiaca. Keby to tak bolo tak by asi (pravdepodobne viskupic) nerobil toľko antikampane ktorá je dosť priehľadná a trápna

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img