ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Pozor ide o podvod! Tvária sa ako vinted.sk. Obete hlásia zneužitie kariet a výber peňazí v stovkách Eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM|  Za posledné dni evidujeme v Trnave viaceré prípady, v ktorých prišli obete o stovky eur.

Trnavská polícia preto upozorňuje používateľov appky Vinted a iných obchodných portálov, aby boli opatrní.

Vinted je litovská spoločnosť a online obchodný portál, ktorý poskytuje používateľom predaj, nákup a výmenu či už nového, alebo používaného tovaru – vo väčšine prípadov sa jedná o oblečenie alebo doplnky.

▪️POZOR ČO A KOMU POSIELATE ▪️

Útočník si vyberie potenciálnu obeť – predávajúceho. Správami priamo na portáli alebo v aplikácii Vinted presvedčí obeť, že si daný produkt chce niekto kúpiť a v prvom kroku vyžiada emailovú adresu.

Dôveryhodnosť nadobúda zaslaním snímky obrazovky, v ktorej sa píše, že predávajúci je povinný poskytnúť emailovú adresu v chate a tiež to, že dostane email, v ktorom môže potvrdiť objednávku.

Podvodník sa taktiež snaží vyvolať pocit urgencie vetou „Predávajúci musí prijať objednávku e-mailom do 3 hodín.
Email obsahuje odkaz (tlačidlo „Potvrdiť objednávku“), ktorý po otvorení vyžaduje zadanie údajov o platobnej karte z dôvodu zaslania peňazí za tovar na účet. Od predávajúceho sa snaží okrem bežného účtu navyše aj stav peňazí na karte a zadávanie ďalších ochranných prvkov.

Pri splnení všetkých postupov a zadaní všetkých informácií vás vzápätí podvodník pripraví o peniaze na vašej platobnej karte.

▪️KEDY IDE O PODVOD A PHISHING▪️

Keď už prvý pohľad email obsahuje viditeľné chyby, informácie sú zasielané z pozmenenej domény, ktorá sa až na malú chybu, javí ako pravá.
Tiež si môžete všimnúť, že text nachádzajúci sa v päte emailovej správy nie je v slovenskom, ale slovinskom jazyku.
Pri takýchto emailových správach je taktiež dôležité všímať si odkiaľ prichádzajú. To, či je emailová adresa legitímna si vieme overiť na rôznych webových stránkach.

▪️AKO SA CHRÁNIŤ PRED PHISHINGOM▪️

– pri zadávaní informácií o platobnej parte si overte webovú stránku
– sledujte gramatiku a syntax emailových správ
– overujte si odkazy a odosielateľa
– nezdieľajte citlivé údaje
– pri použití platobnej karty si nastavte viac stupňové overovanie
– pri podozrení na podvod, kontaktujte ihneď banku a kartu zablokujte

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img