ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

INEKO a TRANSPAREX hodnotili Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mesto Sereď bolo v uplynulých dňoch na základe ukazovateľov finančného zdravia a verejného obstarávania ohodnotené inštitúciami INEKO A TRANSPAREX. V obidvoch prípadoch sa mesto umiestnilo veľmi dobre.

INEKO A HODNOTENIE FINANČNÉHO ZDRAVIA SAMOSPRÁV

INEKO ( Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy ) na základe vlastnej metodiky každoročne zostavuje hodnotenie finančného zdravia, ktoré poskytuje komplexný pohľad na hospodárenie samospráv. Zahŕňa viaceré kľúčové parametre hospodárenia: celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti.

Za rok 2021 sa z dôvodu pandémie zhoršila finančná kondícia slovenských miest. Priemerné skóre finančného zdravia za všetky mestá na Slovensku predstavuje hodnotu 4,35 z maximálnych 6,00, čo je o 0,07 bodu menej ako rok predtým. Mestá boli na vrchole svojho finančného zdravia počas rokov 2017 až 2020 a aktuálny pokles znamená pomyselný návrat k stavu z roku 2016, uvádza portál INEKO.

Sereď sa zo 141 samospráv na Slovensku umiestnila na 11. mieste. Z celkovej maximálnej hodnoty 6 získalo mesto skóre 5,4 a bolo ohodnotené ako samospráva s výborným finančným zdravím.

Podľa hodnotenia INEKO:
celkový dlh mesta predstavuje skóre 5,9
dlhová služba 5,7
bilancia bežného účtu 4,3
záväzky po splatnosti k príjmom 6,0
záväzky aspoň 60 dní po splatnosti 6,0

Viac informácií o hospodárení mesta si môžete pozrieť na http://www.hospodarenieobci.sk/profil/samosprava/504009/2018/1/

zdroj: www.ineko.sk

TRANSPAREX A REBRÍČEK NAJZODPOVEDNEJŠÍCH VEREJNÝCH OBSTARÁVATEĽOV

Portál TRANSPAREX zostavil rebríček TOP Zodpovedných verejných obstarávateľov za rok 2021, v rámci ktorého hodnotili celkovo 3 904 subjektov. Analytici vychádzali z dát, ktoré získali spracovaním viac než 180-tisíc zákaziek zrealizovaných 5300 verejnými obstarávateľmi. Zo všetkých 3 904 hodnotených subjektov sa SEREĎ umiestnila na 468 mieste a získala nadpriemerné hodnotenie „ A „

Ako nám z portálu TRANSPAREX uviedli, mesto Sereď získalo nadpriemerné hodnotenie, no má rezervy, ktoré je možné vylepšiť. Tie má napríklad v priemerom počte predložených ponúk, výške dosahovaných úspor či v dĺžke procesov verejného obstarávania.

Pri rebríčku zodpovedných obstarávateľov hodnotil portál Transparex tieto ukazovatele:

• hodnotenie hospodárskej súťaže (počet predložených ponúk)
• priemerné úspory vo verejnom obstarávaní
• priemerná dĺžka procesu verejného obstarávania
• spoľahlivosť verejného obstarávania
• pochybenia v procese verejného obstarávania

„Naším cieľom je otvorenými dátami podporovať hospodársku súťaž pre lepšie podnikateľské prostredie na Slovensku a zvýšiť transparentnosť vo verejných obstarávaniach. Práve vďaka verejnej kontrole prispievame k zvyšovaniu efektivity inštitúcií pri nakladaní s verejnými zdrojmi, a zároveň pomáhame obstarávateľom získavať kvalitných dodávateľov,“ uvádza portál Transparex.

Kompletné hodnotenie organizácií ako aj ďalších verejných obstarávateľov, vrátane použitej metodiky nájdete na www.transparex.sk. ( zdroj )

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img