ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Delegácia z Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR si pri pomníku Legionára uctili pamiatku padlých československých vojakov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vo štvrtok 20. októbra zavítala do Serede delegácia z Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR, aby si pri pomníku Legionára uctili pamiatku padlých československých vojakov. Medzi členmi delegácie boli i potomkovia padlých a zomrelých československých legionárov. V historických uniformách sa pietneho aktu zúčastnili aj členovia československej obce legionárskej, ktorá bola počas prvej Česko-slovenskej republiky významná štátotvorná sila, združenie bývalých príslušníkov česko-slovenského vojska v zahraničí a politická opora Tomáša Garrigua Masaryka i Edvarda Beneša.

Na Námestí republiky prítomných privítal za mesto Sereď viceprimátor Ľubomír Veselický, predseda UN Veteran Slovakia Štefan Jangl, predseda Zväzu vojakov SR klub Sereď Ondrej Urban a ďalší. Na úvod boli prítomní oboznámení s históriou pamätníka Legionára. Ten je zaradený do zoznamu vojnových hrobov a je poctou hrdinským obetiam pri obrane Slovenska. Dielo nie je originálom, je iba replikou pôvodnej sochy. Tá už raz v centre mesta stála, no v roku 1958 ju z ideologických dôvodov odstránili. Nová replika bola slávnostne odhalená 26.10.2021.

Prítomným sa na pietnom akte prihovoril Štefan Jangl – predseda UN Veteran Slovakia, ktorý mimo iného povedal: „Som nesmierne šťastný, že sa podarilo mestu Sereď v spolupráci s občianskymi združeniami obnoviť pamätník pre legionárov, ktorí pomáhali vybudovať južnú hranicu Slovenskej republiky v roku 1918. Legionári ako takí, nikdy nemôžu vymiznúť z našich myslí, pretože si musíme pamätať, že to boli tí, ktorí boli schopní a ochotní ísť bojovať a budovať náš spoločný štát Čechov a Slovákov.“ Jeho slová doplnil Ondrej Urban – predseda Zväzu vojakov SR klub Sereď, ktorý uviedol, že mesto Sereď bolo oslobodené 8.12.1918. Nakoľko bolo blízko maďarských hraníc, stalo sa centrom a posádkou legionárskeho pluku 34.

Farárka Jana Šmardová Koulová zasvätila svoj život Cirkvi československej husitskej a Československej obci legionárskej. Na pietnom akte vzdala úctu predkom a poďakovala mestu Sereď, že pozdvihlo to čo bolo zabudnuté a zničené. „Som rada, že tu stojíme pred nádherným pomníkom a môžeme ísť vztýčenou hlavou ďalej predávať ďalším generáciám to čo je dôležité: lásku a hrdinstvo.“ Následne predniesla niekoľko citátov zo žalmu. Na záver spomienkového stretnutia zaznela česká a slovenská hymna. Delegácia sa potom presunula do Mestského múzea, kde si prezreli stále expozície týkajúce sa histórie Serede a legionárov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img