ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Parlament schválil ďalšiu finančnú pomoc aj pre seniorov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Včera poslanci Národnej rady SR jednohlasne schválili dôležitú finančnú pomoc pre dôchodcov v podobe vyplatenia takzvaného 14. dôchodku do konca tohto roka. Jeho vyplateniu predchádza novela zákona o 13. dôchodku, ktorú pripravil rezort práce, ako pomoc aj pre seniorov v období vysokej inflácie. Novela navrhuje vyplatiť 70% zo sumy 13. dôchodku v decembrovom výplatnom termíne. Na pomoc dôchodcom tak pôjde viac ako 207 miliónov eur vyčlenených v upravenom štátnom rozpočte na rok 2022.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ešte v septembri navrhlo, aby bola časť 13. dôchodku vyplatená dôchodcom ešte do konca roka 2022. Nárok na túto sumu pomoci budú mať poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku, ako aj poberatelia všetkých pozostalostných dôchodkov – vdovských, vdoveckých a sirotských.

Podmienky nároku na 13. dôchodok ostávajú zachované rovnako, ako v predchádzajúcom období. Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov, vrátane dôchodkov z cudziny, sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná výška 13. dôchodku, ktorá sa bude odvíjať od životného minima pre rok 2022. Poberateľ dôchodku vyplácaného z cudziny má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni mesačnú sumu naposledy vyplateného dôchodku.

Vzorec na výpočet 13. dôchodku sa nemení, ale jeho výsledná suma bude vynásobená koeficientom 0,7, čiže 70 % celkovej sumy. Maximálna výška dávky 70 % z 13. dôchodku tak bude 210 eur a minimálna suma bude 35 eur. Novelou zákona o 13. dôchodku vyplatí celú Sociálna poisťovňa sumu z rozpočtovej kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v celkovej výške približne 207,6 miliónov eur.

Po predčasnom vyplatení 13. dôchodku v júli a po konzultáciách so zástupcami seniorov sme dnes schválili ďalšiu mimoriadnu pomoc pre dôchodcov. Som rád, že sa nám podarilo presadiť využitie vyše 207 miliónov eur zo zvýšených príjmov do rozpočtu práve na pomoc ľuďom, pretože peniaze štátu sú peniaze ľudí z ich daní, z ich odvodov. Tí s najnižšími dôchodkami dostanú najviac, teda 210 €. V pomoci ďalším skupinám ľudí, zariadeniam sociálnych služieb a ako aj zamestnávateľom budeme pokračovať,uviedol minister Milan Krajniak.

Pomoc vo forme takzvaného 14. dôchodku vyplateného do konca roka je jedným z opatrení pomoci pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov, ktoré zasiahla vysoká inflácia, a jej vyplatenie v decembrovom výplatnom termíne pomôže čiastočne eliminovať vplyv rastu cien a energií.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To sú špine na kvadrát. Keby im už niekto tam dal po papuli čo by zuby vypľuli, dobre by urobil. Tie špine vyhlasujú, že dali 13.-ty dôchodok? Dali pár eur a teraz 14.-ty dôchodok z toho tzv. 13.-tého dôchodku 70% ? Podvodníci a zlodeji, ktorí okrádajú národ a takto zavádzajú mladších ľudí, ktorí si môžu myslieť, že skutočne dôchodcovia dostávajú tie prezentované dôchodky. Ale je to bohapustá lož. Ale nezabudnú uviesť sumu, koľko ich to bude stáť. Je to ponižovanie starých ľudí. A keď sa takéto nekalé praktiká robia zo strany vlády, čo môžeme očakávať od bežných ľudí?

  2. PRE DOTAZ: a to myslis vazne, alebo si sa s konom zrazil.
    ty bohapusty ony. takze tie dochodky nedostavaju, oni ti zli oni klamu. ty blb, co blb, ty si taky blb, ze si len poloblb.

  3. Ty korunovaný debil, lež sa chceš k niečomu vyjadriť najprv si to poriadne prečítaj, alebo sa nauč čítať! Keď niekto povie, že dostanú 13.-ty, alebo 14.-ty dôchodok, tak t.j., že ho dostane v plnej výške a nie zlomok z neho. Tu o nič iné nejde, len nech nehovoria o 13.-tom a 14.-tom dôchodku, ale že dostanú nejaký príspevok. Keď sa to bude teba dotýkať, neviem, či budeš od radosti vyskakovať. Čo sa týka Fica, v tom čase nebola taká inflácia a astronomické zdražovanie, vtedy nemusel riešiť ani covid, ani zdražovanie a ani vojnu na Ukrajine.

  4. pre Anonym 19. októbra 2022, 16:42 – ze si si to ty vysvetlil tak, ze 13. a 14. dochodok znamena dochodok v plnej vyske, neznamena ze je to tak, hrou zo slovickami chces spochybnit pomoc ktorej nebola schopna ani jedna vlada za 30rokov… ved prave, v casoch ekonomickej prosperity od Fica dostali dochodci rocne 2 max 3€, teraz po covide, pri inflacii, energetickej krize dostanu 13. a 14. dochodok (ty rozumej príspevok) a si nespokojny? Vazne?

  5. Aj my máme vo firme 13. a 14. plat vo výške 70% a v kolektívnej zmluve je to ako 13. a 14. plat. A to je ešte podmienené obratom firmy, prečo by mali byť výnimkou dôchodcovia? A to ešte zabúdaš na odmenu za očkovanie, čo dostali dôchodcovia. A tých 12% zvýšenie od nového roku je čo? Myslíš, že mne o toľko zdvihnú plat?

  6. Odpracoval som 45 rokov za tie roky som maródoval 45 dní, sosialna poisťovňa my vyrátala dôchodok 700 eur, kolega mladší o 3 roky odpracoval tak tiež 45 rokov premarodoval 600 dní, 10 rokov poberal invalidný dôchodok a zároveň pracoval. Sociálka mu vyrátala dôchodok o 100 EUR väčší ako mne. Mal zníženú pracovnú o 70% stále robil tu istú prácu ako ja úžasné primitívne zákony.

  7. Trestajú nás za to, že sme na nich robili. Oni si doprajú a tiež takým, čo toho veľa nenarobili. Oni sú chodáci, treba im dávať vyššie príspevky a kadejaké úľavy. Keď sa to spočíta, sú na tom lepšie ako tí, čo dostanú len minimum, lebo majú vyšší príjem, ale nie z toho, čo od nich dostali, ale ktoré si to odpracovali. Stále sa dookola sa omiela – sociálne slabší, z nízkymi príjmami. Každému sa rovnako zdražovalo, tak prečo tí, čo majú vyšší príjem majú na to doplácať? Oplatí sa poctivo pracovať? Nemajú sa lepšie tí, čo pre spoločnosť urobili minimum, alebo ani prstom nepohli? Štát sa o n ich postará na úkor iných.

  8. Tá solidarita nemá so spravodlivosťou nič spoločné. Zvyšovať by sa malo výlučne rovnakým percentom a nie rôznymi pevnými sumami pre vybrané znevýhodnené skupiny?

  9. Bol som blázon, že som odvádzal do Soc. poisťovne odvody .
    Mal som dve zamestnania a teraz mám na chuj dôchodok.
    Dám jednu radu nerobiť aj tak dostaneš peniaze.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img