ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi sme spustili infokampaň na čerpacích staniciach

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Potrebu odstrániť tento druh zločinu páchaný na ľuďoch a uctiť si obete obchodovania s ľuďmi si pripomínajú európske štáty každoročne 18. októbra, ktorý je  Európskym dňom  boja proti obchodovaniu s ľuďmi. MV SR  v spolupráci so spoločnosťou SLOVNAFT, a.s.  spustilo v tento deň  preventívnu informačnú kampaň zameranú na boj proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorej cieľom je minimalizovať počet obetí obchodovania s ľuďmi.

Problematike sa intenzívne venuje  Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi (ICOSL)Odbor prevencie kriminality (OPK) MV SR.

Nápaditá infokampaň na čerpacích staniciach

Nástrojom samotnej kampane budú polepy na zrkadlách mužských a ženských toaliet každej čerpacej stanice spoločnosti SLOVNAFT, a.s., a tiež informačný leták s mužskou a ženskou tvárou (na stiahnutie nižšie). Materiály kampane tiež obsahujú informácie v ukrajinskom jazyku určené pre odídencov z Ukrajiny.

Vychádzajúc zo Situačnej správy pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi za rok 2021 vydanou MV SR a dostupných štatistických údajov je najčastejšou formou dopravy obetí obchodovania s ľuďmi, či už do cieľovej krajiny alebo samotného miesta vykorisťovania,pozemná doprava s využitím osobného motorového vozidla či autobusu. Aj to bol dôvod, prečo kampaň realizujeme práve na čerpacích staniciach,“ vysvetľuje riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin.

„Obchodovanie s ľuďmi považujeme za jeden z najvážnejších trestných činov. Málokto z nás si vie predstaviť, ako sa cítia a čo prežívajú obete týchto trestných činov a aké následky zanechávajú na ich životoch. Spoločnosť Slovnaft sa rozhodla podporiť túto kampaň, pretože ide o verejný záujem,“ povedal  Martin Gregor, manažér spotrebiteľského marketingu SLOVNAFT, a.s.

Jozef Halcin Soňa Grauzlová a Martin Gregor počas predstavenia kampane

 

Alarmujúca správa je, že obchod s ľuďmi patrí medzi najvýnosnejšie nelegálne aktivity

 „Od začiatku roka 2022 do konca septembra sme na Slovensku zaznamenali 52 osôb, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast takmer o 45% (16) obetí obchodovania.  Medzi obeťami bolo 29 žien a 23 mužov. Z celkového počtu zachytených obetí obchodovania s ľuďmi bolo aj 8 osôb, ktoré mali v čase náboru menej ako 18 rokov, čo predstavuje 15 % z celkového počtu identifikovaných obetí. Najmladšia detská obeť bola zobchodovaná v čase, keď mala 13 rokov,“ objasňuje situáciu riaditeľka ICOSL Soňa Grauzlová.

 

Polepy na zrkadlách na toaletách čerpacích staníc Slovnaftu

Obete boli obchodované za účelom:

  • pracovného vykorisťovaniav 28 prípadoch (z toho v dvoch prípadoch to bolo v kombinácii s núteným žobraním);
  • sexuálneho vykorisťovania v 23 prípadoch (z toho 1 prípad bol zachytený v štádiu prípravy;
  • núteného sobáša v 2 prípadoch (z toho v jednom prípade to bolo v štádiu pokusu a obeťou bolo dieťa).

Miesta vykorisťovania obetí v rámci Európy

Obete, ktoré sme identifikovali, boli najčastejšie vykorisťované v Nemecku (18 prípadov), nasledovala Slovenská republika (17), Veľká Británia (11), Írsko (2), Česká republika, Rakúsko, Holandsko, Španielsko, Rumunsko a Švédsko po 1 obeti v každej krajine. V niekoľkých prípadoch boli obete vykorisťované vo viacerých krajinách. Celkom 33 % z počtu obetí bolo náborovaných a aj vykorisťovaných v rámci Slovenskej republiky (tzv. vnútroštátne obchodovanie).

 

 

Odhaľovaním a vyšetrovaním trestných činov  obchodovania s ľuďmi sa zaoberá špecializovaný policajný útvar – Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ.

 

Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi

Slovenská republika sa orientuje aj na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi, a to prostredníctvom špecializovaného Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Program je v gescii Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR. Prostredníctvom tohto špecializovaného programu ministerstvo poskytuje pomoc a podporu.

Obetiam obchodovania s ľuďmi sa ministerstvo snaží pomôcť dostať sa z prežitej traumy, stabilizovať a reintegrovať ich pomaly do spoločnosti. Detské obete do programu vstupujú len sporadicky, to však v žiadnom prípade neznamená, že im nie je poskytnutá pomoc. Situáciu dieťaťa v prvom rade posudzujú orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

V prípade akýchkoľvek otázok, pochybností, či obáv  je občanom k dispozícii bezplatná Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na telefónnom čísle 0800 800 818.  Linka pomoci je nielen preventívny a konzultačný nástroj, kde volajúci získa informácie o problematike obchodovania s ľuďmi, ale slúži aj ako kontaktný bod pre potenciálne obete obchodovania s ľuďmi, alebo pre ich blízkych. Operátori linky pomoci poskytnú usmernenie a pomoc.

Národná  linka  pomoci  obetiam  obchodovania s  ľuďmi  0800 800 818  je dostupná denne od 8. do 20. hodiny, v ostatnom čase je k dispozícií záznamník. Operátori linky reagujú na všetky zanechané odkazy.

Foto: MV SR, Vladimír Benko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img