ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Sanovisko farnosti Sereď k pripravovanej akcii „Hallowenský Krampus rozpúta v Seredi čertovsky dobrú show“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mgr. Ing. Ján Hallon, dekan-farár v Seredi / Dňa 29. septembra bol na internetovom portáli seredsity.sk publikovaný oznam o plánovanom podujatí s názvom „Halloweenský Krampus rozpúta v Seredi čertovsky dobrú show. Tešiť sa môžete aj na premietanie slovenskej duchariny“. Podľa plagátu malo ísť o sprievod čertov cez mesto a následne v kultúrnom dome premietanie filmu „slovenskej duchariny“, ako to doslovne uvádzajú autori. Občania mesta Sereď ma upozornili na pripravované podujatie. Postupne sa ozývali aj ďalší obyvatelia mesta, zvlášť rodičia a vychovávatelia, s jasným nesúhlasom k podujatiu, iní sa pýtali na môj názor na ohlásenú akciu.

V čase, keď som bol riaditeľom Arcidiecézneho školského úradu v Trnave (v r. 2012 až 2020), pod ktorý patrila aj cirkevná škola v Piešťanoch, som zaregistroval množstvo negatívnych reakcií obyvateľov, rodičov a pedagógov, na obdobné podujatie, aké sa pripravovalo v Seredi. Vzhľadom na to som pokladal za povinnosť, upozorniť na uvedené skutočnosti vedenie mesta Sereď. Úlohou každej autority má byť v prvom rade zodpovednosť a služba pre druhých, preto má aj chrániť pred hroziacim nebezpečenstvom, zvlášť ak ide o morálny a duševný vývoj detí a mládeže. Preto v tomto duchu treba odmietnuť akékoľvek aktivity, ktoré môžu traumatizovať obyvateľov mesta, hlavne tých najzraniteľnejších. Dokazujú to samotné zábery z pochodu čertov nielen v Piešťanoch, kde rodičia zakrývali svojim deťom oči, ale aj zo zahraničia, napr. z talianskeho Vipitene, kde sa pochod dokonca zvrhol na fyzické útoky, čo malo za následok traumy detí a následné apely rodičov a vychovávateľov, aby sa takéto pochody viac nekonali. Môžeme sa logicky pýtať,  čo nám má takáto „fascinácia strachom“, povedať?

Z pohľadu slovenských tradícií sa ku Krampusu vyjadrila aj významná slovenská etnologička PhDr. Kataríná Nádaská, PhD., ktorá „nevidí význam, prečo sa robia sprievody Krampusov. Čert bol u nás vždy vnímaný ako opozícia dobra. Nikdy čert neprišiel preto, aby niekomu urobil dobre alebo aby niekoho zabával.“ Dr. Nádaská ďalej uvádza, že v oblastiach, kde sa konali sprievody čertov „masky symbolicky predstavovali, že diabol je reálne zlo, ktoré je tu prítomné. Čerti v sprievodoch boli však zviazaní reťazami, mnohí niesli na sebe klietky. Bola to náučná pomôcka, že diabol je spútaný a iba Boh mu dáva možnosť pokúšať, ale stále ho drží. Čiže reťaz tam bola vždy, a nie na nejaké šibanie ľudí, ale ako symbol jeho spútania.“
Je to na zamyslenie, že na jednej strane spoločnosť odsudzuje zlo a na druhej strane bagatelizuje korene zla.

Ako kňaz, ktorý je zodpovedný za duchovný život v seredskej farnosti chcem poukázať aj na teologické hľadisko. Autori spomínajú duchovné sily, to znamená, že veria aj v nadprirodzený duchovný svet, čiže aj v existenciu duchov. Z pohľadu kresťanskej teológie čert reprezentuje Diabla, Zlého ducha. Uvádzam ho veľkým začiatočným písmom, pretože ide o meno osoby, ktorá bojuje proti osobe Boha. Pochod preto môžu ľudia chápať ako verejnú oslavu Diabla.

Ako je zrejmé aj z upútavky, ktorú uverejnili organizátori podujatia, že nejde len o premietanie historického dokumentu o šintavskej bosorke, ale o komunikovanie s duchovným svetom. Ide tu o okultné praktiky, špiritizmus. Ak sa teda spája toto podujatie s magickými rituálmi a vyvolávaním duchov zomrelých, je to v rozpore s kresťanskou vierou. Teológia varuje pred týmito praktikami z náboženského dôvodu, ale aj kvôli tomu, že neznáme duchovné sily môžu poznačiť a poškodiť duchovné a duševné zdravie človeka. S takýmito prípadmi som sa ako kňaz, počas dvadsaťpäťročnej služby stretol. Prichádzali za mnou najmä s mladými ľuďmi, ktorí videli v okultizme atrakciu, adrealín. U mnohých sa časom prejavili aj vedlajšie psychické alebo telesné problémy, s ktorými im nevedel pomôcť odborný lekár ani psychiater, a bolo potrebné modliť sa za nich modlitbu oslobodenia od vplyvu Zlého ducha, tzv. exorcizmus. Až potom sa vedeli vrátiť do nomálneho života.

Na základe uvedených poznatkov a skúseností som pokladal za povinnosť ozvať sa a varovať pred praktizovaním akéjkoľvek formy okultizmu alebo všetkého, čo k nemu vedie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img