ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Základná škola J.A.Komenského bude mať nový športový areál

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V roku 1965 bola postavená pri Základnej škole J.A.Komenského telocvičňa a následne sa v roku 1966 začalo s budovaním ihrísk a atletickej dráhy v areáli školy. Vonkajšia športová plocha je v súčasnosti vplyvom času a opotrebenia v zlom technickom stave a preto malo mesto už dlhší čas záujem o obnovu daného areálu. Podobné športovisko sa podarilo zrealizovať aj na Základnej škole J. Fándlyho, ktoré je v prevádzke od apríla tohto roku.

Riaditeľka školy Paulína Krivosudská uviedla, že počas viac ako 50 rokov dráha síce prešla väčšími i menšími údržbami, no v posledných rokoch, vzhľadom na financie, prebiehala na nej iba údržba súvisiaca s odstránením buriny, ktorá sa vykonávala chemickým postrekom a čiastočne manuálne. Napriek tomu bolo čoraz ťažšie dráhu udržiavať vo vyhovujúcom stave a bol naozaj najvyšší čas na jej rekonštrukciu.

Financovanie a rozsah prác

V súvislosti s výzvou Fondu na podporu športu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku v rámci programu „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry“ pripavil projektový manažér mesta Branislav Bíro v roku 2021 projektovú žiadosť zameranú na obnovu existujúcej športovej infraštruktúry na Základnej školy J. A. Komenského s cieľom zabezpečiť jej plnú funkčnosť a bezpečnú prevádzku.

B. Bíro uvádza: „Z dôvodu, že pôvodný športový areál bol postavený v minulom storočí a nespĺňal základné parametre na ktorý bol určený, mestské zastupiteľstvo dňa 17.2.2022 odsúhlasilo realizáciu a spolufinancovanie uvedeného projektu. Dňa 17.5.2022 bol projekt Fondom na podporu športu schválený. V rámci verejného obstarávania bola vybraná spoločnosť MARO, s.r.o., Podhradská cesta 2, 038 52 Sučany, ktorá v súťaži predložila najnižšiu cenu na realizáciu športového areálu. Celkové náklady na projekt budú v sume 159 510,88 eur z toho vlastné finančné prostriedky budú v sume 75 703,35 eur.“

Športový areál Základnej školy J.A.Komenského v Seredi bude vybudovaný za účelom utvárania priaznivých a dlhodobo udržateľných podmienok pre športovú činnosť detí, mládeže, športových talentov a širokej verejnosti. Práce sú v súčasnosti už v plnom prúde a mali by trvať približne dva mesiace. „Nový bežecký ovál bude mať tartanový povrch a súčasťou budú aj atletické športoviská pre vrh guľou a skoku do diaľky. Hlavným cieľom je celkovo zveľadiť vzhľad daného územia a vytvorenie nového športového vyžitia. Všetky navrhované športoviská sa zrealizujú v plnej miere na využívanie pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie,“ dodal B. Bíro.

Parametre športoviska

Atletická dráha
Nový ovál bude mať dĺžku 230 m s rovinkou 100 m. Je navrhovaný so štyrmi dráhami v rovinke a s tromi dráhami v ovále. Povrch dráhy je navrhovaný s úpravou na športový monolitický Tartanový povrch, ktorý bude priepustný pre vodu.

Skok do diaľky
Táto časť športoviska je umiestnená po dlhšej strane atletickej rovinky. Skok do diaľky má vlastnú rozbehovú dráhu, na ktorej konci je umiestnené doskočisko. Na konci dráhy bude umiestnená odrazová doska a plocha doskoku do piesku.

Vrh guľou
Ide o samostatne umiestnenú časť vo vnútri atletickej dráhy. Vržisko je navrhnuté z hladeného betónu, dopadová plocha je umiestnená na trávnatej ploche vo vnútri dráhy.

Športový prínos ocenia žiaci, športové kluby aj verejnosť

Obnovou športového areálu sa očakáva vysoký športový prínos pre celý región, nakoľko sa zvýšia možnosti pre športovanie žiakom ale aj širokej verejnosti a atletickým klubom, ktoré na ňom budú môcť vykonávať tréningový proces na vysokej úrovni.

Primátor mesta M.Tomčányi k výstavbe uviedol: „Som nesmierne rád, že po ZŠ J. Fándlyho pribudne nová dráha aj na ZŠ Komenského. Obe školy si po rokoch zaslúžia kvalitné športoviská. Aj tu samotnej realizácii predchádzali dlhé prípravné procesy no výsledok bude stáť zato. Verím, že sa nám podarí dodržať časový harmonogram a všetko prebehne podľa plánov.“

ZŠ Jana Amosa Komenského roky organizovala Mestskú atletickú olympiádu pre žiakov 2.stupňa zo seredských škôl a škôl z okolia. Nakoľko v minulom školskom roku bola na ZŠ Juraja Fándlyho postavená nová tartanová atletická dráha, po dohode riaditeliek škôl sa súťaž v tomto roku uskutočnila v novom areáli. „Po vybudovaní atletickej dráhy sa chceme k tradícii vrátiť a olympiádu rozšíriť aj pre nižšiu vekovú kategóriu. Verím, že sa nám podarí zorganizovať i ďalšie podujatia zamerané na rozvoj a podporu športových zručností nie len na lokálnej úrovni. Novo vybudovaný areál bude slúžiť aj potrebám športových klubov, s ktorými dlhodobo spolupracujeme či športovým krúžkom, ktoré ponúka škola alebo centrum voľného času,“ uviedla riaditeľka Krivosudská a dodala, že týmto krokom vedenie mesta Sereď preukázalo, že zdravie detí a spoluobčanov im nie je ľahostajné. Podľa jej slov je obdivuhodné, že sa v tak krátkom čase poradilo mestu získať ďalší projekt na obnovu športového areálu. Verí, že nasledujúce dni bude priaznivé počasie, ktoré umožní ukončiť všetky začaté práce ešte v tomto kalendárnom roku.

Jednou z podmienok projektu bola požiadavka dostupnosti širokej verejnosti. Milovníci atletiky tak majú o jeden dôvod na radosť viac. K dispozícii budú mať dve kvalitné atletické dráhy v meste, čo v iných regiónoch nie je samozrejmosť.

   

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img