ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Nové detské jasle otvorili v zrekonštruovaných priestoroch na Garbiarskej ulici.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V súkromnom zariadení sú umiestnené deti, ktorých rodičia z rôznych dôvodov nemohli ukončiť rodičovskú dovolenku. Detské jasle prevádzkuje Ivana Karelová spolu so svojou dcérou Katarínou Karelovou. Ponúkajú kvalitné opatrovateľské služby, overený systém a dlhoročné skúsenosti, ktoré sú zárukou stopercentnej starostlivosti o deti. Pridanou hodnotou je pokojné prostredie a rodinná atmosféra. Na tému nových jasličiek prinášame v nasledujúcich riadkoch rozhovor, v ktorom sa dozviete koľko detí a od akého veku sú prijímané, aký je denný režim, adaptácia či postup prijímania.

Vy prevádzkujete detské jasle už v Trnave, kedy jasle vznikli a čo bolo Vašim motívom ich založiť?

Jasle sme založili v roku 2016. Bol to náš niekoľkoročný sen. Práca s deťmi je síce náročná, ale dokáže nás nabiť neskutočnou energiou a pozitivitou, ktorú vieme aj s našim kolektívom vychovávateliek premeniť v dni plné detského smiechu a radosti.

Rozhodli ste sa jasle založiť aj v Seredi. Cítili ste potrebu zriadiť takéto zariadenie v našom meste zo strany rodičov?

Po rokoch úspešného fungovania v Trnave sme sa chceli posunúť o niečo ďalej . Sereď sme si vybrali preto, lebo nám boli ponúknuté pekné priestory vhodné práve na prevádzku jaslí. Ďalším dôvodom bolo, že naše služby v Trnave využíva viacero mamičiek zo Serede a tak vieme, že v tomto meste je po týchto službách dopyt.

Ide o súkromné zariadenie, v akom rozmedzí sa pohybujú poplatky vo vašich jasliach?

Záleží od služieb, ktoré si rodič vyberie.

ÚPSVaR poskytuje rodičom jasličkový príspevok na starostlivosť o dieťa. Komu je určený a v akej výške sa poskytuje?

Naše jasličky sú registrované podľa zákona, preto každý rodič, ktorý k nám umiestni svoje dieťa má nárok na jasličkový príspevok. V súčasnosti sa pohybuje vo výške 280,- eur /mesiac. Rodičom ale odporúčame, aby nežiadali o tento príspevok, pretože by im bol odňatý rodičovský príspevok, ktorý je oveľa vyšší. Záleží ale na rodičovi, ktorý príspevok si po umiestnení dieťaťa do jaslí vyberie.

Popíšte nám prosím Vaše priestory.

Detičky majú k dispozícii priestory o veľkosti 268 m2. Máme tri triedy, vnútorné átrium, v bezprostrednej blízkosti sú krásne trávnaté plochy aj detské ihrisko. Postupne plánujeme vonkajšiu oplotenú časť vybaviť  hojdačkami a šmykľavkou.

Od akého veku prijímate deti, aká je kapacita zariadenia a koľko vychovávateliek sa bude deťom venovať?

Detičky prijímame od 1 roku života. Kapacitu máme 33 detí. Počet vychovávateliek závisí od počtu prihlásených detí. Na jednu vychovávateľku by malo pripadať cca 5 detí, čo znamená, že na naše zariadenie zákon určuje 6 vychovávateliek.

Aký je postup pri prijímaní detí, sú nejaké podmienky?

Na úvod je s nami potrebná konzultácia a rozhovor rodiča o dieťatku. Následne si rodič podá prihlášku, ktorú je okrem iného treba podložiť potvrdením od detského lekára o zdravotnom stave dieťaťa.

V akom prípade dieťa nepríjmete?

V našom zariadení prijímame všetky detičky, ktorým to umožňuje zdravotný stav. Po naplnení kapacity sa rodičia zaradia do poradovníka, podľa ktorého sa následne pokračuje.

Aké sú prevádzkové hodiny a denný režim?

Jasličky mám otvorené od 7:00 do 15:30 hod. Detičky začínajú ráno krátkou rozcvičkou, potom nasledujú raňajky. Pokračujeme rôznou edukačnou časťou, ktorá môže byť zameraná na jemnú či hrubú motoriku, pohyb, hudobnú alebo výtvarnú výchovu a pod. Potom nasleduje desiata, pohyb vonku, ďalej obed a spánok. Popoludnie začíname olovrantom a hravou činnosťou. Medzi jednotlivými činnosťami prebieha hygiena detí ale aj napr. odplienkovanie.

Ako je to so stravou, napríklad obedy budete pripravovať priamo v zariadení alebo dovážať?

Obedy v našich priestoroch nepripravujeme, sú nám dovážané z MŠ Komenského. Raňajky, desiatu a olovrant pripravujeme v našej réžii.

Adaptácia takto maličkých detí je rôzna. Viete nám opísať s akými prípadmi sa stretávate, či deti plačú ráno pri preberaní a ako môže rodič v takomto nízkom veku ovplyvniť resp. uľahčiť dieťaťu nástup do jasličiek?

Veľmi potrebná a dôležitá je spolupráca s rodičmi. Držíme sa ich odporúčaní, nakoľko oni si svoje dieťa najlepšie poznajú. Zo skúseností však radi poradíme, čo je pre dieťatko najlepšie, ak sa ide začleniť do kolektívu. Áno, máte pravdu…býva aj plač, no je to individuálne. V takom prípade ale rodičia nemusia mať obavy. Slzičky utrieme a dieťatku sa naplno venujeme, aby sa cítilo u nás tak komfortne ako doma.

Je vôbec rozdiel medzi jasličkami a materskou školou?

Rozdiel tu určite je. Ako som spomínala vyššie, na jednu vychovávateľku v jasličkách pripadá cca 5 detí. To umožňuje individuálny prístup a viac pozornosti poskytovanej deťom. Tým sa vytvára priestor na rozvoj dieťatka po fyzickej a psychickej stránke. Často je to dobrá príprava práve pre vstup do materskej školy, nakoľko sú deti z jasličiek už zvyknuté na kolektív.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img